|  | 

Κουζίνα

3 εκδοχές του μπανανόψωμου

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Banana bread φτιάχνουμε σε κάθε ευκαιρία με 2-3 μπανάνες που μαλάκωσαν ίσως και να μαύρισαν λιγάκι στη φρουτιέρα, γιατί είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα που υπάρχουν. Εδώ σου τα παρουσιάζουμε σε τρεις διαφορετικές εκδοχές…

 

Banana bread χωρίς λιπαρή ουσία

Υλικά για μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ

  • 2 μπανάνες σχετικά σκληρές, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 175γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 2 μπανάνες ώριμες (250γρ.) σε φέτες
  • 175γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 75γρ. σταφίδες

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε τη φόρμα μας και στρώνουμε στον πάτο της φόρμας ένα κομμάτι λαδόκολλα κομμένη στη διάστασή του ακριβώς.
  2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με την πρέσα για τις πατάτες ή με ένα πιρούνι και σε τρίτο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και τις βανίλιες.
  4. Προσθέτουμε τον πουρέ της μπανάνας στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και παίρνουμε στο χέρι μας μια σπάτουλα. Ανακατεύουμε μέσα πρώτα το μείγμα με το αλεύρι και μετά τις σταφίδες.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και τοποθετούμε από πάνω τις μπανάνες που κόψαμε κατά μήκος. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη.
  6. Ξεφουρνίζουμε κι αφού κρυώσει λίγο το κέικ, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Σοκολατένιο banana bread βουτύρου

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα

  • 200γρ. αλεύρι μαλακό
  • 40γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • 175 γρ. βούτυρο
  • 150γρ. ζάχαρη καστανή ή μαύρη
  • 3 αυγά
  • 4 μπανάνες πάρα πολύ ώριμες κομμένες σε κομματάκια
  • 4 κ.σ σοκολάτα ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, τη σόδα και τις βανίλιες.
  2. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει το μείγμα ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τις μπανάνες. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.
  4. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Το κέικ θα βγει λίγο υγρό στο εσωτερικό του. Αφού κρυώσει λίγο το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

 

Banana bread με καρύδια, βρώμη και λευκή σοκολάτα

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ

  • 100γρ. ηλιέλαιο
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 250γρ. μπανάνες ώριμες (2 περίπου)
  • 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 50γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 125γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.  Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στη διάσταση του πάτου μιας μακρόστενης φόρμας του κέικ και αφού βουτυρώσουμε τη φόρμα το τοποθετούμε στον πάτο της.
  2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε μέσα το ηλιέλαιο.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ πολτοποιούμε τις μπανάνες με την πρέσα για τις πατάτες ή με ένα πιρούνι.
  4. Προσθέτουμε τον πουρέ της μπανάνας στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και παίρνουμε στο χέρι μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τις βανίλιες, τα 75γρ. από τα καρύδια (κρατάμε μερικά στην άκρη), την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  5. Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα του κέικ και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει στεγνό.
  6. Ξεφουρνίζουμε κι αφού κρυώσει λίγο το κέικ, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και τραβάμε προσεκτικά το χαρτί. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Δείτε ακόμη