Επιλέξτε επαγγελματικό μύλο άλεσης καφέ για την επιχείρησή σας

by Aggeliki Tsoukana

Ένας μύλος άλεσης καφέ συμβάλλει στην παροχή υψηλής ποιότητας καφέ, στη φρεσκάδα του προϊόντος, στην εξοικονόμηση χρημάτων και στην προώθηση της επαγγελματικής εικόνας της επιχείρησης.

Ένας μύλος άλεσης καφέ είναι εξίσου σημαντικός για μια επιχείρηση εστίασης, όπως και η μηχανή καφέ, και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό:

Φρεσκάδα προϊόντος: Ο καφές είναι πιο αρωματικός όταν αλέθεται αμέσως πριν παρασκευαστεί. Ένας μύλος άλεσης καφέ επιτρέπει στην επιχείρηση να αλέθει τον καφέ τη στιγμή που τον χρειάζεται, εξασφαλίζοντας τη φρεσκάδα και την καλύτερη δυνατή γεύση.

Προσαρμοσμένες επιλογές: Ο μύλος άλεσης καφέ επιτρέπει στο προσωπικό να προσαρμόζει τον βαθμό άλεσης ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών ή ανάλογα με το ρόφημα που πρόκειται να παρασκευαστεί. Κάθε είδος καφέ έχει διαφορετικές απαιτήσεις άλεσης, και ένας μύλος επιτρέπει την απόλυτη προσαρμογή της.

Εξοικονόμηση χρημάτων: Ο αλεσμένος καφές χάνει γρήγορα το άρωμά του και τη φρεσκάδα του. Αν έχετε έτοιμο αλεσμένο καφέ, τότε μπορεί να χρειάζεται συχνότερη αντικατάσταση. Με έναν μύλο, μπορείτε να αλέσετε τον καφέ μόνο όταν τον χρειάζεστε, εξοικονομώντας χρήματα και μειώνοντας τον απορριμματικό όγκο.

Προώθηση ποιότητας: Ένας μύλος άλεσης καφέ δείχνει στους πελάτες ότι δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια και προσπαθείτε να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα καφέ. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της επιχείρησης και να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Επομένως, η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματικού μύλου άλεσης είναι εξίσου σημαντική για τη συνολική εικόνα της επιχείρησής σας. Συμβάλει στην καλύτερη παραγωγικότητα του προσωπικού και -κατ’ επέκταση- στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει το κατάστημά σας.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα διάφορα είδη και χαρακτηριστικά των επαγγελματικών μύλων άλεσης καφέ, ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για την επιχείρησή σας.

 

Τύποι επαγγελματικών μύλων άλεσης καφέ

Οι επαγγελματικοί μύλοι άλεσης καφέ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία έχουμε τις μηχανές άλεσης καφέ τύπου “on demand” και από την άλλη έχουμε τις μηχανές άλεσης καφέ με δοσομετρητή, ή αλλιώς μύλοι άλεσης καφέ “dozer”.

Ιδανικά, μπορείτε πάντα να συνδυάσετε δύο τύπους μηχανών άλεσης καφέ. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του μπουφέ σας σε περίπτωση βλάβης της πρώτης μηχανής. Ταυτόχρονα, θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της βασικής σας μηχανής.

 

Μύλοι άλεσης Dozer

Οι μύλοι άλεσης με δοσομετρητή αποθηκεύουν τον αλεσμένο καφέ σε ένα δοχείο δοσομετρητή καφέ πριν διανεμηθεί στο portafilter. Είναι κατάλληλοι για καταστήματα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες καφέ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να τον προετοιμάζουν όταν χρειάζεται με τη βοήθεια του δοσομετρητή. Αυτό συμβάλει στην τάχιστη εξυπηρέτηση του πελάτη, την ίδια στιγμή που το δοχείο βοηθά να διατηρείται ο χώρος σας καθαρός.

 

 

Μύλοι άλεσης Οn Demand

Οι μύλοι χωρίς δοσομετρητή μεταφέρουν τον αλεσμένο καφέ απευθείας στο καλάθι του portafilter της μηχανής. Είναι ιδανική λύση για τα καταστήματα που επιθυμούν να αλέθουν τον καφέ ακριβώς πριν την εκχύλισή του. Κάτι που διασφαλίζει πιο πλούσιο άρωμα και υφή. Επιπρόσθετα μειώνεται και η φύρα, αφού αλέθει ακριβώς όσο χρειάζεστε. Ανάλογα την κίνηση που έχει το κατάστημα, θα βρείτε μηχανές on demand με δοχείο δοσομετρητή χωρητικότητας έως και πάνω από 1 κιλό. Ενδεικτικά, ο επαγγελματικός μύλος άλεσης Belogia D 68 Conic Auto Venti διαθέτει χωρητικότητα δοχείου καφέ 1200gr.

 

Τύπος μαχαιριών

Η λειτουργία των μηχανών άλεσης βασίζεται σε δύο μέρη που μοιάζουν με γρανάζια (Burr). Πρακτικά, αυτά είναι τα μαχαίρια της μηχανής. Όταν o μύλος άλεσης τίθεται σε λειτουργία, οι κόκκοι καφέ που έχουν τοποθετηθεί στο δοχείο (Hopper) εισχωρούν στα μαχαίρια και συνθλίβονται. Ανάλογα τον τύπο μαχαιριών, οι αλεσμένοι κόκκοι καφέ ωθούνται προς τα έξω από τις σπειροειδείς αυλακώσεις με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης (επίπεδα μαχαίρια) ή με τη βοήθεια της βαρύτητας (κωνικά μαχαίρια).

 

 

Επίπεδα μαχαίρια (Burr Flat)

Τα επίπεδα μαχαίρια διακρίνονται για τη συνέπεια που προσφέρουν ως προς τη διασπορά και το μέγεθος των σωματιδίων. Χρησιμοποιούν υψηλές στροφές άλεσης, κάτι που έχει αντίκτυπο τόσο στα επίπεδα θορύβου, όσο και στα επίπεδα θερμοκρασίας της μηχανής άλεσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες στον χώρο άλεσης συνδέονται με τον κίνδυνο οι κόκκοι να υπερθερμανθούν, επηρεάζοντας αρνητικά το άρωμα και τη γεύση του καφέ.

Ιδανικά, προτιμήστε κάποιο μοντέλο με σύστημα ψύξης όπως η πρόταση της Belogia OD 75 Touch Venti. Διαθέτει ενσωματωμένο ανεμιστήρα για μεγάλη παραγωγικότητα που αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας στον χώρο άλεσης.

 

 

Κωνικά μαχαίρια (Burr Conical)

Τα κωνικά μαχαίρια διακρίνονται για την αντοχή τους ως προς τη φθορά. Χρησιμοποιούν μικρότερη ταχύτητα περιστροφής διατηρώντας τη θερμοκρασία του χώρου άλεσης σε χαμηλά επίπεδα. Η μεγάλη επιφάνεια τριβής εξασφαλίζει αποτελεσματικό άλεσμα.

Επειδή η λειτουργία τους βασίζεται στη βαρύτητα, η ποσότητα αλεσμένου καφέ που κολλάει στα μαχαίρια είναι ελάχιστη, σε σχέση με τα επίπεδα μαχαίρια. Πράγμα που σημαίνει λιγότερη σπατάλη καφέ, την ίδια στιγμή που μειώνεται η συχνότητα καθαρισμού της μηχανής.

 

Ρύθμιση βαθμού άλεσης (Stepped και Stepless)

Οι ορολογίες stepped και οι stepless στους μύλους άλεσης, έχουν να κάνουν με τις ρυθμίσεις του βαθμού άλεσης. Ο τρόπος αλέσματος των κόκκων εξαρτάται κυρίως από το είδος καφέ που θέλουμε να πετύχουμε. Για παράδειγμα, η παρασκευή espresso απαιτεί εξαιρετικά λεπτό άλεσμα. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές κι αν είναι, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές διαφορές στην τελική γεύση.

Οι μύλοι άλεσης stepped έρχονται με προκαθορισμένες κλίμακες, έτσι ώστε να επιλέγετε εύκολα και γρήγορα το πάχος που θέλετε να έχει ο αλεσμένος καφές. Συνεπώς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι κατάλληλοι για καταστήματα που δεν βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πώληση καφέ.

Οι μύλοι άλεσης stepless απαιτούν χειροκίνητες ρυθμίσεις, κάθε φορά που χρειάζεται να αλλαχτεί το πάχος άλεσης. Στα χέρια ενός έμπειρου barista, η ρύθμιση του βέλτιστου βαθμού άλεσης δεν είναι καθόλου χρονοβόρα. Παράλληλα, το εύρος ρυθμίσεων είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις προκαθορισμένες. Ως εκ τούτου, οι μύλοι άλεσης stepless μοιάζουν ιδανική λύση για μία καφετέρια.

Μπορείς να δεις ακόμη