Επιλέξτε τις κατάλληλες μηχανές καφέ για την επιχείρησή σας

by Aggeliki Tsoukana

Οι μηχανές καφέ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας μιας επιχείρησης εστίασης και μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχία της, παρέχοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα, ταχεία εξυπηρέτηση και εξοικονόμηση χρόνου και προσωπικού.

Μια καλή μηχανή καφέ είναι σημαντική για περισσότερους από έναν λόγους, ας δούμε μερικούς:

Ποιότητα προϊόντος: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στο μενού μιας επιχείρησης εστίασης. Μια καλή μηχανή καφέ μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας καφέ με εξαιρετική γεύση και αρώματα, κάτι που θα ικανοποιήσει τους πελάτες και θα τους κάνει να επιστρέψουν.

Ταχύτητα εξυπηρέτησης: Μια αποτελεσματική μηχανή καφέ ετοιμάζει τον καφέ σε ελάχιστο χρόνο, επιτρέποντας στην επιχείρηση να εξυπηρετεί τους πελάτες γρήγορα και αποτελεσματικά, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής.

Εξοικονόμηση χρόνου και προσωπικού: Μια αυτόματη μηχανή καφέ μπορεί να μειώσει τον χρόνο και την εργασία που απαιτείται για την παρασκευή καφέ. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλες εργασίες στην επιχείρηση.

Συνολικό κόστος: Ενώ μια καλή μηχανή καφέ μπορεί να απαιτήσει μια μεγαλύτερη αρχική επένδυση, εξοικονομεί χρήματα μεσοπρόθεσμα, καθώς μειώνει την ανάγκη για αντικατάσταση και επισκευές της μηχανής.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε τα βασικά σημεία προσοχής για να επιλέξετε τον εξοπλισμό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

 

 

Πού πρέπει να εστιάσετε

Ο ποιοτικός εξοπλισμός συμβάλει στην καλύτερη παραγωγικότητα του προσωπικού και κατ’ επέκταση στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει ένα καφέ-μπαρ. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε σε χαρακτηριστικά όπως η άνεση χειρισμού και η ταχύτητα. Αν ο εξοπλισμός προορίζεται για τον μπουφέ του καταστήματος, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και την αισθητική της μηχανής καφέ και των παρελκόμενών της.

Άνεση χειρισμού σημαίνει ότι ο εξοπλισμός παρέχει αυτοματισμούς και υψηλή εργονομία, ώστε να είναι εύχρηστος ακόμη και για μη εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό συνεπάγεται και υψηλότερη ταχύτητα στην εξυπηρέτηση, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για καταστήματα που έχουν υψηλό φόρτο εργασίας.

Ενδεικτικά, ένα μηχάνημα όπως η Wega Atlas W01 EVD/2, συνδυάζει τα παραπάνω στοιχεία. Παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για την παρασκευή ποιοτικού καφέ, με συνέπεια σε κάθε φλιτζάνι, την ίδια στιγμή που έρχεται με αισθητικά όμορφο σχεδιασμό που ταιριάζει σε κάθε χώρο.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, θα είναι πιο εύκολο να μελετήσετε τα πιο «ειδικά» χαρακτηριστικά στα μηχανήματα που σας ενδιαφέρουν ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.

 

 

Μηχανές espresso

Βασικοί παράγοντες επιλογές στις επαγγελματικές μηχανές espresso είναι η πίεση ατμού, ο αριθμός των Group και η χωρητικότητα βραστήρα.

 

Πίεση αντλίας

Η πίεση αντλίας των μηχανών espresso αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, καθώς το σωστό «πάτημα» του καφέ και η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη γεύση και υφή. Οι περισσότερες καφετιέρες έχουν πίεση 9 έως 19 bar.

 

Αριθμός groups

Θα βρείτε μοντέλα με 1 έως 4 group. Η επιλογή εξαρτάται από τον διαθέσιμο χώρο, αλλά και τον όγκο παραγγελιών που υπολογίζετε να έχετε. Μία μηχανή με 3-4 groups είναι ιδανική για καταστήματα με μεγάλο φόρτο εργασίας. Παρέχουν ταχύτητα και συνέπεια, αλλά και πολλές ευελιξίες όπως προγραμματιζόμενες δόσεις ανά group για να μπορείτε να εξυπηρετείτε περισσότερους πελάτες χωρίς καθυστερήσεις.

Αν σκοπεύετε να σερβίρετε καφέ σε πακέτο και σε φλιτζάνι, προτιμήστε ένα μοντέλο με ψηλά group.

 

Χωρητικότητα βραστήρα

Σε ό,τι αφορά στη χωρητικότητα βραστήρα, μετριέται σε λίτρα (lt) και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητα ενός καταστήματος καφέ. Όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχουμε τόσο μεγαλύτερη και η ημερήσια παραγωγή. Ενδεικτικά, με ένα μοντέλο 17lt όπως η Wega Atlas W01 EVD/3, η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φτάσει τα 120 φλιτζάνια ανά group.

Οι μηχανές με 1-2 groups είναι ιδανικές για καταστήματα που δεν έχουν σαν βασικό τους προϊόν τον καφέ, και άρα δεν έχουν μεγάλη ημερήσια παραγωγή.

Ασφαλώς, ο αριθμός των group έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τη χωρητικότητα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, οι μηχανές 13-15lt έρχονται συνήθως με τουλάχιστον 3 groups. Όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα, τόσο μεγαλύτερος κι ο όγκος/βάρος της μηχανής. Συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν σχεδιάζετε τη διαρρύθμιση του μπουφέ.

 

Αυτόματη λειτουργία

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι περισσότερες επαγγελματικές μηχανές διαθέτουν τόσο αυτόματη όσο και χειροκίνητη λειτουργία για έμπειρους baristas.

 

 

Παρασκευή αφρογάλατος

Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε συνέπεια σε κάθε φλιτζάνι ή κούπα καφέ. Ακόμα κι αν έχετε επιλέξει μηχανή με δυνατότητα παρασκευής ζεστού αφρογάλατος, σίγουρα θα χρειαστείτε μια επαγγελματική αφρογαλιέρα. Με επαγγελματικές αφρογαλιέρες όπως η Belogia CMF 1.5lt θα διευρύνετε τον κατάλογό σας. Με δυνατότητα ρύθμισης δόσης και ρυθμιστή ακρίβειας διόγκωσης του αέρα, είναι αρκετά εύχρηστη για χρήση ακόμα κι από έναν λιγότερο έμπειρο χρήστη. Παράλληλα, η παρασκευή μεγάλης ποσότητας αφρογάλατος, την καθιστά κατάλληλη για να καλύψει τις ανάγκες ενός πολυσύχναστου café bar.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή μύλου άλεσης, θα βρείτε επαγγελματικές συσκευές που εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας άλεση κόκκων. Μηχανήματα όπως ο μύλος άλεσης Belogia D 68 Conic Auto Venti διασφαλίζουν ότι ο φρεσκοαλεσμένος κόκκος θα διατηρήσει το άρωμα και τη γεύση του καθ΄ όλη τη διαδικασία παρασκευής.

 

 

Επαγγελματικές καφετιέρες φίλτρου

Ο καφές φίλτρου δε θα πρέπει να λείπει από κανένα κατάστημα που σερβίρει καφέ, είτε πρόκειται για καφετέρια, καφέ-μπαρ, ή ακόμη και εστιατόριο.

Οι μηχανές φίλτρου αποτελούνται από το δοχείο που ζεσταίνεται το νερό, το φίλτρο και την κανάτα η οποία υποδέχεται τον καφέ. Η χωρητικότητα, ο τύπος κανάτας και ο τύπος φίλτρου αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής.

 

Χωρητικότητα

Αναφέρεται στη χωρητικότητα βραστήρα και συνήθως μετριέται σε λίτρα (lt). Όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχουμε τόσο μεγαλύτερη και η ημερήσια παραγωγή. Συνεπώς, η επιλογή χωρητικότητας συνδέεται άμεσα με τον όγκο παραγγελιών που περιμένετε να έχετε. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι επαγγελματικές μηχανές καφέ φίλτρου διαθέτουν λειτουργία διατήρησης θερμοκρασίας. Ο καφές διατηρείται ζεστός στην κανάτα θερμός για να διατηρήσει τη γεύση και τη θερμοκρασία του, ώστε να μπορείτε να σερβίρετε ποιοτικό καφέ φίλτρου ανά πάσα ώρα.

 

Κανάτα

Οι περισσότερες μηχανές φίλτρου διαθέτουν γυάλινη κανάτα με δοσομετρητή. Ωστόσο υπάρχουν συσκευές με πλαστική ή ανοξείδωτη ισοθερμική κανάτα. Σε πολλά μοντέλα μεγάλης χωρητικότητας όπως η Hendi Percolator 10L 211205, το βρυσάκι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σας εξασφαλίζει άμεσο σερβίρισμα με ένα «κλικ», χωρίς να λερώνετε τον χώρο. Παράλληλα, με ένδειξη πληρότητας και ολοκλήρωσης της παρασκευής καφέ έχετε τον πλήρη έλεγχο στην παρασκευή ποιοτικού καφέ φίλτρου.

 

Φίλτρα

Το φίλτρο αποτελεί βασικό εξάρτημα της καφετιέρας. Υπάρχουν συσκευές με μόνιμο φίλτρο και με μόνιμο αφαιρούμενο-πλενόμενο φίλτρο. Η αποσπώμενη θήκη φίλτρου διευκολύνει τον καθαρισμό της μηχανής.

 

Λειτουργία ελεγχόμενης απόσταξης

Οι περισσότερες επαγγελματικές καφετιέρες φίλτρου διαθέτουν λειτουργία ελεγχόμενης απόσταξης. Η αυτόματη και προγραμματιζόμενη τεχνολογία παρασκευής καφέ θερμαίνει και ορίζει με ακρίβεια τη ροή του νερού με τον ίδιο τρόπο με την παραδοσιακή παρασκευή καφέ, επιτρέποντας στους κόκκους να αναπτύξουν το πλήρες τους άρωμα.

 

 

Μηχανές άλεσης

Οι επαγγελματικοί μύλοι άλεσης καφέ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία έχουμε τις μηχανές άλεσης καφέ τύπου “on demand” και από την άλλη έχουμε τις μηχανές άλεσης καφέ με δοσομετρητή, ή αλλιώς μύλοι άλεσης καφέ “dozer”.

Οι μύλοι άλεσης με δοσομετρητή (dozer) αποθηκεύουν τον αλεσμένο καφέ σε ένα δοχείο δοσομετρητή καφέ πριν διανεμηθεί στο portafilter. Είναι κατάλληλοι για καταστήματα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες καφέ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να τον προετοιμάζουν όταν χρειάζεται με τη βοήθεια του δοσομετρητή. Αυτό συμβάλει στην τάχιστη εξυπηρέτηση του πελάτη, την ίδια στιγμή που το δοχείο βοηθά να διατηρείται ο χώρος σας καθαρός.

Οι μύλοι χωρίς δοσομετρητή (on demand) μεταφέρουν τον αλεσμένο καφέ απευθείας στο καλάθι του portafilter της μηχανής. Είναι ιδανική λύση για τα καταστήματα που επιθυμούν να αλέθουν τον καφέ ακριβώς πριν την εκχύλισή του. Κάτι που διασφαλίζει πιο πλούσιο άρωμα και υφή. Επιπρόσθετα μειώνεται και η φύρα, αφού αλέθει ακριβώς όσο χρειάζεστε. Ανάλογα την κίνηση που έχει το κατάστημα, θα βρείτε μηχανές on demand με δοχείο δοσομετρητή χωρητικότητας έως και πάνω από 1 κιλό.

Σε κάθε περίπτωση θα βρείτε επαγγελματικές συσκευές που εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας άλεση κόκκων. Μηχανήματα όπως ο μύλος άλεσης Belogia OD 75 Touch Venti διασφαλίζουν ότι ο φρεσκοαλεσμένος κόκκος θα διατηρήσει το άρωμα και τη γεύση του καθ΄ όλη τη διαδικασία παρασκευής.

Μπορείς να δεις ακόμη