651
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Οι σούπες είναι πάντα ευπρόσδεκτες σε κάθε τραπέζι, καθημερινό ή γιορτινό. Ιδιαίτερα στο γιορτινό τραπέζι οι πρώτες κουταλιές ζεσταίνουν την παρέα και την προετοιμάζουν για ότι ωραίο ακολουθήσει στο πιάτο.
Γιορτινή κολοκυθόσουπα
Τείνει να γίνει must αφού χρόνο με τον χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους φαν στο τραπέζι. Πως λοιπόν να αφήσουμε απογοητευμένους τόσους φαν;
Υλικά για 6 άτομα
- 800γρ. κολοκύθα κόκκινη καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 πατάτα
- 1/3 κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ κόλιανδρος ξερός κοπανισμένος
- 1 αστεροδειδής γλυκάνισος
- 1,5 λίτρα νερό ή ζωμό της επιλογής μας
- 1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο σαν καρύδι καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Σπόρους από ρόδι
- Φρυγανισμένο ψωμί του τοστ
- Λεπτοτριμμένο καρύδι
- Κλαδάκια από θυμάρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό στον βραστήρα να ζεσταθεί και σοτάρουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με τη μία κουταλιά από το βούτυρο, το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κολοκύθα, το καρότο και την πατάτα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 2 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το νερό βραστό από το βραστήρα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σούπα για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα λαχανικά.
- Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να της προσθέσουμε επιπλέον αλατοπίπερο.
- Τελευταίο προσθέτουμε υπόλοιπο βούτυρο και το ξυσμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό.
- Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα ζεστή, γαρνίροντας στη μία πλευρά του πιάτου, λίγο ψιλοτριμμένο καρύδι και από πάνω προσθέτουμε σποράκια από ρόδι κι ένα κλαδάκι θυμάρι.
Καστανόσουπα
Μια ξεχωριστή σούπα που θα λατρέψουν όσοι τη δοκιμάσουν πρώτη φορά.
Υλικά για 6 άτομα
- 500γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 πράσο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κοτσάνια σέλερι σε φέτες
- 250γρ. πατάτα ή γλυκοπατάτα καθαρισμένη σε κύβους
- 1 φλιτζάνι του καφέ μπράντι
- 1,5 λίτρο νερό
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος
- Μερικά κάστανα ψημένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό στο βραστήρα να ζεσταθεί και σοτάρουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και τη γλυκοπατάτα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Προσθέτουμε τα κάστανα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 1 λεπτό ακόμα.
- Σβήνουμε με το μπράντι κι αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε το νερό βραστό από το βραστήρα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά περίπου.
- Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να της προσθέσουμε επιπλέον αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα ζεστή, γαρνίροντας με λίγη χτυπημένη κρέμα και ψιλοκομμένα κάστανα.
Κρεμώδης σούπα μανιταριών με μπέικον και κρουτόν
Πλούσια γεύση μανιταριών, υπέροχη κρεμώδης υφή και λίγες τραγανές νότες στο τέλος για να μείνει σε όλους αξέχαστη αυτή η μανιταρόσουπα.
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 κιλό μανιτάρια λευκά
- 50γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
- 2 κ.σ βούτυρο
- 2 κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πατάτα σε κύβους
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- ½ λίτρο γάλα καλά ζεσταμένο
- 1 ματσάκι κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1-2 μανιτάρια πορτομπέλο σε λεπτές φέτες
- 10 φέτες μπέικον
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε για 20 λεπτά τα ξερά μανιτάρια.
- Σοτάρουμε στο βούτυρο τα μανιτάρια μαζί με την πατάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια από τα υγρά τους και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε το ματσάκι με το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε 750ml νερό από βραστήρα.
- Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τα πορτσίνι μαζί με το νερό τους. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια, για 30-40 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε το ματσάκι με το θυμάρι και πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα. Αν είναι πηχτή αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό από το βραστήρα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν είναι απαραίτητο αλατοπιπερώνουμε επιπλέον.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά και σοτάρουμε το μπέικον και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε σε επιφάνεια κοπής και ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε χωρίς επιπλέον λιπαρή ουσία τα πορτομπέλο μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους και να ψηθούν.
- Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή σε μπολ ή πιάτα προσθέτοντας από πάνω το ψιλοκομμένο μπέικον και τα ψημένα παρτομπέλο. Συνοδεύουμε με κρουτόν.