Φούρνος μικροκυμάτων: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι στη χρήση του!

by K Admin

 

Ο φούρνος μικροκυμάτων σίγουρα σου «λύνει» καθημερινά τα χέρια στην κουζίνα, αφού είναι μια συσκευή που επιτρέπει με γρήγορο κι εύκολο τρόπο το ξεπάγωμα, το ζέσταμα, ακόμη και το μαγείρεμα των φαγητών. Το να γνωρίζεις να τον χρησιμοποιείς σωστά είναι σημαντικό, τόσο για να αποφύγεις ατυχήματα στην κουζίνα, όσο και για να μη χαλάς τα τρόφιμα.

 

Έτσι, για να εξασφαλίσεις σωστή κι ασφαλή χρήση, αλλά και για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της συσκευής, πρέπει να αποφύγεις τα παρακάτω συχνά λάθη:

 

1. Χρησιμοποιείς ακατάλληλα σκεύη για να μαγειρέψεις ή να ζεστάνεις φαγητό

Σίγουρα θα γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να βάζεις οτιδήποτε στο φούρνο μικροκυμάτων, όπως π.χ. μεταλλικά σκεύη, αλουμινόχαρτο, χάρτινες συσκευασίες ή σακούλες γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Κι όμως, κατά πάσα πιθανότητα, συνεχίζεις να βάζεις ακατάλληλα σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων σου, επειδή -πολύ απλά- δεν έχεις ελέγξει αν το σκεύος είναι κατάλληλο, ή όχι για μικροκύματα.
Το ζήτημα με τα ακατάλληλα σκεύη δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να προκληθεί κάποιο ατύχημα, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία σου. Για παράδειγμα, δεν είναι όλα τα κεραμικά, ή πλαστικά σκεύη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων. Γιατί, ακόμη κι αν φαίνονται ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, η ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση των δοχείων και στην εισχώρηση επικίνδυνων χημικών ουσιών στην τροφή σου. Επομένως, καλό είναι να ελέγχεις εάν το σκεύος φέρει ειδική ετικέτα που υποδεικνύει ότι είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.

 

2. Χρησιμοποιείς μόνο τη μέγιστη ένταση

Ορισμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα λαχανικά, ζεσταίνονται τέλεια σε υψηλή ένταση. Το λάθος είναι ότι χρησιμοποιείς την ίδια ένταση για να ζεστάνεις γρηγορότερα κόκκινο κρέας, ή πουλερικά αλλά το αποτέλεσμα είναι να ζεσταίνονται ανομοιόμορφα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού μπορεί να νομίζεις ότι το φαγητό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ ορισμένα εσωτερικά του σημεία έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία. H δοκιμή της τροφής σ’ αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιείς τη μεσαία ένταση για περισσότερο χρόνο. Επίσης, όταν ζεσταίνεις στερεή, ή υγρή τροφή καλό είναι να την ανακατεύεις στο μισό χρόνο ώστε να ζεσταθεί ομοιόμορφα.

 

3. Βάζεις σκεύη ερμητικά σκεπασμένα

Όταν ζεσταίνεις ορισμένες τροφές, όπως π.χ. σάλτσες ή σούπες, χρειάζεται οπωσδήποτε να τοποθετήσεις κάποιο σκέπασμα, επειδή διαφορετικά θα πρέπει να καθαρίζεις μετά. Δεν θα πρέπει, όμως, το σκεύος να είναι ερμητικά σκεπασμένο, γιατί τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα όπως να πεταχτεί το καπάκι, ή να χυθεί το φαγητό. Γι’ αυτό, όταν χρησιμοποιείς ειδικά πλαστικά καλύμματα, φρόντισε ν’ αφήνεις λίγο κενό μεταξύ φαγητού και σκεπάσματος ώστε να φεύγει ο ατμός.

 

 

4. Κρατάς το τρόφιμο που μόλις ξεπάγωσες στο φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό το λάθος μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Όταν ξεπαγώνεις το κρέας, τα πουλερικά, τ’ αυγά και το ψάρι μην τα κρατάς στο φούρνο μικροκυμάτων για να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα. Μαγείρεψέ τα όσο πιο άμεσα γίνεται, καθώς σε ορισμένα σημεία τους είναι πιθανό να έχουν αρχίσει να ψήνονται ήδη κατά τη διάρκεια της απόψυξης, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

 

5. Αφήνεις υπολείμματα φαγητού μέσα στο φούρνο

Οποιοδήποτε υπόλειμμα φαγητού μέσα στο φούρνο – πέραν απ’ το γεγονός ότι είναι ανθυγιεινό- μπορεί να μην επιτρέπει το σωστό κλείσιμο της πόρτας του και, πιθανόν, να οδηγήσει σε διαρροή μικροκυμάτων. Γι’ αυτό και ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και σωστά. Ο πιο απλός τρόπος είναι να τον καθαρίσεις με καλά στυμμένο σφουγγάρι και υγρό πιάτων, αφού τον έχεις βγάλει από την πρίζα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, φρόντισε όμως να μην τα εισπνεύσεις αφού είναι ερεθιστικά.

 

Και να θυμάσαι…

…όπως όλες οι συσκευές, έτσι και ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση και τυχόν επισκευές πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους τεχνικούς.

 

Μπορείς να δεις ακόμη