Γλυκά για τη γιορτή της μητέρας

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μερικές γλυκές ιδέες για να τις φτιάξουμε με τα χεράκια μας και να τις προσφέρουμε μαζί με όλη μας την αγάπη στη γυναίκα που όσο ζει κι αναπνέει θα μας κάνει να αισθανόμαστε παιδιά!

 

 

Μηλοπιτάκια-τριαντάφυλλα

Με ελάχιστα υλικά αλλά απέραντη αγάπη, ετοιμάζουμε ένα μπουκέτο με 10 τριανταφυλλένια μηλοπιτάκια που θα προσφέρουμε μέσα σε ένα μεγααάλο κουτί!

Υλικά για 10 κομμάτια

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 3 μήλα
  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη σφολιάτα την βγάζουμε από την κατάψυξη αρκετή ώρα πριν ή ακόμη καλύτερα την αφήνουμε στην συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια, τη βγάζουμε από το ψυγείο μισή ώρα πριν και ανοίγουμε τη συσκευασία.
  2. Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα. Τα σκουπίζουμε και χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε τα κόβουμε κάθετα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κοτσάνι. Τοποθετούμε τα κομμένα μήλα με την κομμένη πλευρά πάνω σε επιφάνεια κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες των 3χιλ. περίπου. Τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό μαζί 2 κουταλιές ζάχαρη και τις βράζουμε για 2 λεπτά ακριβώς. Tις στραγγίζουμε κι αφήνουμε να περιμένουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις 10 από τις 12 υποδοχές ενός ταψιού ειδικό για μάφινς.
  4. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας με την μικρή πλευρά κάθετα μπροστά σας. Με τον πλάστη την ισιώνουμε λίγο. Με ένα μαχαίρι κάνουμε 4 κάθετες χαρακιές και έτσι χωρίζουμε το κάθε φύλλο σε 5 λωρίδες όμοιου πλάτους.
  5. Βάζουμε την πρώτη λωρίδα ζύμης οριζόντια μπροστά μας και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Παίρνουμε την πρώτη φέτα μήλου και την τοποθετούμε δύο δάχτυλα από την αριστερή μικρή πλευρά της λωρίδας κι ελαφρώς λοξά. Η πλευρά του μήλου με την μεγαλύτερη κόκκινη επιφάνεια να είναι στην ίδια ευθεία με το πάνω μέρος της ζύμης.
  6. Συνεχίζουμε να τοποθετούμε φέτες μήλου τη μια κοντά στην άλλη, με την ίδια ακριβώς κλίση με την πρώτη φέτα και μέχρι να φτάσουμε λίγο πριν το τέλος της λωρίδας. Πασπαλίζουμε τις φέτες των μήλων με λίγη ζάχαρη ακόμα.
  7. Παίρνουμε το κάτω μέρος της ζύμης που έχει μείνει κενό και το διπλώνουμε πάνω από τις φέτες του μήλου κλείνοντας τις ως τη μέση περίπου. Μετά τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολάκι έτσι ώστε να μοιάζει με τριαντάφυλλο και το τοποθετούμε μέσα στην πρώτη βουτυρωμένη υποδοχή του ταψιού. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες 9 λωρίδες ζύμης και υπόλοιπα μήλα και φτιάχνουμε συνολικά 10 μηλοπιτάκια-τριαντάφυλλα.
  8. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ακόμη βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον ζάχαρη και ψήνουμε τα σφολιατομαφινάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
  9. Ξεφουρνίζουμε τις μηλόπιτες και μετά από 5 λεπτά τις βγάζουμε από τις υποδοχές του ταψιού και τις αφήνουμε να κρυώνουν πάνω σε σύρμα. Τρώγονται χλιαρές ή κρύες με την ίδια ευχαρίστηση.

 

 

Πλούσιο κέικ σοκολάτας με φράουλες

Αν η μαμά αγαπάει τη σοκολάτα, φτιάξτε για τη γιορτή της αυτό το κέικ. Θα το χαρεί όσο τίποτα.

Υλικά για 12 -18 κομμάτια

  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 ml νερό
  • 4 αυγά
  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανιλίνη
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή

Για το γλάσο σοκολάτας και τη διακόσμηση

  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 200 γρ. φράουλες πλυμένες κομμένες στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια
  • Μερικές κορφούλες δυόσμου

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Ρίχνoυμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι το νερό, την κουβερτούρα και το βούτυρο και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε συχνά.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
  3. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και ανακατεύουμε μέσα το λιωμένο μείγμα της σοκολάτας, το ξύσμα του πορτοκαλιού ή τη βανιλίνη και μετά το μείγμα με το αλεύρι.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα τη μέση και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί ως μέσα και να φουσκώσει όμορφα.
  5. Ξεφουρνίζουμε και ξεφορμάρουμε το κέικ σε σύρμα για να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο της σοκολάτας.
  6. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και ανακατεύουμε μέσα εκτός φωτιάς την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο. Ύστερα προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να γίνουν τα υλικά μας ένα ομοιογενές γλάσο.
  7. Με κάτι αιχμηρό κάνουμε κατά μήκος τρύπες στην επιφάνεια του κέικ -εγώ χρησιμοποίησα το πίσω μέρος ενός κουταλιού- και το περιχύνουμε με το γλάσο της σοκολάτας.
  8. Όταν κρυώσει το γλάσο και πριν στεγνώσει εντελώς διακοσμούμε το κέικ με φράουλες και κορφούλες δυόσμου.

 

 

Εργολάβοι καρύδας

Έχουν μια παλιακή αύρα αυτά τα γλυκάκια και δεν τα βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο. Θα τις ξυπνήσουν αναμνήσεις και θα της αρέσουν πολύ!

Υλικά για 30 κομμάτια περίπου

  • 325 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη
  • 325 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 6 αυγά
  • 150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή άλλη της επιλογής σας (σπιτική ή του εμπορίου)

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ την καρύδα με τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, τις βανιλίνες και το αλεύρι.
  2. Μέσα σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς με σύρμα και τα ρίχνουμε στο μπολ με την καρύδα. Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε δύο επίπεδα ταψάκια με χαρτί ψησίματος. Στη συνέχεια πλάθουμε με το μείγμα μπαλάκια σαν μεγάλα καρύδια και αφού τα πιέσουμε ελαφρά να πλατύνουν λίγο τα αραδιάζουμε στα ταψάκια αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  4. Ύστερα τα πιέζουμε λίγο με το δείκτη στο κέντρο τους να κάνουν μικρή λακκούβα και τοποθετούμε εκεί λίγη μαρμελάδα.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα οι εργολάβοι.
  6. Ξεφουρνίζουμε κι αφού κρυώσουν εντελώς οι εργολάβοι, τους ξεκολλάμε από το χαρτί και τους αποθηκεύουμε σε δοχείο μεταλλικό ή από πορσελάνη για να μην ξεραθούν.

Μπορείς να δεις ακόμη