Black Forest στο τηγάνι με παγωτό βανίλια και γλυκό του κουταλιού βύσσινο – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κέικ

  • 160 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. ξινόγαλο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 βανιλίνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • Για τη σάλτσα κακάο

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 6 κ.σ. γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

 

  • Για το σερβίρισμα

  • 500 γρ. παγωτό βανίλια
  • 100 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  • 2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το κέικ:

Σ’ ένα τηγάνι 25εκ. βάζω το νερό, το ηλιέλαιο, το βούτυρο και το κακάο, ανακατεύω και τ’ αφήνω να ζεσταθούν, αλλά όχι να βράσουν. Κατεβάζω από τη φωτιά πριν λιώσει τελείως το βούτυρο, ρίχνω τη ζάχαρη κι ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω το ξινόγαλο, το αλεύρι, τη βανιλίνη και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύω και τέλος ρίχνω τ’ αυγά και το αλάτι. Ανακατεύω καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρω το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC, και ψήνω για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι να φουσκώσει. Για να καταλάβω ότι το κέικ είναι έτοιμο απλώς τοποθετώ μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, την οποία όταν τη βγάλω, θα πρέπει να μην είναι εντελώς στεγνή. Βγάζω από το φούρνο και τ’ αφήνω να κρυώσει.

 

Για τη σάλτσα κακάο:

Λιώνω το βούτυρο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτω το κακάο κι ανακατεύω με μια πλαστική σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το γάλα, τη ζάχαρη άχνη κι ανακατεύω. Περιχύνω το κέικ με τη σάλτσα κακάο και το αφήνω στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί. Το σερβίρω με παγωτό βανίλια, γλυκό του κουταλιού βύσσινο, χοντροκομμένα φιστίκια και τριμμένη σοκολάτα.

Τρώγεται και ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη