Οι σύγχρονες ζυγαριές μπάνιου σύμμαχοι για ένα πιο υγιές και όμορφο σώμα

by Zikou Stella

Κάθε σπίτι έχει μία ζυγαριά και φυσικά ή τάση τα τελευταία χρόνια είναι οι ζυγαριές να είναι πιο σύγχρονες, με περισσότερες μετρήσεις και λειτουργίες, αλλά και με δυνατότητα για ασύρματη σύνδεση. Ναι, και οι ζυγαριές πλέον είναι high tech για συγκεκριμένους σωστούς λόγους, αφού η καλή υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέτρηση του σωματικού βάρους, αλλά και με ένα σωρό άλλους μετρήσιμους δείκτες που συνδυάζονται μεταξύ τους. Έτσι, πλέον μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθείς το ποσοστό λίπους του σώματός σου, τα στοιχεία αυτά να τα έχεις στο smartphone σου, αλλά και να τα συνδυάζεις με κάποιο fitness app για βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Οδηγός Αγοράς

Πρώτο και κύριο κριτήριο είναι το μέγεθος ώστε να δεις αν χωράει στον χώρο σου. Αυτό είναι συνετό να το συνδυάσεις με το υποκειμενικό σου γούστο στο γενικότερο design, χρώμα και φινίρισμα! Άλλωστε, αν η ζυγαριά σου δεν είναι αισθητικά ικανοποιητική ή δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο σπίτι, τελικά δεν θα την τοποθετήσεις κάπου ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτήν κάθε μέρα και εντέλει δεν θα την χρησιμοποιείς όσο συχνά πρέπει.

Ύστερα, τσέκαρε το μέγιστο βάρος που μπορεί να μετρήσει η ζυγαριά ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το δικό σου σώμα ή των άλλων μελών της οικογένειας. Γενικά, οι ζυγαριές που μπορούν να μετρήσουν μεγάλο βάρος είναι πιο ανθεκτικές.

Επιπλέον, ψάξε για μοντέλο με ψηφιακή οθόνη, η οποία με τη σειρά της να είναι ευανάγνωστη και να μπορεί να παρουσιάσει εύκολα όλες τις μετρήσεις.

Ταυτόχρονα, συνετό είναι να έχει μνήμες και μάλιστα ξεχωριστές ανά χρήστη! Έτσι, θα έχεις ιστορικό και στη ζυγαριά, ενώ η μνήμη είναι απαραίτητο στοιχείο και για μία σειρά άλλων μετρήσεων. Για παράδειγμα, η λιπομέτρηση για να ολοκληρωθεί απαιτεί και καταχώρηση άλλων στοιχείων όπως είναι το ύψος, το φύλο ή η ηλικία.

Επιπρόσθετα, είναι πρακτικό το να υποστηρίζει κάποια τεχνολογία ασύρματης διασύνδεσης (π.χ. Wi-Fi ή Bluetooth). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συνδεθεί με άλλες συσκευές όπως smartphone, tablet ή smartwatch και με το κατάλληλο app να έχεις πρόσβαση στις πληροφορίες σου ή να προσαρμόσεις πιο συστηματικά τη διατροφή και τη γυμναστική σου.

 

 

Τι μετράνε οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές μπάνιου και τι σημαίνουν οι διάφοροι όροι;

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ή αλλιώς ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται για να αξιολογήσεις αν το σωματικό σου βάρος είναι φυσιολογικό αναλογικά με το ύψος σου. Γενικά, αν ο ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5 θεωρείται το άτομο ελλιποβαρές, αν είναι μεταξύ 18,5 και 25 θεωρείται φυσιολογικό, ενώ από 25 και άνω θεωρείται υπέρβαρο. Πάντως, τα νούμερα αυτά δεν είναι απόλυτα, αλλά ενδεικτικά, αφού υπάρχουν εξαιρέσεις (π.χ. τα άτομα με έντονο μυϊκό σύστημα).

 

Ποσοστό σωματικού λίπους

Η λεγόμενη λιπομέτρηση μας δίνει μία άλλη οπτική και έχει περισσότερο νόημα από μία απλή τιμή βάρους, αφού σου δίνει μία ένδειξη για το αν το ποσοστό λίπους σου είναι σε υγιή επίπεδα. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ενδεικτικοί πίνακες και όρια, ενώ το ιδανικό ποσοστό λίπους ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Μυϊκή μάζα

Είναι μία ακόμα κρίσιμη και συμπληρωματική μέτρηση (ειδικά ως προς τον ΔΜΣ) και δείχνει το βάρος των μυών στο σώμα. Σε αυτό σημείο να σημειωθεί ότι η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει λιγότερο όγκο από ό,τι η λιπώδης μάζα. Με άλλα λόγια, η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι κάτι θετικό, που το επιδιώκουμε διότι έχει μόνο οφέλη, ενώ έχει ειδική σημασία ως μέτρηση ειδικά για ηλικιωμένα άτομα ή για όσους έχασαν απότομα βάρος.

Οστική μάζα

Αν και είναι απίθανο η οστική σου μάζα να αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα (ή απότομα), συνιστάται να παρακολουθείς αυτή τη μέτρηση σε βάθος χρόνου για να βεβαιωθείς ότι διατηρείς μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο.

Υγρά σώματος

Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά τη συνολική ποσότητα νερού στο σώμα σου (δηλαδή και την ενυδάτωση). Οι φυσιολογικές τιμές είναι 45-60% για τις γυναίκες και 50-65% για τους άνδρες.

 

Καρδιακή συχνότητα

Τέλος, μερικές έξυπνες ζυγαριές διαθέτουν ή δέχονται αισθητήρα καρδιακής συχνότητας για να παρακολουθείς πέρα από τα άλλα τον ρυθμό και την ταχύτητα παλμικού κύματος της καρδιάς, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία η καρδιά στέλνει το αίμα σε όλες τις αρτηρίες. Γενικά, όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, τόσο το καλύτερο για την υγεία σου.

Οι μετρήσεις αυτές στηρίζονται σε μία τεχνική (B.I.A. ή στα ελληνικά βιοηλεκτρική εμπέδηση), δηλαδή στην εκπομπή ασθενούς ηλεκτρικού σήματος που διαπερνά το σώμα. Μάλιστα, με βάση την ηλεκτρική αντίσταση που προβάλλουν οι διάφοροι σωματικοί ιστοί προκύπτουν και οι μετρήσεις. Οπότε, αν χρησιμοποιείς βηματοδότη ή αν είσαι έγκυος είναι καλύτερα να απενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Σε εξαιρετική τιμή θα βρεις τις Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 και Laica PS7002L Smart Body. Στη value for money κατηγορία ανήκει η Tefal BM9600 GoodVibes Life, ενώ αν επιθυμείς κάτι σε ανώτερη κατηγορία δες τις Withings Body+ Black και Omron Viva Έξυπνη Ζυγαριά-Λιπομετρητής.

 

Είσαι στην Κύπρο; Βρες την ζυγαριά σώματος που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου εδώ.

Μπορείς να δεις ακόμη