Μέχρι να φτάσουν στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι περισσότερες προμήθειες που θα κάνεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα «περάσουν» από το ψυγείο σου για μερικά 24ωρα, έπειτα από τα ράφια του σουπερμάρκετ και του κρεοπωλείου, ή τους πάγκους της λαϊκής αγοράς από όπου τα προμηθεύτηκες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσεις στη συντήρηση και την κατάψυξη τις ιδανικότερες συνθήκες, έτσι ώστε όχι μόνο να μην χαλάσει κανένα τρόφιμο, αλλά να διατηρήσουν όλα τα ψώνια σου τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά τους συστατικά μέχρι να τα καταναλώσεις.
Ας δούμε μαζί μερικά tips, για να βοηθήσεις το ψυγείο σου να αποδειχθεί «πιστός σύμμαχος» και μέσα στις γιορτές.
Έλεγξε τη θερμοκρασία
Για να διατηρηθούν τα ψώνια σου, όπως είναι φυσικό θα πρέπει πρώτα από όλα οι συνθήκες στο εσωτερικό της συσκευής να είναι ιδανικές. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές ψυγείων, αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τους 4 βαθμούς Κελσίου και τους –19 στην κατάψυξη.
Ειδικά στη συντήρηση, που θα σου χρειαστεί και περισσότερο στις γιορτές, θα πρέπει να ξέρεις πως όταν τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα νωπών τροφίμων, είναι πιθανό η θερμοκρασία να αυξηθεί πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ψύξη. Ένα τέτοιο σενάριο είναι «κομμένο και ραμμένο» στην περίπτωση του Πάσχα, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά φροντίζουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα τρόφιμα με λίγες «επισκέψεις» στο σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή, ψωνίζοντας κάθε φορά ένα μεγάλο μέρος από τις προμήθειες που θα χρειαστούν.
Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, έλεγξε κατά πόσο τοψυγείο σου διαθέτει λειτουργία «ταχείας ψύξης», ώστε να επαναφέρειπιο γρήγορα στα κανονικά επίπεδα τη θερμοκρασία των τροφίμων. Μάλιστα, στα περισσότερα μοντέλα, ακόμη κι αν στη συνέχεια ξεχάσεις να την απενεργοποιήσεις, θα το κάνει αυτόματα το ίδιο το ψυγείο, έπειτα από μερικές ώρες.
Μην το παραφορτώσεις
Όταν ψωνίσεις, θα πρέπει να έχεις κατά νου πως οι ποσότητες που θα αγοράσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τη χωρητικότητα του θαλάμου συντήρησης. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί στριμώχνοντας τα ψώνια σου να καταφέρεις να κλείσεις την «πόρτα» του ψυγείου, όμως αυτό δεν σημαίνει σίγουρα πως θα σε «περιμένουν» καλοδιατηρημένα, όταν θα αποφασίσεις να τα καταναλώσεις.
Απεναντίας, όταν το ψυγείο είναι… φίσκα, τότε πιθανότατα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείο θα πάψει να κατανέμεται σωστά, με συνέπεια στην πορεία να διαπιστώσεις πως έχουν χαλάσει τα τρόφιμα που βρίσκονται σε κάποια ράφια ή «λεκάνες» του.
Εκμεταλλεύσου τον τρόπο που κατανέμεται η θερμοκρασία
Αν η συσκευή σου είναι σχετικά παλιά, δηλαδή δεν είναι No Frost, τότε η συντήρηση λειτουργεί μέσω του ψυκτικού στοιχείου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του θαλάμου. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας σημαίνει και συγκεκριμένη κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της: για παράδειγμα, αν έχεις ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 5 °C, τότε αυτή η θερμοκρασία θα επικρατεί στα μεσαία ράφια, ενώ στο υψηλότερο ράφι θα είναι ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία (8 °C).
Αντίθετα, το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα φρούτα και τα λαχανικά, θα επικρατεί η μικρότερη θερμοκρασία (2 °C), ενώ η μεγαλύτερη (10-15 °C) θα βρίσκεται στα ράφια της πόρτας. Επομένως, θα πρέπει να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα με τέτοιο τρόπο ώστε τα πιο ευπαθή να βρίσκονται και στα σημεία με την «καλύτερη» ψύξη – π.χ. το κρέας στο χαμηλότερο ράφι.
Στην περίπτωση που έχεις αγοράσεις τη συσκευή σου σχετικά πρόσφατα, και επομένως είναι No Frost, τότε η ψύξη στο εσωτερικό του εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία κρύου αέρα, μέσω ανεμιστήρα. Αυτό σημαίνει πως ο κατασκευαστής γνωρίζει επακριβώς πώς κατανέμεται η θερμοκρασία (και η υγρασία) στο εσωτερικό του, γι’ αυτό και έχει προβλέψει ειδικές θέσεις (π.χ. συρτάρια, «λεκάνες») για κάθε είδος τροφίμου. Επομένως, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την ταξινόμηση που σου προτείνει.
Προετοίμασε σωστά τα τρόφιμα
Στην περίπτωση που το ψυγείο σου είναι No Frost, μην χρησιμοποιείς χάρτινο περιτύλιγμα για τα τρόφιμα, γιατί θα κολλήσει στο ψυκτικό στοιχείο στην «πλάτη» της συντήρησης, αν έρθει σε επαφή μαζί του. Επίσης, στην περίπτωση μαγειρεμένο φαγητού, άφησέ το πρώτα να κρυώσει πριν το βάλεις στο ψυγείο. Μόλις μειωθεί η θερμοκρασία του, βάλε το σε ένα ειδικό σκεύος με καπάκι ή κάλυψέ το με μεμβράνη, ώστε να μην αυξήσει την υγρασία στο εσωτερικό του ψυγείου και αναγκάσει έτσι το μοτέρ να λειτουργήσει περισσότερο, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα.
Δώσε προτεραιότητα στα παλαιότερα ψώνια
Ειδικά στην περίπτωση των λαχανικών και των φρούτων, φρόντισε να μην μπλέξεις τα πιο φρέσκα τρόφιμα, που αγόρασες για το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου ή της Κυριακής του Πάσχα, με όσα είναι ήδη στο ψυγείο σου και προορίζονται για να τα καταναλώσεις νωρίτερα. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να καταναλώσεις για παράδειγμα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τις ντομάτες που προόριζες για το πασχαλινό τραπέζι, και όχι εκείνες που είχες αγοράσεις πριν από μερικές ημέρες, ακριβώς για αυτό τον σκοπό.
Για να το αποφύγεις το μπέρδεμα, φρόντισε να βάλεις «βαθύτερα» στα ράφια τα λαχανικά και τα φρούτα που αγόρασες πιο πρόσφατα, ώστε ανοίγοντας την «πόρτα» του ψυγείου μπροστά στα μάτια σου να είναι πάντα τα τρόφιμα για πιο άμεσα κατανάλωση.
Πρόσεξε την απόψυξη
Στην περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάποιο κατεψυγμένο τρόφιμο, ο καλύτερος τρόπος για να το αποψύξεις είναι να το τοποθετήσεις αρκετές ώρες νωρίτερα στη συντήρηση του ψυγείου και μάλιστα σε κάποιο από τα χαμηλότερα ράφια (βραδεία απόψυξη). Αν το βγάλεις από την κατάψυξη και το αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να το ελέγχεις αρκετά συχνά, ώστε να το μαγειρέψεις αμέσως μόλις αποψυχθεί και να αποφύγεις την αλλοίωσή του.