Η σημασία του μύλου άλεσης στην παρασκευή ενός τέλειου espresso

by Admin_

 

Το άλεσμα του καφέ ακριβώς πριν την εκχύλισή του, είναι εξαιρετικά σημαντικό για ένα ποιοτικό, γευστικό και αρωματικό φλιτζάνι espresso. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα χρειάζεται να έχεις κι έναν ποιοτικό μύλο άλεσης. Ένας καλός μύλος άλεσης εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή του αλεσμένου καφέ στο portafilter της μηχανής και μέγιστη έκθεση των αρωματικών ελαίων στο καυτό πεπιεσμένο νερό.

 

Επιλέγοντας μύλο άλεσης

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μύλων άλεσης για οικιακή χρήση: οι μύλοι άλεσης με λεπίδα και οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής.

Οι περισσότεροι μύλοι με λεπίδα αποτελούνται από μια μεταλλική λεπίδα που είναι συνδεδεμένη με ένα περιστρεφόμενο μοτέρ. Η περιστροφική κίνηση της λεπίδας τεμαχίζει τους κόκκους καφέ κι ο βαθμός άλεσης καθορίζεται με γνώμονα τον χρόνο λειτουργίας του μύλου. Οι συγκεκριμένοι μύλοι άλεσης είναι απλοί στη χρήση και πολύ πιο οικονομικοί σε σχέση με τους μύλους άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής. Ωστόσο δεν θεωρούνται ιδανικοί για τους γνώστες της τέχνης του καφέ, καθώς προσφέρουν ανομοιόμορφη άλεση, με αποτέλεσμα μία μίξη από χοντροκομμένους και λεπτοκομμένους κόκκους καφέ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εκχύλιση δεν θα είναι ομοιογενής και, σίγουρα, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει.

Αντίθετα, οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής χρησιμοποιούν έναν σταθερό και έναν περιστρεφόμενο οδοντωτό δίσκο κοπής, όπου ανάμεσα τους μπαίνουν οι κόκκοι και αλέθονται. Όσο πιο κοντά είναι οι δίσκοι μεταξύ τους, τόσο πιο λεπτοκομμένο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η απόσταση ανάμεσα στους δύο δίσκους είναι αυτή που καθορίζει το βαθμό άλεσης και μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί. Τα σωματίδια του καφέ στιβάζονται χωρίς κενά μεταξύ τους και προβάλλουν την κατάλληλη αντίσταση στο νερό. Οι οδοντωτοί δίσκοι αλέθουν ομοιόμορφα τα σωματίδια του καφέ και προστατεύεται το άρωμα των κόκκων. Στη συνέχεια, ο αλεσμένος καφές συλλέγεται σε ένα δεύτερο δοχείο και είναι έτοιμος να παρασκευαστεί.

Κάποια μοντέλα, όπως ο Delonghi KG79 Μύλος Άλεσης Κόκκων Καφέ, είναι σχεδιασμένα για να μην υπερθερμαίνονται και να διατηρούν το άρωμα. Επιπρόσθετα, ο μύλος αποσπάται από το επάνω μέρος της συσκευής για εύκολο καθάρισμα.

 

 

Μηχανές espresso με μύλο άλεσης

Οι πιο διαδεδομένες μηχανές καφέ espresso είναι αυτές που διαθέτουν δοχείο με ρυθμιζόμενους μύλους άλεσης. Οι μηχανές espresso με μύλο άλεσης έχουν κατασκευαστεί για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς εραστές του espresso. Η διαδικασία της άλεσης θα σε κάνει κάθε φορά να αισθάνεσαι σαν home Barista. Διάλεξε το αρωματικότερο χαρμάνι καφέ σε κόκκους, τοποθέτησέ το στον μύλο άλεσης καφέ και η μηχανή θα τον αλέσει όσο «βαρύ» επιθυμείς.

 

Χρησιμοποιώντας τη σωστή ρύθμιση αλέσματος

Ο τρόπος αλέσματος των κόκκων εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο παρασκευής του καφέ. Για παράδειγμα, μπορείς να αλέσεις τον καφέ χοντρά αν θέλεις να παρασκευάσεις καφέ φίλτρου με την μέθοδο French press, λεπτά για παρασκευή σε καφετιέρα με φίλτρο και πιο λεπτά για παραδοσιακές μηχανές espresso. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές κι αν είναι επηρεάζουν σημαντικά την τελική γεύση.

Όταν παρασκευάζεις espresso, είναι σημαντικό να αλέθεις τους κόκκους σε μια ρύθμιση. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια υφή πούδρας με ένα τραχύ φινίρισμα. Μια υπερβολικά ψιλή άλεση (πούδρα), δεν θα επιτρέψει να περάσει η σωστή ποσότητα νερού. Αντίθετα, ένας πολύ χοντρά αλεσμένος καφές θα εκχυλιστεί πολύ γρήγορα και δεν θα πάρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως καταλαβαίνεις, το τέλειο άλεσμα απαιτεί πολύ πειραματισμό.

Να θυμάσαι επίσης ότι ένα καλό φλιτζάνι espresso είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Εξαρτάται από την ποικιλία καφέ, το νερό (χωρίς χλώριο ή άλατα, σωστή θερμοκρασία), το σωστό άλεσμα, μια ποιοτική μηχανή espresso, σωστό πάτημα του καφέ ή σωστός χρόνος εκχείλισης. Κυρίως, χρειάζεται υπομονή μέχρι να βρεις την τέλεια ισορροπία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη