Τι είναι το Hybrid Computing που οραματίζεται η Microsoft για τις Xbox κονσόλες επόμενης γενιάς

by Zikou Stella

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και σε δημοσιογραφικά sites μία σειρά από έγγραφα αλλά και η εσωτερική αλληλογραφία, από το τμήμα Xbox της Microsoft, προσφέροντας πολλές αποκαλύψεις και ένα γενικότερο insight για τα σχέδια ενός κολοσσού στο gaming και όχι μόνο. Να σημειωθεί, ότι όλες αυτές οι διαρροές έγιναν στα πλαίσια της δικαστικής διαφοράς μεταξύ FTC και Microsoft γύρω από την μεγάλη εξαγορά της Activision Blizzard. Φυσικά, τα έγγραφα αυτά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί ανάμεσα σε πολλά (όπως είναι οι αναφορές για ένα νέο Xbox Series X χωρίς Blu-Ray Drive), είναι σημαντικό να δει κανείς ποιο είναι το όραμα για το μέλλον και οι πιθανές νέες τεχνολογίες.

Έτσι, φαίνεται ότι η Microsoft επιθυμεί μέχρι το 2028 να πετύχει το πρώτο στάδιο αυτού που αποκαλεί «full convergance» ή αλλιώς «πλήρης σύγκλιση». Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα συνδυασμό μεταξύ cloud gaming (παιχνιδιού απομακρυσμένα) και physical hardware (κονσόλας / pc / laptop που έχει αγοράσει ο χρήστης και έχει στο σπίτι του). Αυτό είναι που αποκαλεί και «Hybrid Computing» ή «Hybrid Games», γιατί ακριβώς αποτελεί μία υβριδική προσέγγιση, όπου οι καλύτερες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και το κατάλληλο υλικό συνεργάζονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο ή να νιώθει τα διαφορετικά «γρανάζια» που του δίνουν το τελικό αποτέλεσμα σε μία οθόνη.

Φυσικά, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί το τι μπορεί να του προσφέρει μία τέτοια υλοποίηση. Η Microsoft πιστεύει ότι ο καταναλωτής τελικά θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και νέες τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και έτσι τα παιχνίδια θα είναι ακόμα πιο ρεαλιστικά και με παραπάνω δυνατότητες.

 

 

Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι δεν η πρώτη φορά που η Microsoft θέλει να εκμεταλλευτεί το cloud processing, στο οποίο άλλωστε καινοτομεί με το Azure. Για την ακρίβεια, φλερτάρει με αυτή την ιδέα για πάνω από 10 χρόνια και από την εποχή του Xbox One, ειδικά τώρα που το hardware, άρα και οι κονσόλες, έχουν μεγαλύτερο κόστος απόκτησης. Επίσης, το έχει δοκιμάσει σε μερικές περιπτώσεις, όπως είναι το Microsoft Flight Simulator, για καλύτερη απόδοση στους χάρτες, στον καιρό και γενικά σε στοιχεία φωτορεαλισμού.

Βέβαια, η τεχνολογία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σε MMOG παιχνίδια και γενικά όπου απαιτούνται πολλοί υπολογισμοί ή δεδομένα που θα ήταν δύσκολο να γίνουν τοπικά, αλλά μπορούν να διαμοιραστούν σε servers στο cloud.

Σαφώς υπάρχουν πλεονεκτήματα σε αυτή την προσέγγιση, όμως η υλοποίηση θέλει «τρόπο και κόπο». Συγκεκριμένα, το hardware στις επόμενες γενιές Xbox κονσολών θα πρέπει να γίνει λίγο πιο «εξωτικό» και για αυτό στα δικαστικά έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται η Microsoft να προσπαθεί να κλείσει συνεργασίες με την AMD κυρίως για Navi 5 GPUs και Zen 6 CPUs, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται και ένας ακόμα επεξεργαστής τύπου NPU. Το τελευταίο είναι ένα τσιπ μηχανικής μάθησης, το οποίο θα είναι στην ουσία η γέφυρα μεταξύ cloud και physical local hardware.

Έτσι, η Microsoft υπολόγιζε να δοκιμάσει τις πρώτες υλοποιήσεις της μέσα στο 2024, να έχει διαθέσιμα τα πρώτα dev kit το 2027 και τελικά τα πρώτα πλήρως υβριδικά παιχνίδια μετά το 2027.

Όπως δήλωνε εσωτερικά η ίδια η εταιρεία, το όραμα είναι «να αναπτύξει το συντομότερο μια επόμενης γενιάς υβριδική πλατφόρμα παιχνιδιών ικανή να αξιοποιεί τη συνδυασμένη ισχύ του πελάτη και του cloud για ακόμα πιο καθηλωτικές εμπειρίες». Βέβαια, το κατά πόσο αυτό θα είναι το μέλλον και μάλιστα πετυχημένο θα φανεί. Έχει ενδιαφέρον το project και όντως η αγορά ίσως να πηγαίνει προς μία υβριδική κατεύθυνση με έντονο cloud στοιχείο. Πιθανότατα το κλειδί να είναι το cloud για νέες τεχνολογίες στις κονσόλες και νέες gaming εμπειρίες. Θα φανεί με σιγουριά στην επόμενη δεκαετία. Μην ξεχνάς πως αυτή η διαρροή μπορεί να οδηγήσει αναγκαστικά σε νέα στρατηγική για το Xbox ή κάποιες αλλαγές, ενώ η Sony δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, την ώρα που η Microsoft έχασε το όποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και καινοτομίας είχε πριν από τη διαρροή.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5PlayStation 4Nintendo SwitchXbox Series X, Xbox Series SPC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη