Red Velvet Cake – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κέικ

  • 200 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κούπας ηλιέλαιο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 400 γρ. ξινόγαλο
  • 2 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Για την κρέμα

  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 3 κ.σ. ροδόνερο (προαιρετικά)
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

 

  • Για τη διακόσμηση

  • Αποξηραμένα ροδοπέταλα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το κέικ:

Ανακατεύω σ’ ένα μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ηλιέλαιο μέχρι να γίνουν κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνω το ξινόγαλο, τη βανίλια, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, προσθέτω ένα ένα τα αυγά, και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά μεταξύ τους τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τα προσθέτω στο μείγμα κι ανακατεύω με απαλές κινήσεις για μισό λεπτό, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα για κέικ. Μοιράζω το μείγμα σε 2 βουτυρωμένες και αλευρωμένες στρογγυλές φόρμες, με διάμετρο 20 εκατοστά και ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο Electrolux, στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλω στο κέντρο του κέικ. Τα αφήνω 10 λεπτά να ξεκουραστούν και να κρυώσουν ελαφρώς μέσα στις φόρμες και στη συνέχεια τα ξεφορμάρω και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

 

Για την κρέμα:
Χτυπάω στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια ταχύτητα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.

 

Για τη διακόσμηση:
Κόβω οριζόντια τα δύο κέικ, έτσι ώστε να έχω τέσσερις δίσκους. Βάζω το ένα κομμάτι κέικ σε μια πιατέλα, από πάνω απλώνω λίγο γλάσο και το σκεπάζω με το άλλο κομμάτι κέικ, συνεχίζω με τα υπόλοιπα δύο. Καλύπτω όλο το κέικ με το υπόλοιπο γλάσο με την βοήθεια μιας σπάτουλας. Διακοσμώ με τα αποξηραμένα ροδοπέταλα και τριανταφυλλάκια και το φυλάω για μια ώρα στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει και να δέσει το γλάσο.

 

Παρατήρηση:
Αν δεν έχω φόρμα με διάμετρο 20 εκατοστών και έχω μεγαλύτερη, ψήνω λιγότερο χρόνο γιατί είναι πιο λεπτό σε πάχος το κέικ. Επίσης αν φτιάξω το κέικ αρκετά νωρίτερα από το σερβίρισμα, το βγάζω για 1 ώρα έξω από το ψυγείο για να έρθει πιο κοντά σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη