968
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Για να μην τρως για πρωινό κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια εδώ θα βρεις τρεις πρωτότυπες και λαχταριστές συνταγές που ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.
Αυγά scrabbled και αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 αυγά
- 80ml γάλα φρέσκο
- 40γρ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι – πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 4 φέτες ψωμί προζυμένιο
- 1 αβοκάντο καθαρισμένο σε κομμάτια
- ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Ζέστανε το βούτυρο σ’ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, κι ανακάτεψε σ’ ένα μπολ τα αυγά με το γάλα, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
- Βάλ’ τα στο τηγάνι με το λιωμένο βούτυρο και μαγείρεψε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα.
- Βάλε το ψωμί να φρυγανιστεί σε φρυγανιέρα, ή ψήσε το σε τοστιέρα.
- Στο μεταξύ καθάρισε και κόψε το αβοκάντο σε κομμάτια. Ράντισέ το με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο κι αλάτι και πολτοποίησέ το ελαφρά.
- Σέρβιρε αμέσως ως εξής: άπλωσε πρώτα λιωμένο αβοκάντο πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί κι από πάνω πρόσθεσε 2-3 κουταλιές αυγά scrabbled. Πασπάλισε με πιπέρι και σέρβιρε αμέσως.
Ανοιχτά τοστ με αβοκάντο, ντοματίνια και φέτα
Υλικά (για 2 άτομα)
- 4 φέτες ψωμί του τοστ, ή πολύσπορο φρυγανισμένες
- 1 αβοκάντο ώριμο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λάιμ (ξύσμα και χυμός)
- Αλάτι – πιπέρι
- 10 ντοματίνια κομμένα σε φέτες
- 50γρ. φέτα τριμμένη
Εκτέλεση
- Βάλε το ψωμί να ψηθεί στην τοστιέρα, ή να φρυγανιστεί στη φρυγανιέρα.
- Καθάρισε το αβοκάντο και βάλ’ το σ’ ένα μπολ σε κομματάκια. Αλάτισε, πρόσθεσε το χυμό και το ξύσμα του λάιμ, το ελαιόλαδο κι ανακάτεψε καλά, πολτοποιώντας παράλληλα μ’ ένα πιρούνι.
- Μοίρασε πρώτα το λιωμένο αβοκάντο πάνω στις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού και μετά τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Πασπάλισε με τη φέτα και τριμμένο πιπέρι και σέρβιρε αμέσως.
Χυλός βρώμης με πορτοκάλι, μέλι και καρύδια
Υλικά (για 4 άτομα)
- 400ml χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος
- 400ml νερό ζεστό
- 12 κ.σ. νιφάδες βρώμης
Για το σερβίρισμα
- 4 κ.σ. μέλι
- 8 κ.σ. καρύδια
Εκτέλεση
- Βάλε νερό να ζεσταθεί στο βραστήρα. Στύψε τα πορτοκάλια και μέτρησε το χυμό. Ρίξε το χυμό σε μια κατσαρόλα και συμπλήρωσε με το νερό από το βραστήρα.
- Πρόσθεσε τη βρώμη και βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ξεκίνα ν’ ανακατεύεις με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
- Μοίρασε την κρέμα σε μπολ και συμπλήρωσε στο καθένα από 1 κουταλιά μέλι και 1-2 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια.
- Προαιρετικά, διακόσμησε με κομματάκια πορτοκάλι, ή με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.