Νόστιμο, οικονομικό και γρήγορο μαγείρεμα με τις εστίες αερίου

by K-Admin 1

 

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι περισσότεροι επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν φανατικά εστίες αερίου; Ο λόγος είναι πως το μαγείρεμα με αέριο εγγυάται νόστιμα φαγητά, αφού επιτρέπει τον έλεγχο των συνθηκών του μαγειρέματος με μοναδική ακρίβεια.

Το μαγείρεμα με αέριο έχει όμως και άλλα πλεονεκτήματα, καθώς διακρίνεται επίσης για την απόδοση και την οικονομία που εξασφαλίζει. Κάτι που έχει συνέπεια να είναι πολύ διαδεδομένο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, πέρα από τις επαγγελματικές κουζίνες.

Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα σημεία υπεροχής, τα οποία αρχίζουν να «κερδίζουν» καταναλωτές και στην Ελλάδα.

 

 

Απόλυτος και άμεσος έλεγχος της θερμοκρασίας

Η «ψήφος εμπιστοσύνης» των επαγγελματιών σεφ οφείλεται στην άμεση προσαρμογή του φαγητού στην επιθυμητή θερμοκρασία και τη θετική επίδραση που έχει αυτό στο γαστριμαργικό αποτέλεσμα. Ανεβοκατεβάζοντας τον διακόπτη μίας εστίας αερίου, το μέγεθος της φλόγας θα προσαρμοστεί αμέσως ανάλογα. Επομένως, θα ρυθμιστεί αμέσως η θερμότητα που δέχεται το σκεύος και το φαγητό.

Πέρα από την ακαριαία αλλαγή της θερμότητας, η ρύθμιση του μεγέθους της φλόγας σημαίνει και μεγαλύτερη ακρίβεια στην «ένταση» του μαγειρέματος. Ως συνέπεια, η θερμοκρασία στην οποία βράζει ή τηγανίζεται το φαγητό είναι πολύ πιο κοντά σε αυτήν που προτείνει η συνταγή. Επομένως, ακόμη κι αν είναι κανείς αρχάριος στο μαγείρεμα, ή ετοιμάζει κάποιο πιάτο για πρώτη φορά, είναι πολύ πιο πιθανό να τα καταφέρει.

 

 

Οικονομία σε χρόνο

Το «μάτι» που λειτουργεί με αέριο δεν χρειάζεται προθέρμανση για να αρχίσει να ζεσταίνει το σκεύος. Κατά συνέπεια, το μαγείρεμα τελειώνει πιο γρήγορα, αφού ξεκινά και πιο γρήγορα. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού, η φλόγα εξασφαλίζει συνεχή και σταθερή παροχή θερμότητας.

 

 

Υψηλή απόδοση

Στις εστίες αερίου, το μέσο θέρμανσης (δηλαδή η φλόγα) έρχεται σε απευθείας επαφή με το σκεύος. Στις ηλεκτρικές εστίες, αντίθετα, οι αντιστάσεις πρέπει να θερμάνουν πρώτα το καπάκι του «ματιού» (δηλαδή το εμαγιέ ή το κεραμικό υλικό), το οποίο θα αναλάβει με τη σειρά του να αυξήσει τη θερμοκρασία του σκεύους. Επομένως, χρειάζεται να ξοδεύουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας.

Με την ίδια λογική, για να μην χαθεί ανεκμετάλλευτη η θερμική ενέργεια που καταναλώθηκε για την αύξηση της θερμοκρασίας του εμαγιέ ή του κεραμικού υλικού θα χαθεί, μια ηλεκτρική εστία θα πρέπει να «σβήνει» λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Στον αντίποδα, κλείνοντας μία εστία αερίου, σταματά αυτομάτως η κατανάλωση ενέργειας. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση για απώλειες.

Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση του τρόπου μαγειρέματος, τόσο μικρότερα είναι και τα έξοδα του νοικοκυριού για την προετοιμασία του φαγητού.

 

 

Ευελιξία στην επιλογή σκευών

Το κυκλικό σχήμα της φλόγας σημαίνει πως μία εστία αερίου εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε κάθε είδος σκεύους, ανεξάρτητα δηλαδή από το σχήμα που έχει ο πάτος του. Επομένως, όποια κατσαρόλα ή τηγάνι κι αν χρησιμοποιηθεί, δεν υπάρχει περίπτωση η βάση του να υπερθερμανθεί τοπικά, καίγοντας για παράδειγμα το φαγητό σε εκείνο το σημείο.

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών εστιών, για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας θα πρέπει το σκεύος να έχει εντελώς επίπεδο και βαρύ πάτο.

Μπορείς να δεις ακόμη