664
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ξεκίνα την ημέρα σου αλείφοντας στο ψωμί σου δύο απίθανα σπιτικά και υγιεινά butters μ’ όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών που θα σε γεμίσουν ενέργεια!
Αμυγδαλοβούτυρο με μέλι
Υλικά
- 200γρ. αμύγδαλα ανάλατα με τη φλούδα τους
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 100 γρ. μέλι, ή καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
- Μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
- ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)
Φουντουκοβούτυρο με κακάο
Υλικά
- 200γρ. φουντούκια ελαφρώς ψημένα στο φούρνο
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 100γρ. σιρόπι αγαύης, ή μέλι
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
- ½ φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)
Εκτέλεση
- Είτε για τη μία, είτε για την άλλη συνταγή προθέρμανε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετείς τα αμύγδαλα, ή τα φουντούκια σ’ ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνεις για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο μια-δυο φορές.
Για το αμυγδαλοβούτυρο με μέλι:
- Άφησε για λίγο να κρυώσουν τα αμύγδαλα εκτός φούρνου και μετάφερέ τα στον κάδο του μπλέντερ. Αλέθεις για 5-7 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν βούτυρο. Στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί ν’ ανοίξεις τον κάδο, να καθαρίσεις τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και να προσθέσεις το λάδι ώστε να δουλευτούν καλύτερα.
- Ύστερα προσθέτεις το μέλι, την εσάνς (αν τελικά χρησιμοποιήσεις) και το μισό περίπου από το γάλα αμυγδάλου. Χτύπα για λίγο ακόμη μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές, σαν αλοιφή.
Για το φουντουκοβούτυρο με κακάο:
- Αφού κρυώσουν λίγο τα φουντούκια τρίψε τα με το χέρι για να φύγει η φλούδα τους και μετάφερέ τα στον κάδο του μπλέντερ. Άλεσέ τα για 5-7 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν βούτυρο. Στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί ν’ ανοίξεις τον κάδο, να καθαρίσεις τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και να προσθέσεις το λάδι ώστε να δουλευτούν καλύτερα.
- Ύστερα πρόσθεσε την αγαύη, ή το μέλι, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό. Χτύπα για λίγο ακόμη μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές σαν αλοιφή.
- Μετάφερε το φουντουκοβούτυρο σε γυάλινο βάζο με καπάκι και φύλαξέ το σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, ή στο ψυγείο για πολύ περισσότερο.