Μικρά μυστικά για οικονομία στη θέρμανση με ηλεκτρισμό

by K-Admin 1

 

To πιο πιθανό είναι τον φετινό χειμώνα να περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι χρησιμοποιείς και περισσότερες ώρες απ’ ό,τι συνήθως το ηλεκτρικό σου καλοριφέρ, τη θερμάστρα ή το κλιματιστικό. Επομένως, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι σημαντικό να λειτουργείς όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά τη συσκευή σου, ώστε να περιορίσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Η αλήθεια είναι πως για όλες τις λύσεις θέρμανσης ισχύουν μερικά γενικά tips εξοικονόμησης: για παράδειγμα, οι πόρτες και τα κουφώματα θα πρέπει να κλείνουν όσο το δυνατόν πιο αεροστεγώς, ενώ τα χαλιά και οι «βαριές» κουρτίνες μπορούν επίσης να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες θερμότητας. Ωστόσο, οι ηλεκτρικές συσκευές προορίζονται για μία συγκεκριμένη αποστολή, δηλαδή για να ζεσταίνουν το δωμάτιο που χρησιμοποιείς κάθε φορά εσύ και οι δικοί σου.

Επομένως, υπάρχουν μερικές συμβουλές «κομμένες και ραμμένες» στον τρόπο χρήσης τους. Πρώτος και καλύτερος κανόνας, ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να απομονώνεται από το υπόλοιπο σπίτι.

 

Θερμοπομποί-Καλοριφέρ

Με δεδομένο ότι και οι δύο συσκευές ανεβάζουν τη θερμοκρασία με τρόπο που η ζέστη «αγκαλιάζει» τον χώρο, το καλύτερο είναι να τοποθετούνται σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου. Σημαντικό είναι επίσης να μην υπάρχουν εμπόδια (π.χ. έπιπλα) σε ακτίνα περίπου 1 μέτρου γύρω τους.

Για οικονομία αλλά και ασφάλεια, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα ρούχων. Μάλιστα, ο σημαντικότερος λόγος δεν είναι η μείωση της απόδοσης, παρόλο που αυτή φτάνει μέχρι και το 20%. Κι αυτό γιατί, ακόμη χειρότερα, η υγρασία «απειλεί» με την πρόκληση βραχυκυκλώματος ή πυρκαγιάς.

Από την άλλη πλευρά, τα συμβατικά ηλεκτρικά καλοριφέρ (π.χ. τα μοντέλα λαδιού) αργούν σχετικά να ζεστάνουν τον χώρο, εκπέμποντας ωστόσο θερμότητα για αρκετή ώρα αφότου τεθούν εκτός λειτουργίας. Επομένως, θα εξοικονομείς ρεύμα (και χρήματα) αν φροντίζεις να σβήνεις το καλοριφέρ σου, λίγο πριν φύγεις από το δωμάτιο. Με την ίδια λογική, μπορείς να θερμαίνεις το υπνοδωμάτιο λίγο πριν κοιμηθείς, απενεργοποιώντας τη συσκευή πριν πέσεις για ύπνο. Αντίθετα, οι θερμοπομποί θερμαίνουν πιο γρήγορα τον χώρο. Μάλιστα, τα μοντέλα με βεντιλατέρ διαχέουν ακόμη πιο άμεσα την παραγόμενη θερμότητα σε όλο το δωμάτιο.

Σημαντική τέλος προϋπόθεση για οικονομία είναι η απευθείας παρακολούθηση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του δωματίου, η οποία δεν υπάρχει λόγος να ξεπερνά τους 20°-21° Κελσίου. Αν η συσκευή δεν έχει θερμοστάτη χώρου (όπως διαθέτουν πάρα πολλοί θερμοπομποί), η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο χώρου, ώστε να προσαρμόζεις ανάλογα τις «σκάλες» της.

 

Θερμάστρες

Αντί να θερμαίνουν τον αέρα, οι ηλεκτρικές θερμάστρες ζεσταίνουν μέσω ακτινοβολίας ό,τι βρίσκεται στον χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την τοποθετείς σε μικρή σχετικά απόσταση, χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο αντικείμενο ανάμεσα σε εσένα και τη συσκευή. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σημαίνει επίσης ότι οι θερμάστρες είναι ιδανικές για μικρούς χώρους, όπου μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική αίσθηση θαλπωρής. Παράλληλα ζεσταίνουν πολύ γρήγορα, με τον χώρο ωστόσο να κρυώνει πολύ γρήγορα αφότου τεθούν εκτός λειτουργίας.

 

Αερόθερμα

Όπως δείχνει και το όνομά τους, τα αερόθερμα λειτουργούν σαν «αντίδοτα» στο κρύο ζεσταίνοντας τον αέρα στον χώρο. Για πιο ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου, θα πρέπει να τοποθετούνται σχετικά κοντά στο πάτωμα. Ο λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιούν τη φυσική κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο, ο οποίος όταν θερμαίνεται κινείται ανοδικά, για να κρυώσει φτάνοντας στο ταβάνι και να αρχίσει στη συνέχεια να κινείται καθοδικά. Όπως είναι φυσικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το αερόθερμο σε χώρους οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα μέγιστα τετραγωνικά κάλυψης που προβλέπει ο κατασκευαστής του. Σε αντίθετη περίπτωση, και η συσκευή θα λειτουργεί συνεχώς, καταναλώνοντας ρεύμα, και δεν πρόκειται να αισθανθείς ικανοποιητική ζέστη.

Θα πρέπει επίσης να θυμάσαι ότι αποστολή του αερόθερμου είναι να σου εξασφαλίζει θερμική άνεση, και όχι συνθήκες… καύσωνα στον χώρο – οι οποίες δεν είναι καλές ούτε για την υγεία, ούτε και για το πορτοφόλι σου. Και πάλι η «χρυσή τομή» είναι μία θερμοκρασία έως 20°-21° Κελσίου. Αν μάλιστα το αερόθερμό σου δεν διαθέτει θερμοστάτη χώρου, τότε καλό είναι να αγοράσεις ένα θερμόμετρο χώρου, για να τσεκάρεις τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

 

Κλιματιστικά

Από όλες τις λύσεις θέρμανσης που «περνούν» από την κατανάλωση ρεύματος, ένα air-condition τεχνολογίας inverter είναι με διαφορά η οικονομικότερη και πιο αποδοτική επιλογή. Μάλιστα, το οικονομικό όφελος δεν αφορά τόσο την κατανάλωση για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο, όσο το ρεύμα που χρειάζεται το κλιματιστικό (συγκριτικά με τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές) για να τη διατηρήσει. Επομένως, αποδεικνύει τις… αρετές του στις περιπτώσεις που ο χώρος χρησιμοποιείται για ώρες.

Για ακόμη πιο αποδοτική λειτουργία, είναι σημαντικό να καθαρίζονται συχνά (το αργότερο ανά μήνα) τα φίλτρα του μηχανήματος. Αντίθετα, ένα κλιματιστικό με βρώμικα φίλτρα, από σκόνη ή χνούδια, μπορεί να καταναλώνει έως και 15%. Το ίδιο ισχύει και με την τακτική συντήρηση του κλιματιστικού από ειδικό ψυκτικό, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείς χειμώνα-καλοκαίρι.

Αν επίσης φροντίζεις ώστε ο θερμός αέρας να βγαίνει από την εσωτερική μονάδα με κατεύθυνση προς το πάτωμα, ρυθμίζοντας κατάλληλα την κλίση των περσίδων, τότε θα εξασφαλίζεις πιο ομοιόμορφη θέρμανση. Τέλος, στην περίπτωση που το μηχάνημα βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο και το χρησιμοποιείς το βράδυ, αν διαθέτει νυχτερινή λειτουργία (sleep mode), χρησιμοποιώντας την, θα συνδυάζεις τον υγιεινό ύπνο με έξτρα οικονομία.

Μπορείς να δεις ακόμη