360
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Δες εδώ τη συνταγή για να φτιάξεις μόνος σου ριζότο λεμονιού με σολομό ψημένο με τη μέθοδο sous vide. Ένα πιάτο που θα “κερδίσει” ακόμη και τους πιο απαιτητικούς!
Υλικά (για 6 άτομα)
Για το σολομό:
- 300γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό και ξύσμα από 1 Lime
- 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού πολύχρωμα πιπέρια
- Αλάτι χοντρό
Για το ριζότο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος τους
- 500γρ. ρύζι αρμπόριο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 50γρ. βούτυρο φρέσκο
- Ξύσμα από 2 λεμόνια και χυμό από 1
- 300ml λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
- 1 ματσάκι τσάιβς
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σολομό: Πασπαλίζουμε το φιλέτο σολομού με λίγο χοντρό αλάτι και το μεταφέρουμε στην ειδική σακούλα μαζί με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του lime, το θυμάρι και τα πιπέρια. Αφαιρούμε τον αέρα με τη βοήθεια του σακουλοποιού Laica.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, στερεώνουμε πάνω της τη ράβδο Laica SVC100 και βυθίζουμε μέσα τη σακούλα με το σολομό. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 52ο και μαγειρεύουμε το σολομό για 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμος, αφαιρούμε τη σακούλα από την κατσαρόλα και βγάζουμε το σολομό από τη σακούλα. Όταν είναι να χρησιμοποιήσουμε το σολομό, θ’ αφαιρέσουμε την πέτσα και θα τον κάνουμε κομματάκια.
- Για το ριζότο λεμονιού: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε λίγο από το βούτυρο και το ρύζι. Σοτάρουμε το ρύζι για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί ξεκινάμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο όσο ζωμό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι αλ ντέντε, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά.
- Όταν το ριζότο έχει σχεδόν χυλώσει, προσθέτουμε το χυμό και το μισό ξύσμα των λεμονιών, το τυρί κρέμα κι ανακατεύουμε.
- Όταν χυλώσει εντελώς, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (λιωμένο), το σολομό, ανάλογο αλατοπίπερο κι ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, γαρνίροντας με ψιλοκομμένα τσάιβς.