Όλοι όσοι ασχολούνται με τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, είτε είναι επαγγελματίες φωτογράφοι, YouTubers ή απλοί εραστές της φωτογραφίας, γνωρίζουν ήδη ότι τα drones είναι ιδανικά για τη δημιουργία μαγευτικών φωτογραφιών. Βασικές προϋποθέσεις όμως είναι να έχεις στα χέρια σου το κατάλληλο drone, αλλά και τα κατάλληλα αξεσουάρ.
Μάθε λοιπόν πώς μπορείς να αξιοποιήσεις το drone σου, για να δημιουργήσεις εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες.
Ένα drone, μα τι drone;
Αν είσαι αρχάριος χρήστης, θα χρειαστείς ένα drone στα μέτρα σου. Πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να επιλέξεις ένα compact μοντέλο που θα είναι εύκολο στη χρήση. Θα σε βοηθήσει να μάθεις τα βασικά στο κομμάτι του χειρισμού και θα σου δώσει μια ιδέα για τον χρόνο αντίδρασης πριν από τη μετάβαση σε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα drones. Στην αγορά θα βρεις πολλές προτάσεις από drones σε προσιτή τιμή, ενώ έρχονται πλαισιωμένες από πλήθος εύχρηστων λειτουργιών. Για παράδειγμα, υπάρχουν μοντέλα όπως το Dji Ryze Tech Tello Drone ή το Zerotech Dobby Drone. Έρχονται με compact σχεδιασμό, την ίδια στιγμή που είναι εξοπλισμένα με κάμερα υψηλής ανάλυσης. Είναι εξαιρετικές επιλογές για εκείνους που θέλουν ένα εύχρηστο drone με ικανοποιητικές φωτογραφικές δυνατότητες.
Αν βρίσκεσαι σε πιο προχωρημένο στάδιο, ίσως ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις με ένα drone για επαγγελματική ή ημιεπαγγελματική χρήση. Για την ακρίβεια, υπάρχουν drones που εκτός από ενσωματωμένη κάμερα, διαθέτουν ειδική βάση για να τοποθετήσεις τη δική σου. Τα μεγαλύτερα μοντέλα εκτός από action cams, παίρνουν ακόμα και την DSLR σου.
Ενδεικτικά, με ένα μοντέλο όπως το Dji Mavic 2 Zoom διαθέτει μια λειτουργία που σου δίνει τη δυνατότητα καταγραφής εναέριου hyperlapse χιλιομέτρων. Ιδανική για τους δημιουργούς περιεχομένου, όπως είναι π.χ. οι YouTubers.
Μην ξεχνάς τον εξοπλισμό σου
Είτε χρησιμοποιείς DSLR ή GoPro, το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κανείς σε ένα εναέριο πλάνο είναι τυχόν αναταράξεις ή δονήσεις κι όχι τη διαφορά στην ποιότητα εικόνας. Επομένως είναι προτιμότερο να δώσεις μεγαλύτερο βάρος στον σταθεροποιητή βίντεο (camera gimbal) που παρέχει το drone παρά στην κάμερα που θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε μια ποιοτική βάση κάμερας.
Επιπρόσθετα, σίγουρα θα χρειαστείς μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης. Τα 20-25 λεπτά (κατά μέσο όρο) που σου δίνει η μπαταρία ενός drone δεν είναι αρκετά για να πάρεις το αποτέλεσμα που χρειάζεσαι. Επομένως θα χρειαστείς οπωσδήποτε επιπλέον 3-4 μπαταρίες. Μπορείς, επίσης, να αναβαθμίσεις την μπαταρία του drone σου με μία που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία και που θα ενσωματώνει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις την κατάσταση της μπαταρίας σου σε πραγματικό χρόνο.
Η «μάχη» με το φως
Πέρα από τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις στην κάμερά σου, βοηθάει πολύ να επιλέγεις τις κατάλληλες ώρες για εναέριες λήψεις όπως αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος έχει πιο κόκκινο χρώμα και είναι ηπιότερος σε σύγκριση με την υπερέκθεση που έχει το μεσημέρι.
Τα σύννεφα και ο νεφελώδης ουρανός μπορούν να σε βοηθήσουν δημιουργικά με τα βίντεο σου. Στην περίπτωση που υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια, η χρήση κάποιου φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας ND θα δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα εικόνας.
Αξιοποίησε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση
Αν η κάμερά σου υποστηρίζει εγγραφή ανάλυσης 4Κ, τότε εννοείται ότι θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή. Η εγγραφή σε ανάλυση 4Κ δίνει αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα κι αν το κάνεις downscaling σε FHD (1080p). Επιπλέον, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία κατά την επεξεργασία του βίντεο και μπορείς να εφαρμόζεις τεχνικές post-production και μικρές διορθώσεις χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα εικόνας.
Προσοχή στον χειρισμό
Όλα τα σύγχρονα drones διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται το ύψος από το έδαφος και τη θέση τους στον αέρα. Πρακτικά, είναι σχεδόν αυτόνομα. Μάλιστα, ο χειρισμός τους γίνεται ακόμη πιο εύκολος με λειτουργίες όπως αυτόματη πτήση με προσχεδιασμένες διαδρομές, αυτόματη επιστροφή στο σημείο εκκίνησης όταν η μπαταρία εξαντλείται, πτήση σε συγκεκριμένο ύψος, αυτόματη αποφυγή εμποδίων και πολλές άλλες. Με αυτό τον τρόπο, εσύ μπορείς να επικεντρώνεσαι στο πώς θα τραβήξεις το καλύτερο πλάνο και λιγότερο στο πώς θα χειριστείς το drone σου.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι η εναέρια βιντεοσκόπηση/φωτογράφηση απαιτεί μικρές, σταθερές και αργές κινήσεις. Έτσι, έχεις καλύτερο έλεγχο του drone σου, μπορείς πιο εύκολα να το σταθεροποιήσεις, να αποφύγεις εμπόδια κ.λπ.
Φρόντισε να έχεις ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή που θα πετάξεις το drone σου. Αν επικρατούν υψηλά μποφόρ ο χειρισμός του drone δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση (αν και τα περισσότερα drones τα καταφέρνουν αρκετά καλά στα υψηλά μποφόρ), με αποτέλεσμα να έχεις θολές φωτογραφίες και βίντεο ή ακόμα να χάσεις τον έλεγχο του οχήματος.
Η ασφάλεια πάνω από όλα
Αν το drone βρίσκεται πολύ ψηλά και αρκετά μακριά από τη ζώνη προσγείωσης, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να εξαντληθεί η μπαταρία. Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να χρησιμοποιείς μέχρι και τη τελευταία ρανίδα της μπαταρίας, αλλά αυτά τα 4-5 επιπλέον λεπτά χρόνου πτήσης δεν αξίζουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τόσο στην μπαταρία όσο και στο ίδιο το drone. Μην αγνοείς την ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας. Από τη μία μειώνεται το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, από την άλλη ίσως να μην προλάβεις να προσγειώσεις το drone σου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σοφότερο να προσγειώνεις το drone σου ακόμα και πριν εμφανιστεί η ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας.
Είτε πρόκειται για επαγγελματική ή για ερασιτεχνική χρήση drone, είναι πολύ σημαντικό να τηρείς κάποιους κανόνες ασφαλείας τόσο για ασφαλείς πτήσεις, όσο και για να μην έχεις προβλήματα με τον νόμο. Οπότε μην πραγματοποιείς πτήσεις πάνω από σπίτια ή πεζούς, και βεβαιώσου ότι όσοι σε συνοδεύουν γνωρίζουν καλά τους κινδύνους και στέκονται σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή που πετάει το drone.
Αν θέλεις να αξιοποιήσεις το drone σου για επαγγελματική χρήση, θα πρέπει να το δηλώσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Διαφορετικά, ένα drone για ψυχαγωγική χρήση δηλώνεται για κάθε πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβάλεις «σχέδιο πτήσης» στο Drone Aware GR.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: drone.