Απαραίτητα σκεύη και μικροσυσκευές για υγιεινή διατροφή στη φοιτητική σου ζωή

by K Admin

shutterstock_303243251

 

Πέρασες στη σχολή που ήθελες και είσαι έτοιμος / έτοιμη να απολαύσεις τη φοιτητική ζωή. Συγχαρητήρια! Αν ανήκεις στην κατηγορία των φοιτητών που θα σπουδάσουν σε άλλη πόλη ή χώρα, σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να ανεξαρτητοποιηθείς – κατά κάποιο τρόπο – από γονείς και οικογένεια και να οργανώσεις το φοιτητικό σου σπίτι, στο οποίο θα περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια. Η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα σου και από τη στιγμή που θα περνάς πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας στη σχολή, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος για μαγείρεμα θα είναι περιορισμένος, θα πρέπει να εξοπλίσεις την κουζίνα σου κατάλληλα έτσι ώστε η διατροφή σου να μην εξαρτάται από τις εστίες σίτισης, τα κυλικεία της σχολής και τα fast food. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, με το να αγοράζεις συνεχώς έτοιμο φαγητό ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, ενώ δεν μπορείς να γνωρίζεις την ποιότητα τους.

Πιστεύεται ότι το να τρέφεται κανείς υγιεινά κοστίζει, αλλά η ποικιλία των επιλογών στα σημερινά σουπερμάρκετ παρέχει ένα μεγάλο εύρος εναλλακτικών. Υπάρχουν, επίσης, πολλές, απλές και γρήγορες συνταγές οι οποίες ισοδυναμούν με το χρόνο που μπορεί να κάνει η παραγγελία σου από το fast food μέχρι να φτάσει στο σπίτι. Αρκεί βέβαια να έχεις τις κατάλληλες συσκευές μαγειρικές και σκεύη για να ετοιμάσεις ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα.

 

Πώς πρέπει να οργανώσω την κουζίνα μου;

Ξεκίνησε να οργανώνεις την κουζίνα σου με τα απολύτως απαραίτητα σκεύη μαγειρικής. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις τα «πάντα» από τον πρώτο μήνα διαμονής σου, όπως εξειδικευμένα σκεύη και εργαλεία κουζίνας που ίσως να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ. Μάλιστα, αν πρόκειται να λαμβάνεις – αυθημερόν – σπιτικό φαγητό από την μαμά, σίγουρα δεν θα περνάς και πολλές ώρες στην κουζίνα. Όπως και να ‘χει, το σοφότερο είναι να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με σκεύη και μικροσυσκευές που θα αποτελέσουν την βάση για να μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά φαγητά, ακόμα και αν οι μαγειρικές σου γνώσεις είναι περιορισμένες.

Tip: Είναι προτιμότερο να εφαρμόσεις την στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας», που σημαίνει ότι αρχικά επενδύεις στα απολύτως απαραίτητα σκεύη για την κουζίνα σου και στην πορεία – αν χρειαστεί – ανανεώνεις τον εξοπλισμό σου. Για παράδειγμα, μπορεί στο μέλλον να εμπλουτίσεις τις μαγειρικές σου γνώσεις ή να αποκτήσεις συγκάτοικο και, συνεπώς, είτε θα θέλεις να μαγειρεύεις πιο απαιτητικές συνταγές ή θα μαγειρεύονται διπλάσιες μερίδες αντίστοιχα.

 

Τι σκεύη πρέπει να έχω στην κουζίνα μου;

Σίγουρα, τα βασικά σκεύη για μαγείρεμα που θα χρειαστείς είναι: ένα σετ (με δύο) τηγάνια. Ένα μέτριο – σε μέγεθος – για όλες τις δουλειές, για να μπορείς π.χ. να φτιάξεις μια ομελέτα ή να τηγανίσεις ένα αυγό, και ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με καπάκι, το οποίο θα αξιοποιήσεις για λίγο πιο απαιτητικές συνταγές, όπως π.χ. μια μακαρονάδα. Αν δεν υπάρχει γκριλ (προφανώς δεν θα χρειαστείς ταψάκι για ψήσιμο στο γκριλ), μπορείς να επενδύσεις σε ένα τηγάνι γκριλιέρα ιδανικό σκεύος για να ψήνεις εύκολα και γρήγορα τα πάντα, από σουβλάκια και μπιφτέκια μέχρι φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά. Θα χρειαστείς, επίσης, ένα μικρό σουρωτήρι για τα μακαρόνια και για να πλένεις τα λαχανικά σου, καθώς και ένα σετ (με δύο) κατσαρόλες που θα περιλαμβάνει μία μικρή κατσαρόλα, για να μαγειρεύεις μικρές ποσότητες φαγητού ή να τη χρησιμοποιήσεις για να ζεστάνεις κάποιο τρόφιμο, να βράσεις αυγά και μία μέτρια (ή μεγάλη) κατσαρόλα, που είναι πιο βολική στο μαγείρεμα με αργό τρόπο, ενώ θα μπορείς να μαγειρέψεις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού – π.χ.  για να προετοιμάσεις φαγητό και για την επόμενη μέρα. Εναλλακτικά, αντί για μεγάλη κατσαρόλα, μπορείς να επιλέξεις μία μικρή χύτρα ταχύτητος (π.χ. 4 lt) για να μαγειρεύεις γρήγορα, εύκολα και υγιεινά.

Tip: Η προετοιμασία των γευμάτων που συντηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη είναι ένας τρόπος ώστε να βελτιώσεις τη διατροφή σου και ταυτόχρονα να γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο.

 

Η κουζίνα μου είναι εξοπλισμένη με κεραμικές εστίες. Αυτό τι ρόλο παίζει στο τι τηγάνια / κατσαρόλες θα επιλέξω;

Γενικότερα, η ποιότητα των μαγειρικών σκευών που θα αγοράσεις παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα ποιοτικό σκεύος, τηγάνι, κατσαρόλα ή ταψί, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ «συνεργάζεται» καλύτερα με το φούρνο και τις εστίες σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ευκολότερο και γρηγορότερο μαγείρεμα (άρα και εξοικονόμηση ενέργειας), νόστιμα πιάτα, και λιγότερη φθορά για την ηλεκτρική κουζίνα σου. Για παράδειγμα, μια κατσαρόλα γκαζιού έχει διαφορετική «συμπεριφορά» σε μια κεραμική εστία, ενώ μια κουζίνα με επαγωγικές εστίες χρειάζεται και τα αντίστοιχα σκεύη.

Tip: Σε σκεύη μαγειρικής, όπως τηγάνια, κατσαρόλες, γάστρες και χύτρες, θα προσέξεις ότι στα χαρακτηριστικά του προϊόντος αναφέρεται και η συμβατότητα του σκεύους με συγκεκριμένες εστίες.

 

shutterstock_308839679

 

Τι «συνοδευτικά» σκεύη θα χρειαστώ;

Άλλα σκεύη που θα χρειαστείς για την κουζίνα σου είναι ένα σετ με δύο μαχαίρια κουζίνας (γενικής χρήσης): ένα με λάμα 6-7 εκατοστών και ένα λίγο μεγαλύτερο 9-10 εκατοστών για να τεμαχίζεις εύκολα και γρήγορα ωμό κρέας (χωρίς κόκκαλο), και λαχανικά (που είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή). Προτίμησε μαχαίρια με κεραμική λεπίδα. Είναι ελαφρύτερα, πιο ανθεκτικά στη διάβρωση από τα συμβατικά μαχαίρια από χάλυβα, ενώ η λεπίδα είναι υπό-αλλεργική, αντί-κολλητική και εξασφαλίζει βέλτιστη υγιεινή. Φυσικά, απαραίτητες είναι τουλάχιστον δύο επιφάνειες κοπής. Οι επιφάνειες κοπής είναι χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις είτε για να ψιλοκόψεις λαχανικά ή να κόψεις κάποιο κρέας ή ψωμί. Επιπλέον, διατηρούν την κουζίνα σου καθαρή, αποφεύγοντας τις επιμολύνσεις (από ωμά κρέατα) και τις γρατζουνιές στους πάγκους. Προτίμησε αντιολισθητικές επιφάνειες κοπής από καλής ποιότητας πλαστικό. Τέλος, στην κουζίνα σου θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον από μία κουτάλα, σπάτουλα (για να μπορείς π.χ. να φτιάξεις μια ομελέτα), και τουλάχιστον μία λαβίδα για μακαρόνια και λαχανικά.

Tip: Να χρησιμοποιείς με προσοχή τα πλαστικά σκεύη που έχεις στην κουζίνα σου. Το πλαστικό, όταν ζεσταίνεται, λιώνει και αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο μαγείρεμα. Προτίμησε σπάτουλες και κουτάλες από ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο ή από υψηλής ποιότητας σιλικόνη, που είναι ανθεκτική ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν, για παράδειγμα, ανακατεύεις το φαγητό που μαγειρεύεις με μια πλαστική κουτάλα ή μια πλαστική σπάτουλα, μπορεί να μεταφερθούν επικίνδυνα για την υγεία σου συστατικά από το πλαστικό που θερμαίνεται στο φαγητό.

 

Δεν έχω ιδέα από μαγειρική, πώς θα πετύχω υγιεινή διατροφή;

Υπάρχουν μικροσυσκευές που φτιάχνεις τα πάντα εύκολα, γρήγορα και προπαντός υγιεινά. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τίποτα από μαγειρική, αυτές οι συσκευές έρχονται για να σε διευκολύνουν και ταυτόχρονα να σε εκπαιδεύσουν! Τι θα έλεγες λοιπόν να μαγειρεύεις στον ατμό; Το μαγείρεμα σε ατμό είναι υγιεινό και διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες των τροφών (ρύζι, όσπρια, λευκά και κόκκινα κρέατα, λαχανικά κ.λπ.), ενώ το πιο σημαντικό είναι πως οι σύγχρονοι ατμομάγειρες έρχονται με χρονόμετρο. Τοποθέτησε την τροφή στο καλάθι ή στα καλάθια της συσκευής μαζί με τη σωστή ποσότητα νερού, ενεργοποίησε την, ρύθμισε το χρόνο μαγειρέματος και συνέχισε το διάβασμα σου ή αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου όπως θέλεις εσύ. Επιπλέον, υπάρχει και άλλη λύση για αυτόματο μαγείρεμα, ο πολυμάγειρας. Υπάρχουν προτάσεις που είναι εξοπλισμένες με ψηφιακή οθόνη σε πολλές γλώσσες παρέχοντας ακριβή χρόνο και θερμοκρασία και προβάλουν οδηγίες βήμα προς βήμα, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για μαγειρευτά και αργό μαγείρεμα, για καλύτερα και πιο γευστικά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις και τα περιττά σκεύη μαγειρικής και θα εξασφαλίσεις χώρο, κάτι πολύ χρήσιμο για μία φοιτητική κουζίνα (που συνήθως είναι αρκετά μικρή).

Tip: Αν δεν τα πας και τόσο καλά με σκεύη κοπής, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός μπλέντερ. Τα περισσότερα μπλέντερ είναι πολυχρηστικά, άρα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με ένα τέτοιο εργαλείο στην κουζίνα σου, όπως να πολτοποιήσεις ή να κόψεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα τα αγαπημένα σου υλικά, ακόμη και πατάτες για τηγάνισμα. Επιπλέον, χάρη στην ποικιλία δίσκων μπορείς να κόψεις σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα τα υλικά και να δημιουργήσεις τις αγαπημένες σου σπιτικές σαλάτες. Και το πιο σημαντικό, δεν θα σου «πιάσει» πολύ χώρο!

 

shutterstock_274547546

 

Τι μικροσυσκευές μου προτείνεις για «γρήγορο πρωινό»;

Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις ένα γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο πρωινό που θα σου προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της ημέρας. Φτιάξε υγιεινά και θρεπτικά ροφήματα και χυμούς με ένα Smoothie Maker ή με το πολυμίξερ σου. Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή, αλλά και εναλλακτική λύση για κάποιον που δεν προλαβαίνει ή δεν επιθυμεί να καταναλώσει φρούτα. Τις πρωινές ώρες συμβάλλει στην πρόσληψη εύχρηστης ενέργειας και υγρών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός μετά από τις ώρες του νυχτερινού ύπνου. Φυσικά, δεν χρειάζεται να σηκωθείς από τα άγρια χαράματα για να φτιάξεις ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, δύο φέτες γαλοπούλας και μια φέτα άπαχο τυρί, πρωινό γεύμα που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σου. Με την κατάλληλη τοστιέρα, δεν θα χρειαστείς πάνω από 5-10 λεπτά για να φτιάξεις ένα θρεπτικό πρωινό (με λίγα λόγια… δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία «δεν προλαβαίνω να φτιάξω πρωινό»).

Επίσης, εάν είσαι λάτρης του καφέ, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από το σπίτι σου χωρίς να πιείς μια-δυο γουλιές από το αγαπημένο σου ρόφημα. Παραχώρησε στην καφετιέρα σου περίοπτη θέση στον πάγκο της κουζίνας σου. Προτίμησε μια μικρή καφετιέρα, φίλτρου ή πολυκαφετιέρα, όπως η Krups Dolce Gusto Piccolo, που είναι μικρή και δεν θα πιάσει χώρο στην κουζίνα σου.

Tip: Φτιάξε ένα σημείο στον πάγκο της κουζίνας αποκλειστικά για την παρασκευή του αγαπημένου σου ροφήματος. Συγκέντρωσε σε αυτό όλα τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα, από την καφετιέρα και τις κάψουλες καφέ μέχρι τα φίλτρα και τις κούπες σου. Το πιο ιδανικό είναι να τα τοποθετήσεις κοντά στο νεροχύτη, όπου και βρίσκεται η βρύση.

 

Οργανώσου και προετοιμάσου σωστά λοιπόν και καλή φοιτητική ζωή!

 

Μπορείς να δεις ακόμη