Πέντε συσκευές για υγιεινή διατροφή

 

Οι γρήγοροι ρυθμοί κι η απαιτητική καθημερινότητα σε οδηγούν κάποιες φορές σε κακές διατροφικές συνήθειες. Εύκολο προπαρασκευασμένο φαγητό, τυποποιημένα προϊόντα, χυμοί με πολλή ζάχαρη, ψωμί και ζύμες με υπερβολικό αλάτι, διογκωτικά και συντηρητικά, τροφές νόστιμες αλλά κατεστραμμένες και απαλλαγμένες από τα θρεπτικά τους συστατικά. Εύκολη λύση στην έλλειψη χρόνου σου, που δυστυχώς την πληρώνεις ακριβά. Αύξηση του σωματικού σου βάρους, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κόπωση και κακός ύπνος, είναι κάποιες από τις συνέπειες. Όλα αυτά όμως μπορούν να αλλάξουν αρκεί να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Και επειδή η λέξη δίαιτα ή διατροφή σε παραπέμπει σε άνοστο φαγητό, σε στερήσεις και πολύ χρόνο προετοιμασίας, μάθε πως υπάρχουν πια πολλές οικιακές συσκευές που παρασκευάζουν νόστιμο, υγιεινό και γρήγορο φαγητό.

 

Ατμομάγειρας 

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Oι τροφές μαγειρεύονται στους χυμούς τους και στα λιπαρά που ήδη έχουν, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και παραμένοντας ζουμερές. H λύση είναι να αγοράσεις έναν ηλεκτρικό ατμομάγειρα.

Οι ατμομάγειρες διαθέτουν συνήθως δύο με τρία καλάθια τα οποία είναι φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας υλικά. Μπορείς να μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες φαγητού και διαφορετικά είδη ταυτόχρονα. Μπορείς δηλαδή να μαγειρέψεις ψάρι στο ένα καλάθι και λαχανικά στο άλλο χωρίς να ανακατευτούν οι γεύσεις ή οι μυρωδιές. Κάποια μοντέλα μάλιστα διαθέτουν και ξεχωριστό καλάθι για ρύζι ή σκουρόχρωμα καλάθια για τροφές με έντονα χρώματα (π.χ. παντζάρια) που ενδεχομένως θα έβαφαν τα ανοιχτόχρωμα σκεύη.

Οι ατμομάγειρες ξεκινούν να μαγειρεύουν άμεσα το φαγητό σου χωρίς να χάνουν χρόνο ενώ εσύ δεν χρειάζεται να επιβλέπεις το μαγείρεμα γιατί διαθέτουν χρονοδιακόπτη που κλείνει τη συσκευή όταν το φαγητό είναι έτοιμο. Η νοστιμιά δε, στο πιάτο σου θα σε καταπλήξει αφού οι τροφές έχουν κρατήσει τα θρεπτικά τους συστατικά, τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους. Επιπλέον, κανείς δεν σε εμποδίζει να καρυκεύσεις τις τροφές ή να προσθέσεις μυρωδικά που θα κάνουν το φαγητό σου ακόμα πιο νόστιμο. Όσο για τη λάντζα, όλα τα εξαρτήματα μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων κι επομένως δεν έχεις να πλένεις στοίβες σκευών. Ταυτόχρονα η κουζίνα σου παραμένει καθαρή και ευωδιαστή.

 

Αρτοπαρασκευαστής

Τα περισσότερα αρτοπαρασκευάσματα περιέχουν διογκωτικά, συντηρητικά, περιττή ζάχαρη και αλάτι, ενώ η ποιότητα του αλευριού που χρησιμοποιείται δεν είναι πάντα η καλύτερη. Ακόμα και εάν προτιμάς προϊόντα σίκαλης, πολύσπορα ή αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη δεν είσαι σίγουρος ότι τρως ακριβώς αυτό που αγόρασες. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχεις ότι τρως σωστά είναι να τα φτιάχνεις όλα μόνος σου. Επένδυσε λοιπόν σε έναν αρτοπαρασκευαστή. Με τη συσκευή αυτή μπορείς να έχεις ψωμί σε σύντομο χρόνο, ενώ μπορείς να φτιάχνεις γλυκές ή αλμυρές ζύμες, τσουρέκια, κέικ, και ζύμη για πίτσα. Μπορείς να παρασκευάσεις διάφορα είδη ψωμιού χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους αλευριού: με σίκαλη, πολύσπορα, με χαρουπάλευρο ή αλεύρι από όσπρια, ακόμα και χωρίς γλουτένη.

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν πολλά προγράμματα, ανάλογα με το μέγεθος του καρβελιού που επιθυμείς να παρασκευάσεις και το πόσο ξεροψημένο το θέλεις. Επίσης, στα περισσότερα μοντέλα έχεις τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τη συσκευή και να έχεις έτοιμο ψωμί όταν ξυπνάς το πρωί ή όταν γυρίζεις από τη δουλειά σου. Εσύ βάζεις τα υλικά, τον ρυθμίζεις και τον ξεχνάς. Όταν η παρασκευή σου θα είναι έτοιμη, η συσκευή θα σε ειδοποιήσει. Η κουζίνα σου θα παραμείνει καθαρή και αστραφτερή και το σπίτι θα μοσχοβολάει με όμορφες ευωδίες.

Επιπλέον όλα τα εξαρτήματα πλένονται στο πλυντήριο πιάτων οπότε δεν θα έχεις ούτε λάντζα.

 

Αποχυμωτής

Όταν σκέφτεσαι για υγιεινή διατροφή και δίαιτα, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι φυσικοί χυμοί. Είναι γευστικοί, δροσεροί κι ένας εύκολος τρόπος να καταναλώσεις την ιδανική ποσότητα των λαχανικών και των φρούτων που έχεις ανάγκη καθημερινά. Πολλές φορές όμως, δεν μπαίνεις στην διαδικασία παρασκευής τους και προτιμάς να αγοράζεις έτοιμα σκευάσματα που όμως περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και επιπλέον ζάχαρη.

Η λύση φυσικά είναι ένας αποχυμωτής. Λειτουργεί με ολόκληρα φρούτα, χωρίς να χρειάζεται να τα κόψεις από πριν, αρκεί μόνο να τα πλύνεις καλά.

Έτσι ο χυμός διατηρεί περισσότερες θρεπτικές ουσίες και οξειδώνεται λιγότερο. Το φρούτο δίνει περισσότερο χυμό και αξιοποιούνται και τα ευεργετικά συστατικά που βρίσκονται στις φλούδες. Επιπλέον, με έναν αποχυμωτή μπορείς να φτιάξεις και χυμό από πράσινα λαχανικά και καρότα.

Κάποια μοντέλα σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις την πυκνότητα του χυμού. Αυτό σου προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάξεις και πουρέ φρούτων ή λαχανικών. Μπορείς ακόμη και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη και να τα απολαμβάνεις ανά πάσα στιγμή. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν πρακτικό στόμιο κι αποτρέπουν την εκχύλιση χυμού, διατηρώντας πάντα τον πάγκο σου καθαρό.

Οι πλέον σύγχρονοι αποχυμωτές, συνθλίβουν με διαφορετικό, πιο αργό τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά (Slow Juicers), μειώνοντας στο ελάχιστο την οξείδωσή τους. Έτσι λαμβάνεις αναλλοίωτες τις θρεπτικές τους ουσίες, σαν να κατανάλωνες ακέραιο το φρούτο ή το λαχανικό.

 

Γκριλιέρες

Το γκριλ είναι ένας καλός τρόπος για να μαγειρέψεις νόστιμα και υγιεινά. Απαιτείται ελάχιστη λιπαρή ουσία, το φαγητό είναι ζουμερό και μαλακό, με μια καπνιστή επίγευση. Φυσικά, δεν χρειάζεται να διαθέτεις BBQ για να μαγειρέψεις στο γκριλ ούτε και να χρησιμοποιήσεις τον φούρνο σου. Υπάρχουν πιο εύκολες και οικονομικές λύσεις που σου προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η καλύτερη λύση πάντως είναι η ηλεκτρική γκριλιέρα. Είναι μια συσκευή που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις μέσα στην κουζίνα ή έξω στο μπαλκόνι. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν ομοιόμορφα θερμαινόμενη επιφάνεια για ομοιογενές ψήσιμο. Επίσης, έχουν ρυθμιζόμενο θερμοστάτη για να ορίζεις τη σωστή θερμοκρασία και δίσκο συλλογής υγρών, έτσι ώστε τα λίπη να φεύγουν από την επιφάνεια ψησίματος και το φαγητό να μην επιβαρύνεται. Σε πολλά μάλιστα μοντέλα γεμίζεις τον δίσκο περισυλλογής με νερό ώστε να απολαύσεις το ψήσιμο χωρίς καπνό και οσμές, ενώ το αποτέλεσμα είναι γευστικό κι ισάξιο με αυτό του BBQ. Ο καθαρισμός είναι πανεύκολος αφού όλα τα μέρη είναι αποσπώμενα και μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

 

Sous Vide

To sous Vide είναι το μέλλον της μαγειρικής. Ένα απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνα που ήρθε για να μείνει. Είναι μια νέα μέθοδος μαγειρέματος με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το sous Vide κάνει ένα απλό πράγμα το οποίο όμως δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Διατηρεί το νερό μέσα σε μια λεκάνη σε απόλυτα σταθερή θερμοκρασία.

Τα τρόφιμα μαζί με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά σφραγίζονται αεροστεγώς σε μια ειδική σακούλα και μπαίνουν στο νερό απελευθερώνοντας έτσι όλα τα αρώματα και τους χυμούς τους χωρίς να χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες. Παρέχει με ακρίβεια το επιθυμητό αποτέλεσμα χάρη στον αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας. Το φαγητό είναι υγιεινό αφού μαγειρεύεται ομοιόμορφα, χωρίς έξτρα λιπαρά.

Το καλύτερο όμως με αυτή τη μέθοδο είναι ότι μπορείς να παρασκευάζεις το φαγητό μιας ολόκληρης εβδομάδας. Ετοιμάζεις οποιοδήποτε φαγητό θέλεις, σε όσες μερίδες θέλεις, το μαγειρεύεις με το sous Vide και μετά βυθίζεις τη σακούλα σε ένα μπολ με παγάκια για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα αποθηκεύεις με την σακούλα στο ψυγείο και διατηρούνται ολόφρεσκα για 15 μέρες ή για ένα μήνα στην κατάψυξη. Έτσι, έχεις πάντα φρέσκο σπιτικό φαγητό. Πλέον, η συσκευή αυτή διατίθεται και για οικιακή χρήση σε πολύ προσιτές τιμές. Μην ξεχάσεις να πάρεις και μια συσκευή αεροστεγούς πλαστικοποίησης.

 

Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζονται μεγάλες θυσίες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Απλά επένδυσε στο καλό ποιοτικό σπιτικό φαγητό και η ζωή σου θα αλλάξει. Άλλωστε, η τεχνολογία είναι με το μέρος σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη