Τσάι και συμπάθεια

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα τσαγιού στις 21 Μαϊου θυμόμαστε 5 τουλάχιστον λόγους για να βάλουμε το τσάι στην καθημερινότητά μας.

Το τσάι όπως γνωρίζουμε είναι το αφέψημα που φτιάχνουμε με την εμβάπτιση νεαρών φύλλων και φυλλοφόρων οφθαλμών της camellia sinensis – κοινώς τεϊόδενδρου μέσα σε φρεσκοβρασμένο νερό. Πατρίδα του τσαγιού θεωρείται η Κίνα όπου εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής του παγκοσμίως και ακολουθούν η Ινδία και η Κένυα. Το τσάι ως ρόφημα καταναλώνεται ζεστό ή κρύο από τον μισό πληθυσμό της Γης και είναι το σημαντικότερο από όλα τα ποτά που παρασκευάζονται από φύλλα φυτών.

 

Έρχεται, ωστόσο, δεύτερο μετά τον καφέ ως προς την οικονομική του σημασία, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής τσαγιού καταναλώνεται στις χώρες παραγωγής του. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την ιστορία και τη βαθιά πολιτιστική και οικονομική σημασία του σε όλο τον κόσμο, με το ψήφισμα της 19ης Δεκεμβρίου του 2019, κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού (International Tea Day).

 

5 λόγοι για να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας

Το τσάι είναι ένα ρόφημα που χωρίς να περιέχει θερμίδες μας ενυδατώνει ευχάριστα και χωρίς ενοχές. Επίσης  λόγω του ότι περιέχει καφείνη (το πράσινο τσάι σε μικρότερες ποσότητες) τονώνει τον οργανισμό και αυξάνει την ενέργεια, ενώ η λίστα των ευεργετικών ιδιοτήτων του όλο και μεγαλώνει.

  1. Έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση

Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, καροτενοειδή και μέταλλα όπως μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρος και χρώμιο) τα οποία δρουν κατά των ελεύθερων ριζών που θεωρούνται υπεύθυνες για το οξειδωτικό στρες του οργανισμού που οδηγεί σε πολλές ασθένειες.

  1. Βοηθά τον μεταβολισμό

Το τσάι περιέχει Β2 και Β3, δυο βιταμίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού όπως αυτή του θυροειδούς όσο και ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών.

  1. Βοηθά στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας

Το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολών και οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης του αίματος και της LDL χοληστερόλης.

  1. Βοηθά την πέψη

Το τσάι βοηθά στη διαδικασία της πέψης, ενώ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά καταστάσεις που κυμαίνονται από ναυτία και στομαχικές διαταραχές έως διάρροια. Επίσης, το τσάι περιέχει τανίνες που αποδεδειγμένα μειώνουν τις κράμπες στο στομάχι και τις φλεγμονές του εντέρου.

  1. Βοηθά την καλή στοματική υγιεινή

Εκτός από τανίνες και κατεχίνες περιέχει κι άλλες φαινολικές ουσίες οι οποίες σε συνδυασμό με το φθόριο ενισχύουν το σμάλτο των δοντιών έναντι των βλαβερών οξέων.

 

Μπορείς να δεις ακόμη