iOS Medical ID: Μια απλή λειτουργία που μπορεί να σώσει ζωές

by K Admin

iphonr

 

 

Μακριά από εμάς που λένε, αλλά καμιά φορά μπορεί και να βρεθούμε σε κάποιο ατύχημα και να χρειαστούμε βοήθεια. Σε τέτοια περίπτωση τι μπορεί να κάνει κανείς; Ειδικά μάλιστα αν δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει και δεν μπορεί να καθοδηγήσει ή να ενημερώσει επαρκώς τους διασώστες που προσπαθούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Κάπου εδώ προκύπτει η χρησιμότητα του Medical ID στο Health app της Apple στο iOS και συγκεκριμένα στο iPhone.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν χρόνια ζητήματα. Μπορεί κάποιος να είναι διαβητικός, κάποιος άλλος να έχει θέματα καρδιάς ή οτιδήποτε άλλο χρόνιο που, σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε, επηρεάζουν ουσιωδώς την προσέγγιση ενός επαγγελματία διασώστη, παροχέα πρώτων βοηθειών και, φυσικά, γιατρού. Άνθρωποι με χρόνια ζητήματα μπορεί να έχουν συνηθίσει να έχουν κάποια κάρτα πάνω τους με τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες, ακριβώς για τέτοια σενάρια, για παν ενδεχόμενο δηλαδή. Δεν είναι ότι βιάζεται κανείς να πάθει κάτι, αλλά αν πάθει τελικά, σίγουρα είναι ωφέλιμο να βοηθηθεί ο κατάλληλος επαγγελματίας να σχηματίσει τη σωστή εικόνα μια ώρα αρχύτερα, να πράξει αναλόγως και εύστοχα.

Η Apple λοιπόν, έχει την εφαρμογή Health/Υγεία. Η εφαρμογή αυτή μαζεύει στοιχεία από διάφορες εφαρμογές για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης διαφόρων πτυχών της υγείας ενός χρήστη. Μία από τις καρτέλες της εφαρμογής είναι αφιερωμένη στο Medical ID.

 

Οι βασικές, πολύτιμες πληροφορίες

Μπορείς να ξεκινήσεις με την εφαρμογή συμπληρώνοντας το όνομά σου, να προσθέσεις τη φωτογραφία σου και την ημερομηνία γέννησής σου. Αυτή όμως είναι απλά η αρχή. Υπάρχει ειδικό πεδίο για τη συμπλήρωση χρόνιων παθήσεων, είτε πρόκειται για μυωπία ή για καρδιακό ζήτημα – οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στα δύσκολα. Υπάρχει ένα πεδίο ακόμη και για ιατρικές σημειώσεις. Εδώ είναι η θέση ειδικών πληροφοριών που πρέπει να ξέρει ένας επαγγελματίας υγείας κ.λπ., όπως ειδικές οδηγίες για το ένα ή το άλλο ζήτημα.

Ακολουθεί ένα πεδίο ακόμη, αυτήν τη φορά για αλλεργίες και αντιδράσεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα. Έτσι εξασφαλίζεις ότι δεν θα σου χορηγηθεί κάτι που μπορεί να σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και επιπλοκές από αυτές που προσπαθεί να σου λύσει. Ένα πεδίο τέλος, είναι εκείνο στο οποίο μπορείς να συμπληρώσεις φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιείς τη δεδομένη περίοδο, ώστε ο όποιος γιατρός/νοσηλευτής να ξέρει να αποφύγει συγκεκριμένες αντιδράσεις ή να προσεγγίζει σωστά κάποιο ζήτημα όπως π.χ. η αιμορραγία σε ασθενή που παίρνει συστηματικά αιμολυτικά φάρμακα.

 

Η ειδική καρτέλα στην εφαρμογή Health/Υγεία περιλαμβάνει πολλές περισσότερες πληροφορίες, για παθήσεις και επικοινωνία.

 

Η επικοινωνία

Παρακάτω στην ίδια ακριβώς καρτέλα καλύπτεται και το θέμα της επικοινωνίας με κοντινά άτομα. Μπορείς να ορίσεις την επαφή του/της συζύγου, μητέρας, πατέρας, αδελφού/αδελφής, φίλου κ.λπ., ώστε να μπορεί να ειδοποιηθεί το κατάλληλο ή έστω ένα από τα κατάλληλα άτομα σε περίπτωση που προκύψει κάτι επείγον. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορείς απλά να περάσεις κάποιον αριθμό σε κάθε πεδίο. Πρέπει να διαλέξεις, αναγκαστικά, από τις επαφές του τηλεφώνου σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσεις να περάσεις πρώτα στον κατάλογο με τις επαφές σου οποιοδήποτε άτομο μπορεί να σε ενδιαφέρει σε τέτοιες περιπτώσεις, πριν καταφέρεις να το διαλέξεις ως επαφή σε περίπτωση ανάγκης.

 

Τα συμπληρώματα

Υπάρχουν πεδία για το φύλο, βάρος και ύψος, ομάδα αίματος και προτίμηση/δήλωση πρόθεσης για δωρεά οργάνων. Πατάς Done/Έτοιμο και ξεμπερδεύεις με την αρχική “αγγαρεία”.

 

Μετά τη συμπλήρωση τι;

Σε περίπτωση λοιπόν που όντως προκύψει κάτι επείγον και πρέπει να δει κανείς όλες αυτές τις πληροφορίες, πώς λειτουργούν τα πράγματα; Έχεις δύο επιλογές. Μπορείς να αφήσεις το τηλέφωνο ξεκλείδωτο ώστε να μπορεί να το ανοίξει ο καθένας. Αυτό βέβαια, γενικότερα μιλώντας, δεν είναι ούτε η καλύτερη, ούτε και η πιο ευχάριστη σκέψη. Και δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις αυτήν την οδό εδώ που τα λέμε, από τη στιγμή που υπάρχουν οι κωδικοί και, φυσικά, το TouchID που επιτρέπει το ξεκλείδωμα με τη χρήση του δακτυλικού σου αποτυπώματος. Πώς θα φτάσει τότε κάποιος στο Medical ID αν έχουμε τη συσκευή εξ αρχής κλειδωμένη;

Όταν κάποιος επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο θα του ζητηθεί, αργά ή γρήγορα, κωδικός ασφαλείας. Στην οθόνη αυτή εμφανίζεται, κάτω αριστερά, η επιλογή “Επείγοντα”. Μπορεί να την έχεις παρατηρήσει, αφού είναι η ίδια επιλογή που εμφανίζει την οθόνη με τους αριθμούς για επείγουσα κλήση, λειτουργία που διατίθεται ακόμη και αν δεν έχεις μονάδες στην κάρτα σου, περιθώριο στο συμβόλαιο ή ακόμη και κάρτα SIM στο τηλέφωνό σου. Όταν φτάσεις εκεί λοιπόν και κοιτάξεις ξανά κάτω αριστερά θα δεις την επιλογή Medical ID/Ταυτότητα Υγείας. Με ένα πάτημα φτάνει κανείς στις πληροφορίες για τις οποίες μιλήσαμε προηγουμένως.

 

Θέματα που προκύπτουν

Οι πιθανότητες αξιοποίησης

Η εξοικείωση του εξειδικευμένου προσωπικού με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του iOS στο iPhone δεν είναι δεδομένη. Ιδανικά, χρειάζεται σχετική εκπαίδευση, η οποία προφανώς και μπορεί να είναι εξαιρετικά σύντομη υπόθεση όπως μπορείς να φανταστείς, ώστε να ξέρει κάποιος ότι πρέπει να ψάξει αν ο ασθενής έχει πάνω του iPhone και πώς να φτάσει στις πολύτιμες αυτές πληροφορίες. Σε έναν ιδανικό κόσμο λοιπόν, η χρήση της καρτέλας αυτής θα εξασφάλιζε τη σωστή επικοινωνία καίριων πληροφοριών σε οποιοδήποτε επαγγελματία υγείας. Στον κόσμο που ζούμε όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για την ώρα τουλάχιστον.

Μέχρι να αλλάξει η κατάσταση αυτή, είναι καλό να αντιμετωπίζεις το Medical ID ως ένα από τα κατάλληλα εργαλεία για τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή, για να διατηρείς μια κάρτα με καίριες πληροφορίες στο πορτοφόλι σου, ή κάποιου είδους μπρασελέ στο οποίο αναγράφεται κάποια συγκεκριμένη πάθηση που πρέπει να έχει κάποιος κατά νου σε περίπτωση ανάγκης.

 

Η σωστή συντήρηση και επικαιροποίηση

Η χρήση του Medical ID χάνει το νόημά της αν τα πράγματα αλλάζουν στη ζωή και την υγεία σου και ξεχνάς να ανανεώνεις τις σχετικές πληροφορίες. Μπορεί η αλλαγή εργοδότη να μην είναι κάτι που βιάζεσαι να περάσεις στο προφίλ που διατηρείς στο Facebook, αλλά δεν γίνεται να αντιμετωπίζεις το ίδιο ανάλαφρα την επικαιροποίηση του Medical ID. Διότι, αν προκύψει κάτι και χρειαστεί να βασιστεί κανείς στις πληροφορίες αυτές, το να είναι ελλιπείς ή, χειρότερα, λανθασμένες πλέον, μπορεί να καταλήξει να χειροτερέψει μια κατάσταση αντί να αμβλύνει κάποιο πρόβλημα.

 

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Η κατάσταση της υγείας του καθενός προφανώς και είναι προσωπική υπόθεση. Το κατά πόσο πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι κάτι που μάλλον καθορίζει και αξιολογεί ο καθένας ξεχωριστά. Κάποια στοιχεία της καρτέλας όμως, ακόμη και αν βάλεις στην άκρη τις πληροφορίες για παθήσεις κ.λπ., δεν θα σε ζημιώσουν αν πέσουν σε χέρια άλλων. Όπως, για παράδειγμα, τα στοιχεία επικοινωνίας με τις επαφές που έχεις δηλώσει ως κατάλληλες σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Ωστόσο, στα χέρια κάποιου κακοπροαίρετου, το σύνολο των πληροφοριών μπορεί να είναι χρήσιμο για την οργάνωση κάποιας απάτης με στόχο εσένα ή κοντινά σου πρόσωπα, αλλά και για προσπάθεια οικειοποίησης της online σου και όχι μόνο ταυτότητας σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Αν δεν θες να είναι διαθέσιμη η καρτέλα σε κλειδωμένο τηλέφωνο, είναι στο χέρι σου.

Αν δεν θες να είναι διαθέσιμη η καρτέλα σε κλειδωμένο τηλέφωνο, είναι στο χέρι σου.

 

 

Εδώ βέβαια υπάρχει και κάποιος αντίλογος. Οποιαδήποτε απάτη αξίζει μάλλον λιγότερο από τη σωματική σου ακεραιότητα και υγεία, οπότε κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η εξασφάλιση στα δύσκολα και επείγοντα ίσως και να αξίζει ένα κάποιο ρίσκο σε περίπτωση που διασταυρωθεί ο δρόμος τους με το λάθος άτομο σε στιγμή αδυναμίας. Άλλωστε δεν συμβαίνουν κάθε μέρα ατυχήματα, πόσο μάλλον ο μοναδικός άνθρωπος που σε πλησιάζει σε τέτοιες περίπτωση ατυχίας να έχει κακές προθέσεις.

Βέβαια, η καλύτερη εξασφάλιση είναι απλά η λογικότερη χρήση. Ίσως να μην έχει καν νόημα να έχεις πάντα ενεργό και διαθέσιμο το Μedical ID. Κατά τη διάρκεια του χρόνου το πιο πιθανό είναι να είσαι σε μέρος με γνωστά πρόσωπα και με λογική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οπότε, ίσως έχει νόημα να βασίζεσαι στο Medical ID σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, που δεν είναι δεδομένες οι ίδιες “ευκολίες”. Στις διακοπές για παράδειγμα, καλό είναι να έχεις μια εξασφάλιση παραπάνω. Και στην Ελλάδα να μένεις πάντα για διακοπές, ξέρεις ότι υπάρχουν πανέμορφες τοποθεσίες με ελλιπείς έως και ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας, ολόκληρα χωριά χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε γιατρό, με το κοντινότερο κέντρο υγείας να απέχει αρκετά χιλιόμετραο και όχι μια γρήγορη “βόλτα” με αυτοκίνητο.

Όπως και να έχει, αν θες να απενεργοποιήσεις την καρτέλα αυτή σε κάποια φάση, μπορείς να επιστρέψεις στην εφαρμογή Health/Υγεία, στην καρτέλα, να πατήσεις Edit/Επεξεργασία και να απενεργοποιήσεις την επιλογή “Show When Locked”. Και αν ποτέ θελήσεις να διαγράψεις τελείως την καρτέλα, θα βρεις το σχετικό πλήκτρο στο τέλος αυτής, αφού πρώτα πατήσεις φυσικά το πλήκτρο Edit/Επεξεργασία. Ο γενικότερος αυτός προβληματισμός βέβαια δεν είναι θέμα της τεχνολογίας. Και μια κάρτα να κρατάς στο πορτοφόλι με παρόμοιες πληροφορίες, ο προβληματισμός είναι ακριβώς ίδιος. Δεν γίνεται να τον αποφύγεις τελείως. Οπότε προέχει από ένα σημείο κι έπειτα η καλύτερη δυνατή προστασία και εξασφάλιση της υγείας σου.

 

Medical ID Screens

Από την άλλη βέβαια η προβολή και σε κλειδωμένο τηλέφωνο μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική “παραχώρηση”.

 

Ποιες συσκευές iOS παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης Medical ID;

Η λειτουργία αυτή ενσωματώνεται στην εφαρμογή Health/Υγεία, η οποία περιλαμβάνεται στο iOS από την έκδοση 8 και ύστερα. Παρότι το ίδιο ακριβώς λειτουργικό βρίσκεις σε iPhone και σε iPad, στα τελευταία δεν θα βρεις ούτε την εφαρμογή, ούτε φυσικά την εν λόγω καρτέλα. Όχι επειδή δεν γίνεται, αλλά εκ των πραγμάτων, αν είναι να έχεις μια συσκευή μαζί σου, τότε θα πάρεις το iPhone μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν κλήσεις αλλά να κρατούνται και καλύτερα στατιστικά για τη δραστηριότητα και την υγεία σου με τη βοήθεια εφαρμογών που κάνουν ακριβώς αυτό. Επομένως καταλήγουμε να μιλάμε για οποιοδήποτε iPhone με iOS 8 ή νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, πράγμα που μεταφράζεται σε οποιοδήποτε μοντέλο από το iPhone 4S και μετά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη