ASUS ROG Ally: η νέα κονσόλα για φορητό gaming

by Zikou Stella

Τα τελευταία χρόνια εντονότατη είναι η κινητικότητα και ο ανταγωνισμός στη βιομηχανία του gaming και αυτό βέβαια είναι θετικό τελικά για τους καταναλωτές, που βλέπουν τις επιλογές τους να αυξάνονται, αλλά και να είναι ποιοτικότερες με κάθε τρόπο.

Μάλιστα, το κομμάτι της αγοράς που κερδίζει έδαφος και καινούργιους χρήστες είναι αυτό των handheld (φορητών) συσκευών σε μία παραλλαγή του mobile gaming, όχι όμως για κινητά και τάμπλετ, αλλά για πανίσχυρα και ταυτόχρονα μικρά σε μέγεθος PC.

Φαίνεται, ότι η επιτυχία του Switch της Nintendo ήταν τόσο επιδραστική, ώστε και άλλοι κατασκευαστές θέλουν πλέον κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς. Ήδη, έχουν εμφανιστεί διάφορες ενδιαφέρουσες συσκευές με πιο γνωστή το Steam Deck, το οποίο προφανώς συνδέεται και με τη δημοφιλέστατη PC υπηρεσία παιχνιδιών Steam.

Όμως, ο πήχης ανεβαίνει κι άλλο με την παρουσίαση από την ASUS του ROG Ally, γιατί πρόκειται ίσως για ένα game changer μηχάνημα, με τρελά specs και απροσδόκητα ελκυστική τιμή.

 

Hardware

Οι τεχνικές προδιαγραφές της συσκευής περιληπτικά είναι:

  • AMD Ryzen Z1 επεξεργαστής
  • AMD Radeon GPU (με RDNA 3 γραφικά)
  • Έως 16 GB LPDDR5 Dual Channel RAM
  • Έως 512 GB PCle 0 NVMe M.2 SSD (με δυνατότητα αναβάθμισης)
  • 1080p HD IPS οθόνη στις 7 ίντσες
  • 500 nits μέγιστη φωτεινότητα οθόνης
  • 120Hz refresh rate οθόνης με Adaptive Sync
  • Υποστήριξη για Bluetooth 5.2 και Wi-Fi 6E ασύρματα δίκτυα
  • Μπροστινά διπλά ηχεία με υποστήριξη για Dolby Atmos
  • Εξαιρετικό σύστημα ψύξης
  • Μόλις 608 γραμμάρια βάρος
  • Μπαταρία με αυτονομία έως δύο ώρες
  • Windows 11 λειτουργικό σύστημα (μαζί με ειδική έκδοση του Armoury Crate SE λογισμικού)

Επιπλέον, θα κυκλοφορήσουν δύο εκδόσεις της κονσόλας, οι οποίες θα διαφέρουν ουσιαστικά μόνο στον επεξεργαστή. Συγκεκριμένα, η πιο hardcore θα φοράει τον AMD Ryzen™ Z1 Extreme Processor (CPU με Zen4 αρχιτεκτονική στα 4nm, με 8 πυρήνες / 16 νήματα, 24 MB συνολική cache, μέχρι 5.10 GHz boost), ενώ η άλλη τον AMD Ryzen™ Z1 Processor (CPU με Zen4 αρχιτεκτονική στα 4nm, με 6 πυρήνες /12 νήματα, 22 MB συνολική cache και μέχρι 4.90 GHz boost).

 

Να σημειωθεί ότι οι προσφερόμενες θύρες εισόδου είναι τρεις: 3.5mm Combo Audio Jack, card reader (microSD) και USB Type-C (USB 3.2 Gen2 με υποστήριξη DisplayPort™1.4).

Παράλληλα, το ASUS ROG Ally διακρίνεται για το μέγεθος στα 28 x 11,1 x 21,2 cm και το βάρος του, μόλις στα 608 γραμμάρια, την ώρα που είναι καλαίσθητο, με εξαιρετικό φινίρισμα αλουμινίου και υπέροχη αίσθηση.

Ακόμη, διαθέτει πολλαπλό και πρωτοποριακό σύστημα προστασίας από την υπερθέρμανση, ενώ υποστηρίζει και αναγνώριση αποτυπώματος.

Τέλος, από πλευράς χειρισμού προσφέρει δύο αναλογικούς μοχλούς, με υποστήριξη αφής και RGB φωτισμό, D-pad, ABXY κουμπιά, δύο ζευγάρια Hall Effect σκανδάλες, δύο κουμπιά στο πίσω μέρος και τέσσερα κουμπιά λειτουργιών στα άκρα της οθόνης.

 

 

Συνδυαστική gaming εμπειρία από πολλές πηγές

Όπως προαναφέρθηκε, έχει ως βάση το λειτουργικό Windows, αλλά με ειδική έκδοση του Asus Armoury Crate. Το τελευταίο, είναι συμβατό με όλες τις μεγάλες υπηρεσίες παιχνιδιών, όπως τα Steam, Game Pass, Epic και GOG. Μάλιστα, με την αγορά του η Microsoft προσφέρει τρεις μήνες δωρεάν στο Xbox Game Pass, ενώ γενικά είναι μία πλήρης gaming εμπειρία, η οποία υποστηρίζει όλα τα AAA βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφορούν.

 

Επιπλέον, η κονσόλα αφήνει θετικότατες εντυπώσεις σε όλους τους ειδικούς και φαίνεται να υπάρχει περιθώριο βελτιστοποιήσεων με ενημερώσεις, software fixes κ.τλ. στο μέλλον (δες το review από Digital Foundry). Επιπρόσθετα, ήδη χρήστες πειράζουν πράγματα ή δοκιμάζουν άλλα λειτουργικά όπως το Linux με μεγάλη επιτυχία (δες το σχετικό βίντεο), αφήνοντας έτσι υποσχέσεις για πιο hardcore gamers που θέλουν περισσότερα από το μηχάνημα ή να το αξιοποιήσουν και ως emulator.

 

 

Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν

Οι προπαραγγελίες για την κονσόλα ξεκίνησαν, μπες εδώ και κάνε τη δική σου για να αποκτήσεις τη νέα φορητή κονσόλα που θα σε ενθουσιάσει!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη