Οι μικρές συσκευές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξοικονομώντας σου χρόνο και ενέργεια και προσφέροντάς σου μια πιο άνετη ζωή. Όμως, λόγω του μικρού τους μεγέθους, της συχνής χρήσης τους, των καμπυλών και των κινούμενων μερών τους, μπορούν εύκολα να μαζέψουν βρωμιά. Όλες οι συσκευές πρέπει να είναι εκτός πρίζας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για τον καθαρισμό των πιο δημοφιλών μικρών συσκευών:
1. Φρυγανιέρα
Οι περισσότερες φρυγανιέρες παρόλο που διαθέτουν στη βάση τους ειδικό συρτάρι που μαζεύει τα ψίχουλα, μαζεύουν πιο ελαφρά ψίχουλα και σε άλλα σημεία τους. Στρώσε μια εφημερίδα και τίναξε τη συσκευή ελαφρά για να ξεκολλήσουν τα ψίχουλα από τα εσωτερικά τοιχώματα. Αφαίρεσε τα κινούμενα μέρη, πλύνε και στέγνωσέ τα και με μια μακριά βούρτσα κουζίνας σκούπισε τα εσωτερικά τοιχώματα.
2. Τοστιέρα
Τα τελευταία χρόνια οι τοστιέρες διαθέτουν αποσπώμενες αντικολλητικές πλάκες, πράγμα που κάνει τον καθαρισμό τους πανεύκολο. Μετά από κάθε χρήση ένα σκούπισμα με χαρτί ή με βρεγμένο πανί είναι αρκετό για να διατηρηθεί καθαρή. Κατά διαστήματα, και οπωσδήποτε μετά από ψήσιμο τροφών που αφήνουν βρωμιά όπως π.χ. τα μπιφτέκια, χρειάζεται οπωσδήποτε να αφαιρέσεις τις πλάκες, να τις πλύνεις και να τις προσαρμόσεις ξανά αφού θα έχουν στεγνώσει εντελώς.
3. Επεξεργαστές τροφίμων & μπλέντερ
Τα περισσότερα κινούμενα μέρη τους είναι ασφαλή για το πλυντήριο πιάτων όμως λόγω σχήματος η φόρτωσή τους δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι πολύ πιο απλό να γεμίσεις (μέχρι το ¼ της χωρητικότητας της κανάτας ή του μπολ) με χλιαρό νερό και μερικές σταγόνες σαπούνι και να θέσεις τη συσκευή σε λειτουργία. Έτσι, θα απομακρυνθούν τα κολλημένα υπολείμματα από τις λεπίδες χωρίς να χρειαστεί να τις ακουμπήσεις. Ξέπλυνε την κανάτα ή το μπολ με νερό και είναι έτοιμο. Τα μικρότερα μέρη, όπως καπάκια, αναδευτήρες κ.λπ., μπορείς να τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο πιάτων. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις και το βασικό μέρος της συσκευής σου από τυχόν πιτσιλιές, χρησιμοποιώντας μαλακό πανί εμποτισμένο σε σαπουνόνερο.
4. Φούρνος μικροκυμάτων
Μπορείς να καθαρίσεις τον φούρνο μικροκυμάτων με ένα μαλακό πανί και ήπιο καθαριστικό. Φρόντισε να σκουπίσεις τις πιτσιλιές ή τις διαρροές αμέσως μόλις προκύψουν για να μην κολλήσουν και για να μην εκδηλωθούν δυσάρεστες μυρωδιές. Φρόντισε να είναι πάντα πεντακάθαρο το τοίχωμα με τις γρίλιες ή τις οπές. Εάν παρόλα αυτά παρατηρήσεις δυσάρεστες οσμές, τοποθέτησε το ¼ ενός φλιτζανιού χυμού λεμονιού σε ένα μπολ με νερό στον φούρνο μικροκυμάτων και θέσε το σε λειτουργία για ένα λεπτό σε υψηλή θερμοκρασία.
5. Καφετιέρα φίλτρου
Μετά από κάθε χρήση, πλύνε την κανάτα, άδειασε τον καφέ και ξέπλυνε το φίλτρο. Μόλις κρυώσει η βάση θέρμανσης μπορείς να την σκουπίσεις και κατά διαστήματα να την καθαρίζεις με μαγειρική σόδα και ένα υγρό σφουγγάρι. Όσο για το εσωτερικό της καφετιέρας, περιστασιακά, μπορείς να κάνεις δύο κύκλους λειτουργίας με ξίδι και νερό σε αναλογία 50-50 και έναν τρίτο με σκέτο νερό.
6. Βραστήρας
Δεν χρειάζεται να πλένεις τον βραστήρα σου μετά από κάθε χρήση. Το μόνο που πρέπει να φροντίσεις είναι να μην ξεχνάς να τον αδειάζεις, ώστε να μην μένει για ώρες μέσα το στάσιμο νερό. Να τον καθαρίζεις εξωτερικά με βρεγμένο πανί και να φροντίζεις να είναι πάντα καθαρή η επαφή της κανάτας με τη βάση της. Περιστασιακά, μόλις παρατηρήσεις συσσώρευση αλάτων στα εσωτερικά τοιχώματα της κανάτας, πρόσθεσε λευκό ξίδι μέχρι να καλυφθεί ο πάτος και η αντίσταση, αν είναι εμφανής. Περίμενε για 2-4 ώρες και σκούπισε με σφουγγαράκι. Αν χρειαστεί επανάλαβε τη διαδικασία. Αφού τελειώσεις, ξέπλυνε την κανάτα εσωτερικά με άφθονο νερό.
7. Φριτέζα
Η φριτέζα είναι μια από τις συσκευές που ο καθαρισμός της συνήθως μας προβληματίζει. Το λάδι κολλάει και οι έντονες οσμές από τα τηγανιτά αν δεν καθαριστεί σχετικά γρήγορα αφήνουν το αποτύπωμά τους στη συσκευή. Ακόμα όμως και αν έχει συμβεί αυτό, υπάρχει τρόπος να λύσεις το πρόβλημα. Αφαίρεσε πρώτα όλα τα αποσπώμενα μέρη (καλάθι ή κάδο) και πλύνε τα στο χέρι με χλιαρό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια, με ένα χαρτί κουζίνας σκούπισε το εσωτερικό ώστε να αφαιρεθεί το λάδι που έχει περισσέψει. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε λευκό ξίδι με χλιαρό νερό σε αναλογία 50-50 και εμπότισε ένα σφουγγάρι με αυτό το μείγμα. Με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού, πέρνα πρώτα όλη την επιφάνεια και με ένα βρεγμένο πανί με σκέτο νερό, ξέπλυνέ την.
Στο τέλος, σκουπισε με απορροφητικό χαρτί. Για να καθαρίσεις το εξωτερικό της φριτέζας, μπορείς να εμποτίσεις ένα καθαρό πανί σε λίγο λάδι και να περάσεις όλη την εξωτερική επιφάνεια επιμένοντας στα σημεία που έχουν κολλημένα λίπη. Μετά, για να αφαιρέσεις τη λιπαρότητα, ξαναπέρασε τις επιφάνειες με πανί εμποτισμένο σε νερό και υγρό πιάτων.
8. Ατμομάγειρας
Καθώς ο ατμομάγειρας μαγειρεύει χωρίς τη χρήση λιπαρών ουσιών, ο καθαρισμός του είναι αρκετά εύκολος. Το μόνο που χρειάζεται είναι το πλύσιμο των καλαθιών στον νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων και το άδειασμα και ο καθαρισμός του κοντέινερ νερού. Καλό είναι τακτικά να περνάς το κοντέινερ με λίγο ξίδι για να φεύγουν οι κηλίδες και οι μυρωδιές. Ευτυχώς, τα πιο καινούρια μοντέλα διαθέτουν και σκουρόχρωμο καλάθι για να αποφεύγεται το «πότισμα» του πλαστικού από τις τροφές με έντονο χρώμα, όπως το σπανάκι ή τα πατζάρια.