523
Δες εδώ την απόλυτη συσκευή για σούπες
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μία πράσινη, μία πορτοκαλί και μία φούξια σούπα λαχανικών που θα φτιάξεις με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία επιλέγοντας τη λίστα των υλικών που προτιμάς κάθε φορά.
Είναι όλες τους υγιεινές, νόστιμες, εντυπωσιακές στο μάτι και χορταστικές αν τις συνοδεύσεις με ψωμί, ή παξιμάδια. Μπορείς να τις σερβίρεις ως πρώτο πιάτο σ’ ένα επίσημο τραπέζι, ή ως ελαφρύ κύριο γεύμα συνοδεύοντας με φρυγανισμένο ψωμί, κριτσίνια, ή παξιμάδια. Το αρωματικό γιαούρτι και οι ψημένοι σπόροι κολοκύθας, ηλιόσπορων, ή σουσαμιού είναι προαιρετικά αλλά θα χαρίσουν εντυπωσιακή εμφάνιση, τέλεια γεύση και τραγανή υφή στις σούπες.
Πορτοκαλί σούπα με κολοκύθα και καρότο
Υλικά (για 4-6 άτομα):
- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, ή 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 400γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
- 1 πατάτα μεγάλη σε κομμάτια
- 1 καρότο μεγάλο, ή 2 μεσαία σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
- 1 κ.σ. κάρι σε σκόνη
- 1.200 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ όσο ένα καρύδι καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη (θα το προσθέσεις στο τέλος αφού πολτοποιήσεις τη σούπα και δεν θα αφήσεις να βράσει, για να κρατήσει τη σπιρτάδα του)
- αλάτι, πιπέρι
Φούξια σούπα με παντζάρι και πατάτα
Υλικά (για 4- 6 άτομα):
- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, ή 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 300γρ. πατάτες καθαρισμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 300γρ. παντζάρια (μόνο οι βολβοί) καθαρισμένα και σε μεγάλα κομμάτια
- 1 πράσο μεγάλο, καθαρισμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 πρέζες κύμινο
- 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα) σε φέτες
- 1.200 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
Πράσινη σούπα από μπρόκολο και σπανάκι
Υλικά (για 6 άτομα)
- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, ή 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 600γρ. μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
- 150γρ. σπανάκι
- 1 πράσινο μήλο κομμένο στα 4
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 1 φινόκιο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 1.200 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
Για το αρωματικό γιαούρτι
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βασιλικό, ή δυόσμο ψικοκομμένα
- Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Ψημένες φέτες από χωριάτικο ψωμί
- Καβουρντισμένοι σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι, σουσάμι, μαυροσούσαμο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνεις το βούτυρο, ή το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρεις τα λαχανικά για 2 λεπτά. Αν η συνταγή περιέχει σκόρδο το προσθέτεις το τελευταίο μισό λεπτό στην κατσαρόλα.
- Προσθέτεις τα μπαχαρικά της εκάστοτε συνταγής και σοτάρεις για μισό λεπτό ακόμη.
- Ρίχνεις στην κατσαρόλα το νερό, ή το ζωμό ζεστό, αλατοπίπερο κι αφήνεις τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Τότε τραβάς την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιείς τη σούπα επί τόπου με ραβδομπλέντερ.
- Δοκιμάζεις κι αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνεις ξανά, ανάλογα με τη γεύση σου. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτεις λίγο νερό και της δίνεις μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνεις να βράσει λίγο για να δέσει.
- Διατηρείς και σερβίρεις τη σούπα ζεστή σε μπολ, ή φλιτζάνια κι αν θέλεις, συνοδεύεις με αρωματικό γιαούρτι που φτιάχνεις ανακατεύοντας όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ κι ελαφρά καβουρντισμένους σπόρους της επιλογής σου.
Δες εδώ την απόλυτη συσκευή για σούπες
που θα κάνει τις συνταγές αυτές… παιχνιδάκι!