1,1K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αν αναρωτιέσαι πώς να φτιάξεις ένα νόστιμο και -κυρίως- πρωτότυπο γευστικά φοντί τυριών με καπνιστή γεύση και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, τότε εδώ θα βρεις την πιο νόστιμη συνταγή.
Υλικά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 300ml κρασί λευκό
- 225γρ. Emmental τριμμένο
- 225γρ. γραβιέρα γλυκιά, όπως της Τήνου, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ ή ουίσκι
Για το σερβίρισμα
- 1 φραντζόλα ψωμί χωριάτικο με προζύμι, σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο θάλαμο καύσης του Smoking Gun λίγο τριμμένο ξύλο μηλιάς και τα τριμμένα τυριά σ’ ένα μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με σελοφάν, ενεργοποιούμε το καπνιστήρι και στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα στο μπολ με τα τυριά, τον υποδοχέα καπνού και καπνίζουμε, ενώ είναι καλυμμένα με σελοφάν, τα τριμμένα τυριά για μερικά λεπτά.
- Κόβουμε στη μέση το σκόρδο και τρίβουμε μ’ αυτό τα τοιχώματα του σκεύους του φοντί.
- Κρατάμε σ’ ένα φλιτζανάκι μια μικρή ποσότητα από το κρασί και διαλύουμε μέσα του το κορνφλάουρ. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί στο σκεύος του φοντί και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τα τυριά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσουν.
- Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα του κορνφλάουρ κι ανακατεύουμε μέχρι ν’ αποκτήσει το φοντί ωραία απαλή υφή, χωρίς ν’ αφήσουμε να πάρει βράση.
- Σερβίρουμε το φοντί ζεστό στο τραπέζι μέσα στο ειδικό σκεύος συνοδεύοντας με κυβάκια φρυγανισμένου ψωμιού και μια ωραία πράσινη σαλάτα με ρόδι και καρύδια.