|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Τραχανότο με μανιτάρια – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

      • Για το τραχανότο

      • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
      • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
      • 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
      • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
      • 400 γρ. διάφορα μανιτάρια κομμένα σε 4 ή 6 κομμάτια ( ανάλογα το μέγεθος)
      • 30 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
      • 250 γρ. τραχανά γλυκό
      • 1 κούπα λευκό κρασί
      • 600 γρ. ζωμό λαχανικών ζεστό
      • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
      • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
      • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
      • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
      • Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
      • 50 γρ. αρσενικό Νάξου τριμμένο
      • 1 κ.σ. βούτυρο
      • Αλάτι-πιπέρι
  • Για το τραγανό τυρί

  • 100 γρ. αρσενικό Νάξου τριμμένο
  • 1 κλωνάρι μαϊντανό
  • 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το τραγανό τυρί:
Απλώνω τo τυρί με το μαϊντανό και τη ρίγανη ομοιόμορφα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει, να ενωθεί και να πάρει ελαφρώς χρώμα. Βγάζω από το φούρνο και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει και να γίνει τραγανό. Σπάω σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μου.

 

Για το τραχανότο:
Μουλιάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για 20 λεπτά, στη συνέχεια τα στύβω καλά, τα ψιλοκόβω και τα κρατάω στην άκρη με το νερό τους ξεχωριστά. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, πάνω στην εστία hoover και χρησιμοποιώ τη λειτουργία booster. Σοτάρω τα μανιτάρια και στην συνέχεια αποσύρω από τη φωτιά. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια (φρέσκα κι αποξηραμένα), 1 κλωνάρι θυμάρι και σοτάρω πολύ καλά, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Σβήνω με κρασί και αφήνω μέχρι να εξατμιστεί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνω τον τραχανά, κι ανακατεύω να γυαλίσει. Αφήνω να εξατμιστεί για 1 λεπτό, ρίχνω το νερό από τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω σε μέτρια θερμοκρασία να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, ενώ συγχρόνως ρίχνω σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό, μέχρι να γίνει ο τραχανάς και να χυλώσει. Προσθέτω το τυρί, το θυμάρι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύω καλά και κατεβάζω από τη φωτιά. Σερβίρεται αμέσως με τραγανό τυρί από πάνω.

 

Παρατήρηση:
Αν θέλω το τραγανό τυρί να είναι σε όμοια κομμάτια, μπορώ να βάλω κουταλιές παρμεζάνας στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι στρογγυλό σχήμα.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη