Στατικό ποδήλατο vs Διάδρομος: Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει

Το στατικό ποδήλατο και ο διάδρομος είναι τα πιο δημοφιλή όργανα γυμναστικής, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και στο γυμναστήριο. Και τα δύο είναι σχεδιασμένα για αποτελεσματική αερόβια άσκηση. Παρέχουν πολλαπλά επίπεδα αντίστασης για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Αναμφισβήτητα, η αερόβια άσκηση γυμναστικής είναι εξαιρετικά ευεργετική. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθάει στην καύση λίπους και μπορεί να μειώσει ακόμη και τους πόνους. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την αερόβια άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που αναστέλλουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Μας βοηθούν να αισθανόμαστε υγιείς και δυνατοί. Επιπλέον, είναι και επιστημονικά επιβεβαιωμένο πως η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις, προκειμένου να καταλήξεις στη μορφή άσκησης που θα σε ωφελήσει περισσότερο. Έπειτα μπορείς να αποφασίσεις ποιος εξοπλισμός ταιριάζει καλύτερα σε εσένα.

 

Πως θα επιλέξεις το κατάλληλο όργανο γυμναστικής

Σύμφωνα με ειδικούς, το στατικό ποδήλατο βελτιώνει την ευελιξία των μυών των ποδιών και των συνδέσμων. Μειώνει την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης (ιδανικό για όσους πάσχουν από οσφυαλγία). Είναι εξαιρετική άσκηση για άτομα με «φτωχή» ισορροπία, ταιριάζει σε διάφορα προγράμματα προπόνησης, συμβάλει στην απώλεια λίπους. Ενδείκνυται και για αποκατάσταση από τραυματισμό καθώς έχει δυνητικά ηπιότερη ένταση συγκριτικά με άλλες αερόβιες ασκήσεις.

Από την άλλη, η άσκηση σε διάδρομο γυμναστικής έχει περισσότερα οφέλη στην «οικοδόμηση» γερών οστών, ενώ αντιστοιχεί σε υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη (κάψιμο θερμίδων). Σχεδόν όλα τα μοντέλα παρέχουν διάφορες λειτουργίες και προγράμματα για βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος ή και για απώλεια βάρους. Καταπονεί λιγότερο τις αρθρώσεις σε σχέση με το τρέξιμο σε άσφαλτο, χώμα, χορτάρι κ.λπ. Ωστόσο, λόγω της μεταφοράς βάρους κατά την άσκηση, δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από οσφυαλγία ή και αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι τα οφέλη είναι πολλά και με τις δύο μορφές ασκήσεων. Οπότε η επιλογή σου εξαρτάται από το επίπεδο φυσικής κατάστασης που βρίσκεσαι και τον στόχο που θες να πετύχεις.

 

 

Καύση θερμίδων

Κατά τη διάρκεια της άσκησης σε διάδρομο θα κάψεις σίγουρα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, όταν τρέχεις στο διάδρομο, μεταφέρεις όλο το βάρος σου προς τα εμπρός. Έτσι επιστρατεύονται περισσότερες μυϊκές ομάδες.

Όταν όμως επιλέγεις την προπόνηση με στατικό ποδήλατο, η αντοχή σου εξαντλείται πιο αργά οπότε μπορείς να ασκηθείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή άσκησης ασκεί λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις σου και ως εκ τούτου δεν καταπονείται το σώμα σου. Έτσι, μπορείς π.χ. να συνδυάσεις, στο ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής σου, την άσκηση με ποδήλατο με ειδικές ασκήσεις για αύξηση μυϊκής μάζας.

 

Μείωση λίπους

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια περιττού λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (high-intensity interval training, HIIT), η οποία μπορεί να γίνει τόσο με το στατικό ποδήλατο όσο και με το διάδρομο γυμναστικής. Πολλά από τα μοντέλα των εν λόγω μηχανημάτων έρχονται με προγράμματα HIIT ενσωματωμένα στην κονσόλα τους. Αυτά είναι σχεδιασμένα για σωστή καθοδήγηση στην προπόνησή σου. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένα με οθόνη για να υπολογίζεις το σύνολο της απόστασης, θερμίδων, χρόνου. Υπάρχουν και μοντέλα που διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες για μέτρηση καρδιακών παλμών.

 

Απώλεια βάρους

Τόσο τα στατικά ποδήλατα όσο και οι διάδρομοι γυμναστικής παρέχουν μια εξαιρετικά έντονη αερόβια άσκηση. Αυτό συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και μια μέτρια απώλεια βάρους -το 5 έως 10% του αρχικού σου βάρους- μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία σου. Οι έρευνες λένε πως οι άνθρωποι που υιοθετούν συνολικά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και χάνουν βάρος σταδιακά, αυξάνουν τις πιθανότητες να κρατήσουν το ιδανικό βάρος για πάντα. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξεις το όργανο γυμναστικής που θεωρείς ότι θα απολαύσεις περισσότερο και συνεπώς θα χρησιμοποιείς συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Ποιο όργανο γυμναστικής είναι καλύτερο για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα;

Η φύση του τρεξίματος σημαίνει ότι υπάρχει κίνηση στα γόνατά σου με κάθε βήμα. Χάρη στο αντικραδασμικό δάπεδο που διαθέτουν, το τρέξιμο σ’ έναν διάδρομο είναι ηπιότερο για τις αρθρώσεις σου από το να τρέχεις έξω. Ωστόσο, η άσκηση σ’ ένα στατικό ποδήλατο ασκεί ακόμα λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα δυναμώνει τους μυς των ποδιών.

Συνεπώς, εάν αντιμετωπίζεις πόνους στα γόνατα, η άσκηση με στατικό ποδήλατο θα είναι πιο ευχάριστη και θα μπορείς να συνεχίσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα.

Η άσκηση στο ποδήλατο είναι -επίσης- εξαιρετική επιλογή και για όσους αντιμετωπίζουν άλλα μυοσκελετικά προβλήματα όπως είναι η οσφυαλγία, καθώς όχι μόνο η κίνηση δεν ασκεί πίεση στους χαμηλούς μυς και τις αρθρώσεις της ράχης, αλλά μπορεί να ανακουφίσει ορισμένες ενοχλήσεις στο κάτω μέρος της πλάτης. Με το στατικό ποδήλατο δε χρειάζεται να σκύψεις μπροστά, σε αντίθεση με το υπαίθριο ποδήλατο, ενώ όλα τα μοντέλα έρχονται με ρυθμιζόμενη σέλα και ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος τιμόνι για να μπορείς να τα ανασηκώσεις στο σημείο που σε βολεύει.

Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα στατικό ποδήλατο με προσαρμόσιμη σέλα και πλάτη, το οποίο τοποθετεί τα πετάλια μπροστά, έτσι ώστε να στηρίζονται καλύτερα η πλάτη και τα χέρια. Με αυτό τον τρόπο, σου παρέχει πιο άνετη θέση για να ασκείσαι βολικά χωρίς περιορισμούς.

Στόχος, λοιπόν, είναι να επιλέξεις την άσκηση που απολαμβάνεις περισσότερο. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις πιο εύκολα τον νέο σου υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι ώστε να δεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη