Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ανάλογα με το είδος της γαρίδας που έχεις να διαχειριστείς και τον τρόπο που θες να τις μαγειρέψεις. Αυτή είναι η σωστή απάντηση κι εξηγώ…
Αν έχεις πολύ ψιλή γαρίδα, ή συμιακό γαριδάκι που προορίζεται για τηγάνι, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι πλύσιμο και καλό στέγνωμα πριν μπει στο τηγάνι για να γίνει τραγανή και να σερβιριστεί σε λίγα λεπτά. Σ’ αυτή την περίπτωση ο καλύτερος τρόπος να την απολαύσεις είναι με το χέρι κι ολόκληρη. Δεν αφήνεις τίποτα!
Αν θες να βράσεις τη γαρίδα δεν θα την καθαρίσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση έχεις δύο επιλογές. Είτε να τη σερβίρεις ολόκληρη και να καθαρίσει ο καθένας μόνος του τις δικές του, είτε να τις καθαρίσεις εσύ, αφαιρώντας κεφάλια, ποδαράκια και κελύφη αφήνοντας μόνο τις ουρές και να τις σερβίρεις με λαδολέμονο.
Αν θες όμως να φτιάξεις γαριδομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι, γαρίδες σοτέ, ψητές στη σχάρα, πανέ, ή με κουρκούτι τότε πρέπει να τις καθαρίσεις.
Για γαρίδες στη σχάρα, στο γκριλ και σαγανάκι
Σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να καθαρίσεις μόνο τα ποδαράκια και το κέλυφος της πλάτης αφήνοντας κεφάλι και ουρά. Τράβα, λοιπόν, τα ποδαράκια και μετά πιάσε το κέλυφος από την πλευρά των ποδιών και ξεφλούδισέ το. Για ν’ αφαιρέσεις το εντεράκι της πλατης τους, την αμμοσακούλα δηλαδή που είναι γεμάτη άμμο, χάραξε κατά μήκος την πλάτη μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι και τράβα το εντεράκι με το χέρι, ή με τη μύτη του μαχαιριού, ή με μια οδοντογλυφίδα.
Τις γαρίδες που προορίζονται για σχάρα πέρασέ τις ανά τρεις σε δυο σειρές καλαμάκια έτσι ώστε να μπορείς να τις ψήσεις, να τις γυρίσεις και να τις σερβίρεις με ευκολία, χωρίς να τις διαλύσεις. Αν αφαιρέσεις τα κεφάλια πέρασέ τες σ’ ένα καλαμάκι αλλά από 2 σημεία του σώματός τους.
Για μακαρονάδες, σοτέ, πανέ και κουρκούτι
Σ’ αυτή την περίπτωση άφησε μόνο την ουρά. Τράβα, λοιπόν, πρώτα το κεφάλι, ή το κόψε το με μαχαίρι, και ύστερα τα ποδαράκια και το κέλυφος. Τέλος αφαίρεσε το εντεράκι της πλάτης.
Αν θες ν’ ανοίξεις τις γαρίδες πεταλούδα, θα πρέπει να χαράξεις λίγο πιο βαθιά την πλάτη για ν’ ανοίξουν πιο εύκολα και ν’ αφαιρέσεις το πάνω μέρος της ουράς μόνο.
Για γαρίδες τεμπούρα (τηγανισμένες σε κουρκούτι) χάραξε το σώμα της γαρίδας από πάνω σε 2-3 σημεία. Ο λόγος είναι πως μόλις αρχίζει να ψήνεται η γαρίδα αλλάζει χρώμα και το σώμα της γίνεται μια καμπύλη. Αυτό το χάραγμα τη βοηθά να μείνει ίσια.
Extra tips
- Μην πετάς τα κεφάλια και τα κελύφη γιατί μπορείς να τ’ αξιοποιήσεις φτιάχνοντας μ’ αυτά ζωμό, βράζοντάς τα με καρότο, κρεμμύδι, σέλινο και βότανα. Μ’ αυτό το ζωμό στη συνέχεια μπορείς να κάνεις σούπες, πιλάφι, ριζότο και σάλτσες.
- Οι γαρίδες ψήνονται μέσα σε 3 λεπτά. Το πολύ μαγείρεμα τις στεγνώνει και τις καταστρέφει. Μόλις αλλάξουν χρώμα και η σάρκα τους γίνει, από γρι, λευκή με πορτοκαλιές ανταύγειες, είναι έτοιμες!