Τα μυστικά της καλής σπιτικής μακαρονάδας

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Σαφώς και δεν χρειάζεσαι πτυχίο αστροφυσικής για να μπεις στην κουζίνα να φτιάξεις μια μακαρονάδα. Όμως για να την κάνεις τέλεια χρειάζεσαι τα κατάλληλα εργαλεία και να έχεις υπόψη σου κάποια μικρά μυστικά που θα κάνουν την επιτυχία σου μεγάλη!

Ας ξεκινήσουμε από τα εργαλεία που θα μας κάνουν εξπέρ

 

  1. Μεγάλη κατσαρόλα, κατάλληλη για την εστία που θα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν και ειδικές κατσαρόλες για πάστα με ενσωματωμένο σουρωτήρι, αλλά και με μια κατσαρόλα γενικής χρήσης κάνουμε μια χαρά τη δουλειά μας. Προτιμάμε τις μεγάλες και βαθιές.
  2. Μεζούρα ζυμαρικών. Δεν υπάρχει καλύτερο σπαγγέτι από το φρεσκοβρασμένο γι’ αυτό μαγειρεύουμε όσο χρειαζόμαστε. Υπάρχουν στην αγορά ειδικές μεζούρες που μετράνε πόσο σπαγγέτι χρειαζόμαστε ανά μερίδα.
  3. Μεγάλο σουρωτήρι: Στην αγορά υπάρχουν ανοξείδωτα, πλαστικά, εμαγιέ, ντιζαϊνάτα και μη, που κουμπώνουν στην κατσαρόλα κλπ. Επιλέγουμε με βάση το γούστο και το πορτοφόλι μας.
  4. Χρονόμετρο κουζίνας. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς με τους χρόνους που προτείνει ο κατασκευαστής στη συσκευασία ή αν συνηθίζουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και φοβόμαστε μήπως ξεχαστούμε και αφήσουμε τα ζυμαρικά μας να λασπώσουν, το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε.
  5. Μικρότερη κατσαρόλα-σαλτσιέρα, για να φτιάξουμε τη σάλτσα με τα οποία θα συνοδεύσουμε τα ζυμαρικά μας.
  6. Τηγάνι μεγάλο για να φτιάξουμε τη σάλτσα και να κάνουμε την ανάμειξη με τα ζυμαρικά μας, αν ακολουθήσουμε τον ιταλικό τρόπο μαγειρέματος των ζυμαρικών.
  7. Πολυτρίφτη: Οι διαφορετικές πλευρές του μας δίνουν τη δυνατότητα τριψίματος του κρεμμυδιού και της ντομάτας για την προετοιμασία της σάλτσας μας, του λεπτοτριμμένου ή μέτρια τριμμένου τυριού αλλά και τη δυνατότητα κοψίματος του σε φλούδες.
  8. Πιρούνα ζυμαρικών που θα μας βοηθήσει όχι μόνο στο ανακάτεμα με τη σάλτσα στο τηγάνι, αλλά και στο σερβίρισμά τους.

 

 

Τα μυστικά της μακαρονάδας

  1. Μπορεί οι γιαγιάδες μας να τα μαγείρευαν μέχρι τελικής πτώσεως με τη δικαιολογία πως θα μας κάτσουν στο στομάχι, όμως οι Ιταλοί έχουν δίκιο. Το αλ ντέντε (να το νιώθουμε στο δόντι κι όχι να λιώνει αμαχητί μόλις το δαγκώνουμε) είναι ο καλύτερος τρόπος βρασίματος των ζυμαρικών και ο πιο υγιεινός. Ίσως κι ελάχιστα πιο βρασμένα, όμως μέχρι εκεί.
  2. Τηρούμε ευλαβικά τους χρόνους βρασίματος έτσι όπως προτείνει στη συσκευασία των ζυμαρικών ο κατασκευαστής. Αν πρόκειται βέβαια για ζυμαρικά μικρών οικοτεχνιών ή συνεταιρισμών βράζουμε 2-3 λεπτά λιγότερο.
  3. Τα φρέσκα ζυμαρικά βράζουν πολύ γρηγορότερα από τα ξερά. Τσεκάρουμε τη συσκευασία ή αν τα φτιάξαμε εμείς, τα σουρώνουμε μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού που τα βράζουμε.
  4. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ιταλικό τρόπο μαγειρέματος της μακαρονάδας που βάζει τα ζυμαρικά να πάρουν βράση με τη σάλτσα τους, τότε τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο.
  5. Λιγότερο βράζουμε τα ζυμαρικά κι όταν πρόκειται να τελειώσουμε το μαγείρεμά τους στον φούρνο.
  6. Το νερό στην κατσαρόλα πρέπει να είναι άφθονο. Υπολογίζουμε 1 λίτρο για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών.
  7. Το αλάτι πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας για κάθε 5 λίτρα νερού. Ούτως ή άλλως τα ζυμαρικά θα τραβήξουν από το νερό μόνο όσο αλάτι χρειάζονται.
  8. Βράζουμε τα ζυμαρικά πάντα με ανοιχτή την κατσαρόλα. Καπάκι βάζουμε μόνο στην αρχή, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Από τη στιγμή που ρίχνουμε τα ζυμαρικά μέσα, το αφαιρούμε.
  9. Αν ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό και τα ξεχάσουμε θα κολλήσουν μεταξύ τους. Ανακατεύουμε καλά στην αρχή κι επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα τουλάχιστον 2 φορές ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί το βράσιμο.
  10. Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά, κρατάμε πάντα ένα μέρος από το νερό που έβρασαν για να το χρησιμοποιήσουμε στο δέσιμο με τη σάλτσα τους. Μπορεί να χρειαστούμε 3-4 κουταλιές ή μια ολόκληρη κούπα.

 

 

Τα μεγάλα ΟΧΙ της μακαρονάδας

  • Δεν ρίχνουμε λάδι στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά.
  • Δεν ξεβγάζουμε τα ζυμαρικά με κρύο νερό αφού τα σουρώσουμε.
  • Δεν αφήνουμε πολύ ώρα τα ζυμαρικά στο σουρωτήρι. Είναι σημαντικό να τα ανακατέψουμε μόλις τα στραγγίσουμε με τη σάλτσα και να τα σερβίρουμε αμέσως αν θέλουμε να βγάλουμε στο τραπέζι όλη τη νοστιμιά τους.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη