Σύγκριση Συνδρομητικών Υπηρεσιών PlayStation και Xbox: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και κόστος!

by Aggeliki Tsoukana

Μετά την κυκλοφορία των κονσολών νέας γενιάς (PlayStation 5 και XBOX Series X/S) ο ανταγωνισμός μεταξύ Sony και Microsoft έχει φουντώσει με θετικές συνέπειες για τους gamers.

Ειδικότερα, υπάρχει (ανάμεσα σε πολλά άλλα) μία συνεχής πίεση για περισσότερα, πιο ποιοτικά και κυρίως πιο εύκολα προσβάσιμα παιχνίδια. Έτσι, γίνεται μία προσπάθεια εξαγοράς σημαντικών ή υποσχόμενων gaming studios, αλλά κυρίως η Sony προσπαθεί τελευταία να βελτιώσει τις συνδρομητικές της υπηρεσίες βλέποντας τη Microsoft να έχει κάποιο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα. Μην λησμονείς, το γεγονός ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες δεν είναι απλά της μόδας, αλλά αποτελούν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με πολλά θετικά και για τον μέσο καταναλωτή και ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών δεν αποτελεί εξαίρεση…

Για αυτό και πρόσφατα η Sony ανακοίνωσε το PlayStation Plus (για λεπτομέρειες δες εδώ), ενώ η Microsoft ενισχύει συνεχώς το Game Pass (για περισσότερα δες εδώ).

Άραγε πώς συγκρίνονται αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ακριβώς όμοιες και έχουν ίσως και διαφορετική στόχευση; Η απάντηση μάλλον δεν είναι απλή, ούτε μονοδιάστατη.

 

Κόστος

Το πρώτο θέμα είναι το κόστος. Το μηνιαίο κόστος για μία απλή Gold συνδρομή στο XBOX είναι 6,99 €, ενώ για το Game Pass ξεκινά από 12,99 € (και περιέχει και τη λειτουργικότητα της Gold). Δυστυχώς, και σε αντίθεση με τo PlayStation, δεν υπάρχει ετήσια προσφορά με μεγάλη έκπτωση στην τιμή, αλλά υπάρχουν κόλπα για να αξιοποιήσεις καλύτερα το budget σου. Συγκεκριμένα, συχνά πυκνά το XBOX ανακοινώνει πακέτα προσφορών, κάποιους μήνες δωρεάν χρήσης (ως ένα είδος δοκιμής), αλλά το κυριότερο είναι ότι σου επιτρέπει με έκπτωση να κάνεις upgrade μία Gold συνδρομή σε Game Pass Ultimate (και για PC). Το τελευταίο σημαίνει ότι με πολύ λιγότερο ετήσιο κόστος κάνεις upgrade τη συνδρομή σου ουσιαστικά αξιοποιώντας μία «κρυφή» κατά μία έννοια έκπτωση (είναι ένα είδος τρικ).

Στον αντίποδα, το PlayStation προσφέρει κλιμακωτή έκπτωση τιμής ανάλογα με τον χρόνο συνδρομής και φυσικά, όσοι πιο πολλοί οι μήνες, τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση! Αναλυτικά, για την PlayStation Plus Essential με 8,99 € ανά μήνα ή 24,99 € ανά τρίμηνο ή 59,99 € ανά έτος, για την PlayStation Plus Extra με 13,99 € ανά μήνα ή 39,99 € ανά τρίμηνο ή 99,99 € ανά έτος και για την PlayStation Plus Premium με 16,99 € ανά μήνα ή 49,99 € ανά τρίμηνο ή 119,99 € ανά έτος.

Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι συνδρομές για τις δύο κονσόλες δεν είναι άμεσα, αλλά έμμεσα συγκρίσιμες, γιατί διαφέρουν σε πολλά σημεία ως προς το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες. Πάντως το κόστος δεν φαίνεται να διαφέρει ιδιαίτερα ειδικά για premium λογαριασμό…

Ακόμη, παρόλο που και οι δύο κονσόλες παρέχουν parental control ρυθμίσεις, δεν προσφέρουν (για την ώρα) κάποιο family plan ως προς χρεώσεις σε συγγενικούς λογαριασμούς.

 

 

Υπηρεσίες και Περιεχόμενο

Θα έλεγε κανείς ότι οι υπηρεσίες στο XBOX είναι πιο straightforward. Η Gold σου παρέχει βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες και 4 δωρεάν παιχνίδια τον μήνα, ενώ το Game Pass προσφέρει ότι και η Gold και μοιάζει σαν να είναι ένα καθαρόαιμο Netflix, αλλά για gamers! Μάλιστα, η υπηρεσία έχει ωριμάσει, προσφέρει ΑΑΑ παιχνίδια με το που κυκλοφορούν στον χρήστη και κορυφαία ποιότητα και ευκολία και έχει φέρει κόσμο κυρίως μέσω του φθηνότερου Series S.

Από πλευράς PlayStation, η Essential μοιάζει με την Gold του XBOX (basic online services και παιχνίδια δώρο), η Extra σου δίνει πρόσβαση σε 400 παιχνίδια από PS5 και PS4, ενώ η Premium σου επιτρέπει να παίξεις και άλλα 340 games από PS1, PS2, PS3 και PSP. Αν και τα νούμερα των διαθέσιμων τίτλων είναι εντυπωσιακά, δυστυχώς οι περισσότεροι είναι διαθέσιμοι μέσω streaming (δηλαδή μέσω δικτύου και από το cloud) και δεν υποστηρίζονται εγγενώς από την τελευταίας γενιάς κονσόλα.

Γενικότερα, όσον αφορά το backwards compatibility και την υποστήριξη παλαιοτέρων games η Microsoft έχει κάνει καλύτερη δουλειά, ουσιαστικά με το να προσφέρει ένα emulation που δουλεύει απρόσκοπτα. Μην ξεχνάς, ότι ορισμένα παιχνίδια μέσω δικτύου ενισχύουν διάφορες καταστάσεις όπως το lag input και μπορεί να επηρεάσουν το gameplay και το όλο feeling (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα beat ‘em up).

 

Επιπλέον «καλούδια»

Και οι δύο αντίπαλοι προσφέρουν δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα (ακόμα και για το βασικό πακέτο), πρόσβαση σε demo, ειδικές εκπτώσεις και cloud support (για save μέχρι streaming).

Συμπερασματικά, και οι δύο εταιρείες έχουν δελεαστικά συνδρομητικά πακέτα με τη Sony να διαφοροποιεί περισσότερο τις διάφορες επιλογές που σου δίνει. Εντούτοις, η Microsoft έχει το Game Pass, το οποίο παραμένει κάτι διακριτά ελκυστικό και ακόμα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στον χώρο (κυρίως εξαιτίας της ποιότητας της βιβλιοθήκης παιχνιδιών ακόμα και με ολοκαίνουργους νέους κορυφαίους τίτλους).

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη