Προσάρμοσε τη σχάρα του φούρνου για τέλειο φαγητό

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Το ψήσιμο στον φούρνο δεν είναι εύκολη υπόθεση και ανεξάρτητα από το γαστρονομικό σου επίπεδο ή τη μαγειρική εμπειρία που διαθέτεις, σίγουρα θα έχεις βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην γνωρίζεις ποιο είναι το κατάλληλο ύψος για να προσαρμόσεις τη σχάρα του φούρνου σου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύκολη και εξαρτάται από τον τρόπο σχεδιασμού του φούρνου και την κατανομή της θερμότητας.

Οι φούρνοι έχουν συνήθως δυο θερμαντικά στοιχεία, ένα στο πάνω και ένα στο κάτω μέρος που θερμαίνονται και δημιουργούν τη θερμοκρασία. Μπορούμε να επιλέξουμε όταν ανάβουμε τον φούρνο το «πάνω» ή το «κάτω» ή το «πάνω-κάτω», δηλαδή τις αντιστάσεις. Τα τελευταία χρόνια οι φούρνοι έχουν και τη λειτουργία του «αέρα», δηλαδή υπάρχει ένας ανεμιστήρας στην πίσω πλευρά του φούρνου, ο οποίος μεταφέρει θερμό αέρα παντού και κάνει σταθερή τη θερμοκρασία μέσα στον φούρνο.

 

Πάνω σχάρα

Στην πάνω σχάρα το φαγητό ψήνεται πολύ γρήγορα και γίνεται τραγανό για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή να μην καεί. Συστήνεται κυρίως για φαγητά που θέλουμε να αποκτήσουν ρόδινο χρώμα ή για οτιδήποτε καλύπτεται με τυρί. Στην πάνω σχάρα, με τη λειτουργία του γκριλ, μπορούμε να ψήσουμε ψητά λαχανικά, ψάρια αλλά και κρέας.

 

 

Μεσαία σχάρα

Η μεσαία σχάρα είναι ουσιαστικά η πιο συνηθισμένη θέση και αν έχεις αμφιβολίες για το που να τοποθετήσεις τη σχάρα σου, καλό είναι να επιλέξεις αυτή τη θέση γιατί η ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας σου επιτρέπει να ψήσεις τα πάντα, από παστίτσιο, μουσακά, κοτόπουλο, γεμιστά μέχρι μπισκότα και κέικ.

Αν χρειαστεί να μαγειρέψεις σε περισσότερα από ένα ταψιά, βάλε στο μεσαίο ράφι αυτά που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καούν, όπως πίτες και γλυκά και επέλεξε να βάλεις στο πάνω ή στο κάτι ράφι πιο ανθεκτικά στο ψήσιμο φαγητά. Καλό είναι όμως στα μισά του χρόνου ψησίματος να αλλάξεις θέση στα φαγητά ώστε να μην καούν και να πετύχεις το ιδανικό ψήσιμο σε όλα.

 

 

Κάτω σχάρα

Καθώς η θερμότητα είναι πιο έντονη στο κάτω μέρος, η κάτω σχάρα θεωρείται ιδανική για πίτες, πίτσες ή ψωμί και γενικά για φαγητό που θα επιθυμούσαμε να είναι τραγανό το κάτω μέρος χωρίς να καεί η επιφάνειά του.

 

Επίλεξε την κατάλληλη θέση

Ανάλογα με το είδος του φαγητού που μαγειρεύεις και τον τρόπο ψησίματος που επιθυμείς, μπορείς να μεταφέρεις το φαγητό στην κατάλληλη σχάρα και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλλά με πολύ προσοχή.

Αν για παράδειγμα ψήνεις ένα φαγητό στο ταψί στη μεσαία θέση αλλά δεν έχει πάρει χρώμα, μπορείς να το μεταφέρεις στο πάνω ράφι για τα τελευταία λεπτά του ψησίματος ώστε να είναι πιο κοντά στην πάνω αντίσταση του φούρνου.

Αν πάλι ψήνεις μια πίτα στη μεσαία θέση και σου φαίνεται άψητο το κάτω φύλλο, απλά μετέφερε τη στο κάτω ράφι και βάλε τον φούρνο μόνο στη θέση «κάτω».

Αν ψήνεις κρέας, ιδίως με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, μια καλή επιλογή είναι να ξεκινήσεις με αέρα ή αντιστάσεις στη μεσαία θέση του φούρνου και στο τέλος αφού τα ξεσκεπάσεις να επιλέξεις γκριλ σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

 

Extra tip για τέλειο ψήσιμο

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξεις είναι η προθέρμανση του φούρνου. Ανεξάρτητα με τη θέση της σχάρας που είναι θέμα εμπειρίας και σύντομα θα ξέρεις να αναγνωρίζεις την κατάλληλη θέση, είναι απαραίτητο να μην ξεχνάς την προθέρμανση του φούρνου κάθε φορά. Πριν βάλεις μέσα το φαγητό σου θα πρέπει ο φούρνος να έχει φτάσει στην κατάλληλη για τη συνταγή θερμοκρασία για ένα έχεις ένα πετυχημένο ψήσιμο.

Επίσης, προσπάθησε να μην ανοίγεις συνέχεια τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί ο ατμός που χάνεται είναι αυτός που ψήνει το φαγητό, οπότε κάθε φορά που η πόρτα του φούρνου ανοίγει επιβραδύνεται η διαδικασία ψησίματος.

Ο φούρνος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην κουζίνα. Αν γνωρίσεις όλες τις ιδιαιτερότητες του και τον χρησιμοποιήσεις κατάλληλα στις μαγειρικές σου παρασκευές, είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

Μπορείς να δεις ακόμη