2oς ημιτελικός Eurovision: H αγωνία κορυφώνεται!

by Zikou Stella

Βρισκόμαστε στη μέση της εβδομάδας του διαγωνισμού της Eurovision, της μεγάλης γιορτής της μουσικής, με τους 2 ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Ο πρώτος ημιτελικός ολοκληρώθηκε και 10 χώρες πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου. Πιο συγκεκριμένα οι χώρες που πέρασαν είναι: Κροατία, Μολδαβία, Ελβετία, Φινλανδία, Τσεχία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Σουηδία, Σερβία και Νορβηγία.

 

 

Τώρα, η αγωνία μας κορυφώνεται, καθώς στον 2ο ημιτελικό της Πέμπτης 11 Μαΐου, η Ελλάδα και η Κύπρος θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κερδίσουν μια θέση στον τελικό του Σαββάτου.

Φέτος την Ελλάδα εκπροσωπεί ο 16χρονος Βίκτωρ Βερνίκος, ο πιο νεαρός από τους συμμετέχοντες. Το τραγούδι ονομάζεται «What Τhey Say» και έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Βίκτωρα σε ηλικία 14 ετών. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και δυναμικό κομμάτι με πλούσιο αγγλικό στίχο και συναυλιακά στοιχεία. Οι πρόβες πήγαν κατ΄ευχήν σύμφωνα με τους συντελεστές της αποστολής και κάποια μικρά τεχνικά λάθη εντοπίστηκαν εγκαίρως και θα διορθωθούν. Ο Βίκτωρας είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και  ενεργητικότητα, ζει στο έπακρο την κάθε στιγμή στο Liverpool και διαβεβαιώνει ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό στη σκηνή!

 

 

Η Κύπρος φέτος εκπροσωπείται από τον Andrew Lambrou με το τραγούδι «Break a Broken Heart», μια δυναμική, ερωτική, μπαλάντα που σίγουρα θα αγγίξει τις καρδιές των πιο ρομαντικών με τον στίχο και τη μελωδικότητά της. Οι πρόβες του Andrew έχουν κυλήσει ομαλά και μένει να τον απολαύσουμε στη σκηνή.

 

 

Θυμήσου ότι σε αυτόν τον ημιτελικό τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο, έχεις δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία, οπότε  μπορείς με το smartphone σου, είτε μέσω sms είτε μέσω της επίσημης εφαρμογής της Eurovision, να ψηφίσεις το αγαπημένο σου τραγούδι για να το βοηθήσεις να βρεθεί στον τελικό του Σαββάτου.

 

Η Ελλάδα και η Κύπρος στην Eurovision, μια ματιά στο παρελθόν

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 42 φορές, κάνοντας το ντεμπούτο της το 1974 και απουσιάζοντας μόνο από έξι διαγωνισμούς (1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000). Η Μαρινέλλα ήταν η πρώτη εκπρόσωπος της Ελλάδας με το τραγούδι «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου». Έκτοτε, η Ελλάδα, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, συμμετέχει σταθερά στον διαγωνισμό φέρνοντας στην ευρωπαϊκή σκηνή κάθε χρόνο και μια διαφορετική πρόταση, κατακτώντας αρκετές φορές θέσεις μέσα στην πρώτη δεκάδα του τελικού.

Αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή για να θυμηθούμε μερικές από αυτές.

Το 1977 η Ελλάδα τερμάτισε στην 5η θέση με το τραγούδι «Μάθημα Σολφέζ» εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τις ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό. Ακολούθησαν και άλλες χρονιές με πολύ καλά αποτελέσματα όπως το 1978 και 1979 με τα τραγούδια «Τσάρλι Τσάπλιν» και «Σωκράτη εσύ Σούπερσταρ» αντίστοιχα, που κατατάχθηκαν και τα δύο στην 8η θέση. Η Ελλάδα δεν άργησε να ξαναβρεθεί στη δεκάδα, αφού το 1981 με το «Φεγγάρι Καλοκαιρινό» ξαναβρέθηκε για τρίτη φορά στην 8η θέση. Από τότε πέρασαν αρκετές συμμετοχές που δεν έφεραν πολύ καλό αποτέλεσμα μέχρι το 1989 που το τραγούδι «Το δικό σου Αστέρι» βρέθηκε στην 9η θέση ανεβάζοντας ξανά το ηθικό των θαυμαστών του διαγωνισμού. Το 1992 η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση με το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα» και το 1993 την 9η με το τραγούδι της Καίτης Γαρμπή «Ελλάδα η χώρα του φωτός». Η νέα χιλιετία ξεκινάει και μαζί της ξεκινά η χρυσή εποχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό, με τους Antique και το «Die For You» να καταλαμβάνει το 2001 την 3η θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή. Το 2004 ο Σάκης Ρουβάς με το χορευτικό «Shake it» κατακτά την διόλου ευκαταφρόνητη 3η θέση.

Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με το “My Number One” της Έλενας Παπαρίζου, ένα τραγούδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και την Ασία.

 

 

Η Eurovision του 2006, λόγω της νίκης της Έλενας Παπαρίζου έλαβε χώρα στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Την Ελλάδα, στην έδρα της, εκπροσώπησε η Άννα Βίσση με τη μπαλάντα  “Everything” που βρέθηκε στην 9η θέση του πίνακα κατάταξης. Ακολούθησαν 5 συνεχόμενες χρονιές που τα ελληνικά τραγούδια δεν έλεγαν να πέσουν από τη δεκάδα. Μιλάμε για το 2007 με το χορευτικό “Yassou Maria”,  το 2008 με το “Secret Combination” της Καλομοίρας που μάλιστα βγήκε 3ο, το 2009 με το “This is our night” , το 2010 με το “OPA” και το 2011 με το “Watch my Dance”.  To 2013 το άκρως ξεσηκωτικό, εναλλακτικό ρεμπέτικο  «Alcohol is Free» των Koza Mostra και του αείμνηστου Αγάθωνα ξεσηκώνει την αρένα στη Σουηδία και κερδίζει την 6η θέση. Τις επόμενες χρονιές, τα τραγούδια που εκπροσώπησαν την Ελλάδα δεν είχαν πολύ καλή τύχη καταλήγοντας σε θέσεις της δεύτερης δεκάδας, ενώ υπήρξαν και δύο αποκλεισμοί. Αυτό το σερί ωστόσο, άλλαξε πέρυσι με το τραγούδι «Die Together» που έφερε και πάλι την Ελλάδα στη δεκάδα και πιο συγκεκριμένα στην 8η θέση.

 

H Κύπρος πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision το 1981 με το τραγούδι «Μόνικα», λαμβάνοντας την 6η θέση, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά με την Άννα Βίσση και το τραγούδι «Μόνο η Αγάπη» αναρριχήθηκε μία παραπάνω θέση στον πίνακα της κατάταξης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1987, μετά από μια σειρά συμμετοχών χωρίς μεγάλη επιτυχία, η Κύπρος καταλαμβάνει την 7η θέση με το τραγούδι «Άσπρο Μαύρο» της Αλέξιας ενώ το 1991 έφτασε στην 6η θέση με το τραγούδι “SOS” που με την απαλή μελωδία και το περιβαλλοντικό του μήνυμα άγγιξε τις καρδιές των Ευρωπαίων. Ακολούθησαν δύο χρονιές που η συμμετοχή της Κύπρου βρέθηκε εκτός δεκάδας και μια δεκαετία αποχής της από τον διαγωνισμό. Το 2004 όμως επανέρχεται δυναμικά με την εκπληκτική μπαλάντα «Stronger Every Minute» που την ξαναέβαλε για τα καλά στο παιχνίδι χαρίζοντάς της την 5η θέση. Μεσολάβησαν ξανά κάποιες συμμετοχές που δεν τα πήγαν τόσο καλά στην τελική κατάταξη και άλλες που αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς, ωστόσο το 2018 έμελλε να είναι η χρονιά που θα έφερνε την Κύπρο στη 2η θέση, με την Ευρώπη να πάλλεται στους ρυθμούς του «Fuego» παραμιλώντας με την εκρηκτική εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα και των χορευτριών που την συνόδευαν.

 

 

Απόλαυσε τη μαγεία της Eurovision με υπερσύγχρονο εξοπλισμό ήχου!

Η Eurovision δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Όποιο είδος μουσικής και αν αγαπάς είναι βέβαιο ότι στον διαγωνισμό θα ακούσεις τραγούδια που θα σου αρέσουν, θα σε αγγίξουν, θα σε εκφράσουν ή θα σε ξετρελάνουν! Γι’αυτό, εκτός από την εξαιρετική ποιότητα της εικόνας πρέπει να φροντίσεις και για τον ποιοτικό ήχο. Μόνο έτσι θα ζήσεις ολοκληρωτικά την εμπειρία του διαγωνισμού!

Με ένα soundbar θα δημιουργήσεις τον τέλειο στερεοφωνικό ήχο. Τα soundbars δημιουργούν ήχο virtual surround χρησιμοποιώντας μια έξυπνη τεχνολογία δονήσεων για να δίνεται η αίσθηση του πολυκάναλου ήχου, έτσι ώστε να νιώθεις ότι το δωμάτιο περιβάλλεται από ηχεία. Για να μεταφέρεις τον  ήχο από την τηλεόραση στο soundbar αρκεί ένα καλώδιο HDMI, μέσω του οποίου κάθε είδος ήχου περνά στο ηχοσύστημα. Παράλληλα το soundbar είναι μια κομψή συσκευή με μικρές διαστάσεις που δεν θα επιβαρύνει τον χώρο σου, απεναντίας θα ενισχύσει την αισθητική του.

Από την άλλη, αν δεν θέλεις με τίποτα να χάσεις τη Eurovision, όμως είναι αναγκαίο να την παρακολουθήσεις χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου, ένα ζευγάρι earbuds είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Επίλεξε ένα μοντέλο με σύστημα ακύρωσης θορύβου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικοί περισπασμοί προκειμένου να επικεντρωθείς εξολοκλήρου στον αγαπημένο σου διαγωνισμό!

 

 

Είτε είσαι φανατικός θαυμαστής είτε απλός θεατής, παρακολουθώντας την Eurovision θα εκπλαγείς με τον ενθουσιασμό και την ενέργεια που περιβάλλει αυτή την ετήσια εκδήλωση. Από τα εξεζητημένα κοστούμια και τις αξέχαστες ερμηνείες μέχρι την τεταμένη διαδικασία της ψηφοφορίας και τις εκπληκτικές ανατροπές, η Eurovision δεν παραλείπει ποτέ να σε διασκεδάσει!

 

Είσαι στην Κύπρο; Απόλαυσε το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της Ευρώπης με όλα όσα θα απογειώσουν την εμπειρία σου: smartphone, soundbar, earbuds.

Μπορείς να δεις ακόμη