|  | 

Κουζίνα

Βασιλόπιτα τσουρέκι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η πρώτη πίτα της χρονιάς είναι τσουρεκένια και κρύβει μέσα της το φλουρί που θα βρει στο κομμάτι του ο τυχερός της βραδιάς!

 

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.

  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • 240γρ. γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 80γρ. ζάχαρη
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. γ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ κ. γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 79γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • 1 αβγό μεγάλο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Για το φινίρισμα:

  • 1 αβγό
  • 150γρ. μάρτζιπαν

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε τους γάντζους και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τα αβγά, το αλάτι και το χλιαρό γάλα ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.
  3. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε 40΄ περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζουμε να κάτσει και την απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγουμε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε τυχαίο σημείο.
  6. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και περιμένουμε 15΄ μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφουμε την επιφάνειά της πίτας πολύ απαλά με το χτυπημένο αβγό, και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC στον αέρα. Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.
  7. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει.
  8. Πλάθουμε νούμερα της χρονιάς με το μάρτζιπαν και διακοσμούμε την πίτα μας.

 

Δείτε ακόμη