Οδηγός αγοράς για mini κονσόλες  

by k-Admin 3

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς οι λεγόμενες mini consoles, δηλαδή μικρές σε μέγεθος κονσόλες που με σύγχρονο υλικό προσομοιώνουν παλιές αγαπημένες συσκευές και έχουν ενσωματωμένα πληθώρα από δημοφιλή και retro πλέον βιντεοπαιχνίδια. Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση ώστε ιστορικές εταιρείες κυκλοφορούν επίσημα δικούς τους τέτοιους hardware emulators σε ελκυστικές τιμές!

Οι λόγοι για αυτήν την τάση είναι κυρίως δύο: σαφώς και υπάρχουν οι παλαιότερες γενιές (κυρίως των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων) που με αγάπη θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια και επιθυμούν να διατηρήσουν μία επαφή με αυτά, αλλά και να ξαναπαίξουν αγαπημένα games (οι λεγόμενοι και retro gamers). Ταυτόχρονα όμως, τα παιχνίδια αυτά παραμένουν εξαιρετικά για μικρά παιδιά αφού το περιεχόμενό τους σπάνια είναι βίαιο ή ακατάλληλο με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπρόσθετα, είναι κυρίως videogames βασισμένα στα αντανακλαστικά, σε εύκολες μορφές επιβράβευσης και με απλά (χαριτωμένα) γραφικά που τελικά αρέσουν σε όλη την οικογένεια.

Έτσι αποτελούν μία πολύ καλή αγορά για κάθε σπίτι και μία έξυπνη πρόταση για δώρο. Πλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές που μπορείς να δεις στον οδηγό που ακολουθεί (πάντα με βάση τα μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή).

 

 

Atari

Το Atari Flashback 7 είναι μία εξαιρετική αναβίωση του ιστορικού Atari με προεγκατεστημένα πάνω από 100 κλασικά παιχνίδια όπως το Space Invaders. Να σημειωθεί ότι έχει ωραία σχεδίαση και είναι αρκετά καλαίσθητο, ενώ δημιουργήθηκε για την επέτειο των 40 χρόνων από την ιστορική πρώτη κυκλοφορία της κονσόλας!

Συνδέεται μέσω AV και διαθέτει λειτουργία save, pause και rewind για κάθε παιχνίδι. Επίσης, προσφέρει δύο ενσύρματα χειριστήρια (τα οποία είναι και αυτά retro σε στυλ), αλλά αν προτιμάς τα παλιά original υπάρχουν ειδικές υποδοχές στο μπροστινό μέρος! Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα να είναι ότι λείπουν κάποια δημοφιλή games για λόγους αδειοδότησης όπως το Halloween ή το Empire Strikes Back.

Εναλλακτικά υπάρχει και το Atari Flashback Portable το οποίο είναι στην ουσία η φορητή έκδοση του προηγούμενου μαζί με ένα πακέτο 70 παλιών και αγαπημένων παιχνιδιών. Σαφέστατα στα πλεονεκτήματά του είναι η φορητότητα και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά.  Έχει ποιοτική οθόνη 2,8 ιντσών, θύρα για κάρτες microSD, θύρα για έξοδο εικόνας σε TV και φυσικά επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

 

 

Commodore

Το C64 Mini είναι μία εξαιρετικά όμορφη, καλοσχεδιασμένη και με retro στυλ συσκευή που σίγουρα θα ικανοποιήσει όσους είχαν ασχοληθεί με την original συσκευή παλαιότερα! Ξυπνάει αναμνήσεις από το πρώτα χρόνια του PC gaming χάρη στα 64 ενσωματωμένα videogames, τα οποία έχουν ακόμα και στην εποχή μας πλάκα όταν τα παίζει κανείς.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ήταν ένα μηχάνημα με εξαιρετικές πωλήσεις. Περιλαμβάνει χειριστήριο και 2 θύρες USB όπου μπορείς να συνδέσεις δεύτερο χειριστήριο ή πληκτρολόγιο (αφού το ενσωματωμένο είναι καθαρά διακοσμητικό). Στα θετικά του είναι η δυνατότητα για Αποθήκευση (Save), αλλά και οι επιλογές προβολής στην οθόνη (όπου υπάρχουν και retro ρυθμίσεις). Αναλυτικότερα, μέσω HDMI δίνει ανάλυση 720p με λόγο εικόνας 4:3.  Όμως υπάρχει και η δυνατότητα για πλήρη οθόνη, CRT φίλτρο για προσομοίωση της εμπειρίας των παλιών οθονών, αλλά και US ή Europe display mode! Τέλος, μπορείς να το λειτουργήσεις και ως έναν πραγματικό υπολογιστή και μάλιστα να καταχωρείς BASIC εντολές όπως γινόταν εκείνη την εποχή!

 

 

Nintendo

Η Nintendo προσφέρει δύο συσκευές το Classic Mini NES και το Super NES Classic Mini Console με το δεύτερο να απευθύνεται σε πιο απαιτητικό κοινό. Συγκεκριμένα, το Super NES Classic είναι συνολικά από τις καλύτερες συσκευές για retro gaming ειδικά αν είσαι fan της Nintendo. Θυμίζει πολύ την παλαιότερη κονσόλα, είναι καλοσχεδιασμένη και με ωραίο φινίρισμα.  Πέρα από τη δυνατότητα να ξαναπαίξεις ιστορικά παιχνίδια (όπως τα Super Mario World, The Legend of Zelda και Super Metroid) ενσωματώνει και το περίφημο Star Fox 2 που ποτέ δεν κυκλοφόρησε. Επιπλέον, σου παρέχονται και ρυθμίσεις οθόνης για προχωρημένους με δυνατότητα και για CRT emulation. Παραδόξως, τα χειριστήρια έχουν μικρό μήκος καλωδίου και αυτό μπορεί να σε δυσκολέψει σε ένα μεγάλο σαλόνι με μία τηλεόραση πολλών ιντσών.

 

 

Από την άλλη το NES Classic είναι πιο απλό και φθηνό και ουσιαστικά είναι μία πιο βολική και απλή ρέπλικα χωρίς δυνατότητα για πολλές ρυθμίσεις και CRT emulation. Έχει ενσωματωμένα 30 κλασικά videogames και μέσω θύρας HDMI συνδέεται εύκολα σε κάθε τηλεόραση. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει δύο χειριστήρια σαν αυτά της παλιάς κονσόλας, τα οποία επιπλέον μπορούν να συνδεθούν στα πιο σύγχρονα Wii ή Wii U.

 

 

Sega

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Sega από την retro αναβίωση, με τα Sega Genesis / Mega Drive Classic / Flashback. Πρόκειται για εξαιρετικές συσκευές για τους φίλους της Sega και όχι μόνο. Το πακέτο περιλαμβάνει περίπου 80 αγαπημένα ιστορικά παιχνίδια (όπως τα Golden Axe, Shinobi και Sonic the Hedgehog), η σύνδεση είναι μέσω HDMI και υποστηρίζονται δύο ασύρματα χειριστήρια φτιαγμένα στην εικόνα των παλιών για να έχεις την ίδια αίσθηση. Ευτυχώς, υποστηρίζονται και τα παλαιότερα original controllers, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει συμβατότητα με τα original carts. Δηλαδή, μέσω ειδικής θύρας μπορείς να φορτώνεις τις παλιές σου SEGA Genesis / Mega Drive κασέτες!

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η φορητή έκδοση του το SEGA Mega Drive Ultimate Portable Game Player με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, θύρα για microSD και οθόνη υψηλής ανάλυσης 2,8 ιντσών.

 

 

Sony

Η Sony Κυκλοφόρησε πρόσφατα το PlayStation Classic που φυσικά αναφέρεται στο πρώτο Playstation. Είναι μία καλή αντιγραφή της θρυλικής κονσόλας του 1994, σαφώς «συμπυκνωμένο», πιο  μικρό και ελαφρύ από την original κονσόλα (80% μικρότερο σε όγκο). Πωλείται με 20 προεγκατεστημένα κλασικά παιχνίδια πολλά εκ των οποίων υποστηρίζουν τη συμμετοχή δύο παικτών. Για αυτό άλλωστε και στη συσκευασία περιλαμβάνονται και δύο χειριστήρια, αλλά και μια εικονική κάρτα μνήμης για να αποθηκεύσεις τις περιπέτειές σου κατά την εναλλαγή μεταξύ παιχνιδιών. Συνδέεται μέσω HDMI καλωδίου στην τηλεόραση και υποστηρίζει πολλές αναλύσεις (720p είναι το default σε πλήρη οθόνη).

Όμως, υποστηρίζει μόνο τα δικά του ενσύρματα χειριστήρια και δεν έχει CD drive, οπότε δεν μπορείς να αξιοποιήσεις τα παλιά σου Playstation games. Επίσης, δεν συνδέεται μέσω Internet (όπως και οι περισσότερες συσκευές του είδους) και η Sony δεν έχει ανακοινώσει αν στο μέλλον θα υποστηρίξει και άλλους τίτλους.

Πάντως αποτελεί την επίσημη εκδοχή μίας κονσόλας που έγραψε ιστορία. Τα παιχνίδια του είναι εξαιρετικά αν και είναι κατάλληλα πρωτίστως για εφήβους και ενήλικες, αλλά όχι για πολύ μικρά παιδιά. Ίσως τελικά να είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθείς ιστορικά videogames όπως τα Grand Theft Auto, Tekken, Final Fantasy και Metal Gear Solid.

Μπορείς να δεις ακόμη