Κάθε κουζίνα έχει τους δικούς της «κανόνες» χρήσης. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι βασικοί κανόνες που ισχύουν για κάθε κουζίνα (ηλεκτρική ή μη). Έτσι λοιπόν, για να μην σου κοστίζει κάθε μαγείρεμα ακριβά, αλλά και για να χαίρεσαι τη συσκευή σου για πολλά χρόνια ακόμα, καλό είναι να αποφεύγεις τα παρακάτω λάθη.
1. Προθερμαίνεις το φούρνο σε κάθε συνταγή
Λένε ότι «σωστό ψήσιμο χωρίς προθέρμανση δε γίνεται». Κάτι που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση ενός μίγματος κέικ σε έναν κρύο φούρνο τείνει να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Προθέρμανση όμως, σημαίνει και σπατάλη ενέργειας. Γι’ αυτό καλό είναι να προθερμαίνεις το φούρνο μόνο, όταν αναφέρεται στη συνταγή ή στους πίνακες των οδηγιών χρήσης του.
Επιπλέον, οι φούρνοι θερμού αέρα, συνήθως, δε χρειάζονται προθέρμανση καθώς είναι πιο αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Εάν είσαι κάτοχος φούρνου θερμού αέρα, και δεν το γνώριζες αυτό, σημαίνει ότι δεν διάβασες ποτέ το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης, κάτι που πρέπει να κάνεις καθώς θα μάθεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
2. Ανοίγεις άσκοπα την πόρτα του φούρνου
Εάν είσαι ανυπόμονος και ανοίγεις κάθε τρεις και λίγο το φούρνο, για να δεις αν το φαγητό είναι έτοιμο τότε σίγουρα επιβραδύνεις το ψήσιμό του και άρα σπαταλάς χρόνο και ενέργεια. Ο ατμός που διαφεύγει δεν είναι η υγρασία του φούρνου, αλλά υγρασία που δημιουργείται από το μαγείρεμα των τροφίμων. Η υγρασία αυτή είναι απαραίτητη για να γίνει το φαγητό καλοψημένο και ζουμερό.
3. Βάζεις το ταψί σε λάθος «ράφι»
Εξίσου σημαντικό ρόλο για ένα καλό ψήσιμο παίζει το σημείο που βρίσκεται το ταψί. Αυτό εξαρτάται από το σημείο του φούρνου που λειτουργεί κάθε φορά. Αν για παράδειγμα λειτουργούν οι πάνω αντιστάσεις και θέλεις να ροδίσεις το φαγητό απλά ανεβάζεις το ταψί ψηλά. Σε διαφορετική περίπτωση κατεβάζεις το φαγητό για να μην καεί.
Με το συνδυασμό σωστής τοποθέτησης, λειτουργίας, θερμοκρασίας και διάρκειας θα πετύχεις σίγουρα το σωστό ψήσιμο, θα εξοικονομήσεις χρόνο και, φυσικά, ενέργεια.
4. Χρησιμοποιείς λάθος σκεύη – για φούρνο και εστίες
Καλό είναι να χρησιμοποιείς σκούρες, βαμμένες μαύρες ή εμαγιέ φόρμες ψησίματος. Αυτές απορροφούν τη θερμότητα ιδιαίτερα καλά. Έτσι μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος και εξοικονομείς ενέργεια. Αντίστοιχα, χρησιμοποιείς κατσαρόλες και τηγάνια με χοντρούς, επίπεδους πάτους. Οι ανεπίπεδοι πάτοι αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Όπως επίσης η διάμετρος του πάτου της κατσαρόλας ή του τηγανιού πρέπει να ταυτίζεται με το μέγεθος της εστίας μαγειρέματος. Ειδικά οι πολύ μικρές κατσαρόλες στην εστία μαγειρέματος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας.
5. Ζεσταίνεις έτοιμο φαγητό στο φούρνο (ή στις εστίες)
Απλά μην το κάνεις. Σπαταλάς τσάμπα ενέργεια και χρόνο. Γι’ αυτό υπάρχει ο φούρνος μικροκυμάτων. Θα ζεστάνει ή θα ξεπαγώσει το φαγητό σου στο μισό χρόνο καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
Μην «προσπερνάς» τις οδηγίες χρήσεως!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αγοράζεις μία νέα οικιακή συσκευή (αλλά και οποιοδήποτε προϊόν) είναι να διαβάσεις τις οδηγίες χρήσεως που συνοδεύουν τη συσκευή. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίσεις την καινούργια σου κουζίνα.
Οι οδηγίες χρήσεως περιγράφουν τη συσκευή και τις λεπτομέρειες χειρισμού της. Πρακτικά, σου προσφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το χώρο μαγειρέματος, τα εξαρτήματα καθώς και τις λειτουργίες που υποστηρίζει η κουζίνα σου. Έτσι, θα την αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μαγειρεύεις πάντα οικονομικά, αλλά και να αποφύγεις τις ζημιές!