Η Microsoft ετοιμάζει νέα κονσόλα XBOX One χωρίς…Blu-Ray Player;

 

Για άλλη μία φορά κυκλοφόρησαν έντονες φήμες πως η Microsoft σχεδιάζει μια XBOX One κονσόλα χωρίς Blu-Ray Drive. Άλλωστε δεν έχει κατά καιρούς κρύψει την πρόθεσή της για κάτι τέτοιο θεωρώντας ότι η εποχή είναι αρκετά ώριμη γι’ αυτό.

Παρόλο που το project αυτό εξ’ αρχής δεν ήταν σίγουρο αν θα ευδοκιμούσε, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επηρεάσει την αγορά του gaming, τις κονσόλες και τον ανταγωνισμό, αλλά και τι μπορεί να κερδίσει ο μέσος χρήστης.

 

Πιθανά πλεονεκτήματα

Μειωμένο Κόστος 

Προφανώς ο απώτερος σκοπός της Microsoft είναι να ρίξει την τιμή. Ειδικοί της αγοράς ισχυρίζονται ότι μπορεί να μειωθεί έως και 100 δολάρια! Αυτό γιατί δεν αφαιρείται απλά ο οδηγός ανάγνωσης δίσκων, αλλά μειώνεται και το συνολικό μέγεθος.

 

Μικρότερο Μέγεθος

Μικρότερο μέγεθος σημαίνει αυτόματα καλύτερη και πιο compact σχεδίαση. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι είναι και πιο χρηστικό: σαφώς και είναι πιο βολικό για κάθε σπίτι μία gaming console να πιάνει λιγότερο χώρο και να ταιριάζει πιο εύκολα οπουδήποτε (π.χ. σαλόνι).

 

 

Ενίσχυση και υποστήριξη του Game Pass

Ήδη από την εποχή του XBOX 360 η Microsoft είχε εξαιρετικές συνδρομητικές υπηρεσίες. Η πιο πρόσφατη είναι το Game Pass που προσφέρει μία ψηφιακή βιβλιοθήκη τίτλων δημοφιλών παιχνιδιών με τον ίδιο τρόπο που το Netflix προσφέρει ταινίες μέσω συνδρομής. Ουσιαστικά, η εταιρεία θα προωθήσει εξτρά αυτήν την υπηρεσία κι αυτόν τον τρόπο gaming, προσπαθώντας να βάλει τους χρήστες στη λογική «ψηφιακά όλα». Προφανώς για την αγορά νέων παιχνιδιών θα λειτουργήσει κάποιο δίκτυο καταστημάτων , οι οποίοι θα προσφέρουν κωδικούς έναντι αμοιβής για αγορά ψηφιακών παιχνιδιών και download.

 

 

 

Πιθανά μειονεκτήματα

 

Η αντίδραση των gamers

Στατιστικές έρευνες δείχνουν πώς οι περισσότεροι gamers (κι ειδικά οι λεγόμενοι hardcore) έχουν μία ιδιαίτερη αγάπη για τα παιχνίδια με κασετίνα. Δύσκολα επιλέγουν αγορά ψηφιακού τίτλου αν έχουν την παραδοσιακή επιλογή δίσκου με θήκη. Αυτή υπήρξε άλλωστε η gaming κουλτούρα εδώ και δεκαετίες και δεν φαίνεται να αλλάζει εύκολα παρόλες τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τις καλύτερες τιμές ή προσφορές (π.χ. στην Black Friday) για αγορά ψηφιακών τίτλων. Να σημειωθεί ότι η «κασετίνα» έχει για πολλούς συναισθηματική και συλλεκτική αξία.

 

Συλλεκτικές Εκδόσεις

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν κάποιος πελάτης επιθυμήσει μία Collector’s Edition του παιχνιδιού! Για παράδειγμα, μία με δώρο χάρτες, soundtrack, εξτρά υλικό κοκ.

 

 

Παλαιότεροι τίτλοι

Για την αγορά νέων τίτλων η διαδικασία είναι απλή. Όμως για παιχνίδια που κάποιος ήδη έχει αγοράσει, ή θέλει να παίξει από το XBOX 360 (backward compatible games) πρέπει να υπάρξει μία πρόβλεψη. Φήμες αναφέρουν πώς πιθανότατα θα υλοποιηθεί κάποια διαδικασία «ανταλλαγής». Συγκεκριμένα, οι gamers θα μπορούν να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα ώστε να ανταλλάξουν το δισκάκι τους με κάποιον κωδικό για ψηφιακό κατέβασμα!

 

 

Όχι ταινίες σε Blu-Ray

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που μέσα από το XBOX τους βλέπουν και ταινίες. Αυτοί σαφέστατα θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα παρόλο που οι συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου (όπως Netflix, Amazon Prime Video, Ταινίες Google Play κοκ) κερδίζουν έδαφος.

 

Τελικά, όπως με κάθε αλλαγή θα υπάρχουν υπέρ και κατά. Όμως το δέλεαρ της μειωμένης τιμής είναι όντως μεγάλο. Ας περιμένουμε και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Σίγουρα είναι ενδιαφέρον.

 

Μπορείς να δεις ακόμη