Πολλοί νομίζουν ότι μόλις το φρούτο ωριμάσει πολύ είναι για τον κάδο απορριμμάτων. Και αυτό, φυσικά, είναι λάθος. Τα πολύ ώριμα φρούτα μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους έξυπνους τρόπους στη μαγειρική, βοηθώντας έτσι στην οικονομία του σπιτιού και χαρίζοντας απροσδόκητες γευστικές απολαύσεις.
Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες που θα σε παρακινήσουν να βάλεις τα ώριμα φρούτα στο πιάτο σου (ή στο ποτήρι σου)… και όχι στο σκουπιδοτενεκέ σου!
Φτιάξε σπιτικές μαρμελάδες
Σε όλους μας έχει τύχει να μην προλάβουμε να καταναλώσουμε εγκαίρως όλα τα φρούτα που αγοράσαμε στα τελευταία ψώνια και πλέον έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζει το χρώμα τους και το εσωτερικό τους μαλακώνει. Αν έχεις ώριμα μήλα, πορτοκάλια ή ροδάκινα μπορείς να φτιάξεις τέλειες σπιτικές μαρμελάδες. Είναι ένας γρήγορος και γευστικότατος τρόπος για να αξιοποιήσεις τα γινωμένα φρούτα. Εάν μάλιστα έχεις εξοπλίσει την κουζίνα σου με ένα αρτοπαρασκευαστή, όπως το Kenwood BM450, η παρασκευή μαρμελάδας γίνεται παιχνίδι! Οι μαρμελάδες διατηρούνται για πολύ καιρό, εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια. Επομένως, φτιάξε μπόλικη!
Καλοκαιρινά smoothies
Πολύ πιο διαιτητικά από το παγωτό, και συνήθως πολύ πιο ελαφριά από τα milkshakes, τα smoothies αποτελούν τέλεια ιδέα, τόσο για δροσιστικό καλοκαιρινό επιδόρπιο, όσο και για θρεπτικότατο και πανεύκολο στην προετοιμασία του ελαφρύ πρωινό. Τα smoothies μπορούν να γίνουν κυριολεκτικά με οτιδήποτε μπορεί να πολτοποιηθεί, από φρούτα μέχρι λαχανικά, και το μόνο που χρειάζεσαι για να τα φτιάξεις είναι ένα καλό μπλέντερ όπως το Kenwood SB255 Smoothie Maker. Μπορείς να βάλεις ό,τι φρούτο θέλεις, όπως μπανάνα, ακτινίδιο, φράουλες, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι ή ακόμα καρπούζι και πεπόνι. Συνδύασε το φρούτο της αρεσκείας σου με λίγο μέλι, γιαούρτι ή γάλα και φτιάξε ένα νόστιμο και θρεπτικό smoothie. Φυσικά, μπορείς επίσης να συνδυάσεις διάφορα φρούτα όπως ακτινίδιο, μήλο, τα οποία και θα αναμείξεις με μέλι και λίγο χυμό λεμονιού.
Σάλτσες φρούτων
Πάνω από παγωτό ή τσίζκεϊκ, αλλά και ως συνοδευτικά για τάρτες, σαρλότ και πάβλοβες, οι σάλτσες φρούτων προσθέτουν υπέροχη γεύση. Βάλε σε κατσαρόλα με λίγο νερό τα ώριμα φρούτα που σου έχουν περισσέψει, σε κομματάκια, λίγο ζάχαρη και άφησε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις και κάποιο υγρό της αρεσκείας σου, π.χ. χυμό λεμόνι, απλά φρόντισε να μην είναι παγωμένο γιατί το μείγμα θα σφίξει και θα δημιουργηθούν σκληρά κομμάτια. Άφησε τη σάλτσα να κρυώσει και μπορείς να περιχύσεις με αυτή επιδόρπια και σνακ.
Λαχταριστές γρανίτες
Αφράτη, αρωματική, χρωματιστή και παγωμένη, η γρανίτα αντικαθιστά επάξια το παγωτό, καθώς ικανοποιεί τη λαχτάρα μας για παγωμένο γλυκό, χωρίς να δώσει τις θερμίδες των λιπαρών. Η γρανίτα συνήθως φτιάχνεται είτε από χυμό είτε από πολτό ώριμου φρούτου. Τεμάχισε τα ώριμα φρούτα και πολτοποίησε τα στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο μέλι ή ζαχαρούχο γάλα. Μοίρασε το μείγμα σε ειδικές θήκες για γρανίτα ξυλάκι ή σε πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης στα οποία θα τοποθετήσεις ξυλάκια παγωτού (που μπορείς να βρεις εύκολα στο εμπόριο) και βάλε τα στην κατάψυξη. Μέσα σε λίγη ώρα θα έχεις νόστιμο και υγιεινό παγωτό γρανίτα!
Γλυκές πίτες με φρούτα
Μια τέλεια ιδέα για να αξιοποιήσεις τα φρούτα που περίσσεψαν είναι να φτιάξεις εξαιρετικά γλυκίσματα για πρωινό ή για επιδόρπιο. Διάλεξε φρούτα της αρεσκείας σου, όπως ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ., αρκεί βέβαια να είναι ώριμα και ζουμερά. Τα ψήνεις στο φούρνο, τυλιγμένα σε μια τραγανή ζύμη, διατηρώντας έτσι τη νοστιμιά, το χρώμα και τη γλύκα τους.
Διατήρησε φρούτα στην κατάψυξη
Όταν τα φρούτα αρχίζουν να ωριμάζουν και δεν μπορείς ή δεν θέλεις να τα φας άμεσα, μπορείς να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Απλά τεμάχισέ τα και βάλε τα σε αντικολλητικό χαρτί, έπειτα πάγωσέ τα για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα τοποθέτησέ τα σε επανασφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να βγάζεις τα μεριδοποιημένα φρούτα από την κατάψυξη και να τα προσθέτεις στους χυμούς και τα smoothies σου.
Η οργάνωση, το πρόγραμμα και η σωστή διαχείριση είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να πράξουμε, τόσο για οικονομία χωρίς στερήσεις όσο και για να γίνουμε περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να πετάς στα σκουπίδια τα φρούτα που έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και να «ζαρώνουν», γιατί πολύ απλά δεν έχουν αλλοιωθεί (και άρα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία σου). Αντ’ αυτού, όπως διάβασες και παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσεις ένα «παραγινωμένο» φρούτο.