|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Κορμός Χριστουγεννιάτικος

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Είναι το τέλειο επιδόρπιο του γιορτινού τραπεζιού και θα φτιάξουμε σοκολατένιο για ν’ αρέσει διπλά! Στη Γαλλία και το Βέλγιο που «τσακώνονται» για την πατρότητά του τον λένε Bûche de Noël γιατί μοιάζει σαν ένα κομμάτι κούτσουρο κομμένο από κορμό δέντρου και είναι σχεδόν συνώνυμο των Χριστουγέννων. Εμείς εδώ στην Ελλάδα τον αγαπάμε για την αφράτη υφή του παντεσπανιού του και τη βελούδινη αίσθηση που αφήνει στο στόμα η κρέμα που τον γεμίζει και τον σκεπάζει, ενώ δεν χάνουμε ευκαιρία να τον φτιάξουμε τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά. Γι’ αυτό και η χρήση μιας καλής κουζινομηχανής θα μας «λύσει» τα χέρια…

 

 

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά μέτρια χωρισμένα σε κρόκους κι ασπράδια
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 45γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15γρ. κακάο
  • 25γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

  • 750ml γάλα
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 75γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 150γρ. κρέμα γάλακτος

 

Για τη διακόσμηση

  • Φύλλα και καρποί γκι, ή φραγκοστάφυλα και φουντίτσες από δεντρολίβανο
  • Λίγη άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι και την κρέμα από την προηγούμενη. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή με το σύρμα τα ασπράδια και τα 25γρ. της ζάχαρης σε μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ.
  2. Μετά ρίχνουμε στον κάδο τους κρόκους με τα υπόλοιπα 75γρ. της ζάχαρης και χτυπάμε μέχρι ν’ ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
  3. Ενσωματώνουμε πρώτα τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων σε 2 δόσεις ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, μετά το αλεύρι ανακατεμένο με το κακάο ρίχνοντάς το βροχηδόν από σουρωτήρι, και τελευταίο το λιωμένο βούτυρο.
  4. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στο ταψί που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στους 180οC για 10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε το παντεσπάνι και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε μέσα στο ταψί, ξεκολλάμε το χαρτί και τυλίγουμε σε ρολό, συγκρατώντας το με καθαρό χαρτί ψησίματος.
  5. Για την κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα με λίγη από τη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Στο μεταξύ χτυπάμε με αυγοδάρτη τ’ αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και λίγο ζεστό γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι ν’ ασπρίσει το μείγμα.
  6. Όταν πάρει βράση το γάλα, το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών κι ανακατεύουμε δυνατά. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε με μαρίζ πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να κοχλάσει η κρέμα.
  7. Ανακατεύουμε μέσα την κουβερτούρα κι όταν γίνει ομοιογενής την περνάμε από σίτα για να γίνει βελούδινη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια κι αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
  8. Την άλλη μέρα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι και την βγάζουμε στην άκρη. Βάζουμε στον κάδο την κρέμα σοκολάτας και τη χτυπάμε μέχρι ν’ αφρατέψει. Έπειτα ενσωματώνουμε μέσα της τη χτυπημένη κρέμα μ’ απαλές κινήσεις.
  9. Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι στον πάγκο μας κι αλείφουμε το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του (αφήνουμε περιθώριο τριγύρω) με την κρέμα. Με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε με τη ραφή από κάτω σε μια μακρόστενη πιατέλα.
  10. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με την υπόλοιπη κρέμα και μ’ ένα πιρούνι δημιουργούμε κατά μήκος γραμμές. Διακοσμούμε με φύλλα και καρπούς γκι, ή με φραγκοστάφυλα και φουντίτσες από δεντρολίβανο κι αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστούμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας την τελευταία στιγμή με λίγη άχνη ζάχαρη.

 

 

Δείτε ακόμη

  • Γεμιστά του καλοκαιριού

    Γεμιστά του καλοκαιριού

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Στη συγκεκριμένη εκδοχή θα γεμίσουμε μόνο ντομάτες και πράσινες πιπεριές, μπορούμε όμως να

  • Παπουτσάκια

    Παπουτσάκια

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Το αντίπαλο δέος του μουσακά είναι ένα κομψό πιάτο με μελιτζάνες κομμένες στη

  • Τι είναι το mirin;

    Τι είναι το mirin;

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Πρόκειται για ένα από τα βασικά συστατικά της ιαπωνικής κουζίνας που χρησιμοποιείται καθημερινά και

  • Τα φρούτα του καλοκαιριού

    Τα φρούτα του καλοκαιριού

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Είναι πολύχρωμα, γλυκά και ζουμερά, άκρως δροσιστικά και γεμάτα θρεπτικές ουσίες. Ας δούμε

  • Frozen yogurt από σπίτι!

    Frozen yogurt από σπίτι!

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Φτιάχνουμε το δικό μας frozen yogurt χρησιμοποιώντας φρέσκο γιαούρτι και φρούτα της επιλογής μας

  • Η μελιτζάνα στα πάνω της!

    Η μελιτζάνα στα πάνω της!

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Η καλοκαιρινή μελιτζάνα είναι ό,τι καλύτερο για τα μαγειρέματά μας. Και την αξιοποιούμε

  • Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

    Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Ο έβδομος μήνας του χρόνου είναι ο πιο ζεστός του καλοκαιριού και έρχεται

  • Ξέρεις τι είναι το κίμτσι;

    Ξέρεις τι είναι το κίμτσι;

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Είναι ένα ασιατικής προέλευσης συνοδευτικό που πιθανά σου έχουν ήδη σερβίρει σε κάποιο