Το «χτίσιμο» μιας επαγγελματικής κουζίνας χρειάζεται προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό. Τα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν στον χώρο θα πρέπει να είναι επιλεγμένα με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής σας. Ειδικά στην επιλογή επαγγελματικού φούρνου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν ώστε η επένδυσή σας να έχει απόδοση.
Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τα σημεία που πρέπει να υπολογίσετε κατά την έρευνα αγοράς επαγγελματικού φούρνου, ώστε να επενδύσετε σε αυτόν που θα ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρησή σας.
Είδος τροφοδοσίας
Η επιλογή ανάμεσα σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο/φυσικό αέριο εξαρτάται από τη διαρρύθμιση και τους τεχνικούς περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα σας, όπως και από τη συχνότητα που θα λειτουργείτε τον φούρνο σας ημερησίως.
Οι ηλεκτρικοί επαγγελματικοί φούρνοι δεν απαιτούν ειδική εγκατάσταση παροχής αερίου για να συνδεθούν, κάτι που τους καθιστά πιο ευέλικτη επιλογή ως προς την τοποθέτησή τους στην κουζίνα. Είναι αρκετά πιο εύχρηστοι, ενώ το κόστος αγοράς είναι αισθητά πιο χαμηλό σε σχέση με τους φούρνους αερίου.
Αντίστοιχα, οι φούρνοι αερίου διακρίνονται για τη χαμηλή κατανάλωσή τους. Ωστόσο κοστίζουν ακριβότερα σε σύγκριση με τους ηλεκτρικούς φούρνους ενώ απαιτείται ειδική εγκατάσταση σε παροχή, κάτι μπορεί να περιορίσει τις επιλογές τοποθέτησης.
Με βάση τα παραπάνω, αξίζει να επενδύσετε σε φούρνο αερίου εφόσον προορίζεται για συνεχή λειτουργία σε κουζίνες με υψηλό φόρτο εργασίας, διατηρώντας παράλληλα το κόστος κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, αν οι ώρες που θα χρησιμοποιείτε τον φούρνο ημερησίως είναι περιορισμένες, τότε είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε έναν ηλεκτρικό φούρνο.
Για πιο ειδικές περιστάσεις όπως είναι οι επαγγελματικοί φούρνοι πίτσας, υπάρχει και η επιλογή ξυλόφουρνου, όπου απευθύνεται αποκλειστικά σε καταστήματα που έχουν την πίτσα ως βασικό πιάτο.
Χωρητικότητα (GN)
Το είδος ή τα είδη φαγητού και η ποσότητα που θα σερβίρετε στις ώρες αιχμής παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή επαγγελματικού φούρνου.
Η χωρητικότητα ενός φούρνου υπολογίζεται με τις διαθέσιμες θέσεις. Δίπλα από το διαθέσιμο αριθμό θέσεων συνήθως υπάρχει η ένδειξη “GN 1/1”, η οποία αναφέρεται στο μέγεθος των σκευών που υποστηρίζει ένας φούρνος. Για παράδειγμα, η ένδειξη 4 GN υποδεικνύει ότι ο φούρνος μπορεί να δεχτεί έως και 4 σκεύη, ταψιά, γαστρονόμους κλπ.
Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η απόσταση των θέσεων στον φούρνο. Ίσως χρειαστεί να ψήσετε φαγητό με μεγάλο όγκο. Η απόσταση για κάθε σχάρα συνήθως είναι μέχρι 8 εκ. Ίσως να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες σας και να χρειαστεί να αφαιρέσετε μία σχάρα για να χωρέσει το φαγητό. Ως αποτέλεσμα να χρειαστείτε διπλάσιο χρόνο για να ετοιμάσετε την ποσότητα του φαγητού που υπολογίζατε.
Επίσης, η χωρητικότητα ενός φούρνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διαστάσεις του. Πράγμα που σημαίνει ότι, όσο περισσότερες θέσεις διαθέτει τόσο μεγαλύτερος και ο όγκος του.
Ασφαλώς θα θέλετε να ανταποκρίνεστε γρήγορα στις παραγγελίες των πελατών σας, ωστόσο δεν θα θέλατε να ξοδέψετε χρήματα για την αγορά ενός φούρνου που θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας. Έτσι θα πρέπει να υπολογίσετε τον ρυθμό παραγωγής με βάση το μενού του καταστήματος.
Κατά γενικό κανόνα, ένας φούρνος μεγάλων διαστάσεων είναι ιδανικός για εστιατόρια με μαζική παραγωγή και μεγάλη ποικιλία φαγητών. Ενδεικτικά, ένας φούρνος όπως ο Whirlpool AFO ED6 DS Επαγγελματικός Φούρνος είναι ιδανικός για επιχειρήσεις με απλές απαιτήσεις και μικρή παραγωγή ή περιορισμένους χώρους. Αντίστοιχα, μία πρόταση όπως ο Whirlpool AFOED10DS Επαγγελματικός Φούρνος θα καλύψει άνετα μια μεσαία επιχείρηση με υψηλότερες απαιτήσεις σε παραγωγή.
Αφού λοιπόν έχετε υπολογίσει την ποσότητα φαγητού που θα σερβίρετε καθημερινά, εξετάστε που θα τοποθετήσετε τον φούρνο σας. Μετρήστε τον ελεύθερο χώρο της κουζίνας σας ώστε να γνωρίζετε τι διαστάσεις περίπου θέλετε να έχει ο φούρνος.
Τύπος ψησίματος
Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να εξετάσετε είναι η επιλογή τύπου ψησίματος. Επιλέγοντας τον κατάλληλο για εσάς τύπο ψησίματος εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερη ροή στην παραγωγή, αλλά και συνέπεια στα φαγητά σας. Έτσι, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο βασικούς τύπους ψησίματος, κυκλοθερμικό αέρος (Convection) και κυκλοθερμικό με υγρασία (Combi).
Κυκλοθερμικοί αέρος
Οι κυκλοθερμικοί φούρνοι αέρος λειτουργούν με βεβιασμένη ροή αέρα μέσω βεντιλατέρ. Κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στον θάλαμο και σε μέγιστη θερμοκρασία έως 300°C. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι χρόνοι μαγειρέματος, χωρίς να συρρικνώνεται το φαγητό, όπως π.χ. στην περίπτωση του κρέατος.