Αξιοποιώντας τα περισσεύματα του γιορτινού τραπεζιού

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όσο κι αν προσπαθούμε να είμαστε λογικοί με τις ποσότητες του φαγητού που μαγειρεύουμε, πάντα κάτι περισσεύει από το γιορτινό τραπέζι. Όμως δεν πετάμε τίποτα. Την επόμενη μέρα ή ακόμη και τη μεθεπόμενη το μετατρέπουμε σε κάτι καινούριο, φρέσκο και γευστικό.

 

Πατάτες φούρνου

Εκεί που νομίζεις πως δεν είναι αρκετές να χορτάσουν όλους του καλεσμένους σου, να που περισσεύουν. Πως να τις αξιοποιήσεις:

  1. Έναν αλλιώτικο πουρέ: τις πολτοποιείς μαζί με 3-4 πατάτες που θα βράσεις εκ νέου, λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγη φέτα και λίγη ρίγανη, κατά προτίμηση φρέσκια.
  2. Ομελέτα με πιπεριές: Σοτάρεις σε ένα μέτριο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, μισό κρεμμύδι σε φέτες και μια πιπεριά κομμένη σε λωρίδες. Όταν μαλακώσουν προσθέτεις τις πατάτες (ελαφρώς πατημένες με το πιρούνι) και ανακατεύεις αφού ζεσταθούν, ρίχνεις 4 αυγά καλά χτυπημένα με λίγο γάλα και λίγη τριμμένη γραβιέρα και ψήνεις την ομελέτα και από τις δυο πλευρές.

 

 

Γαλοπούλα ψητή

Τα κομμάτια της γαλοπούλας που περισσεύουν προέρχονται κυρίως από το στήθος και την πλάτη. Ότι πρέπει για να τα φτιάξεις σάντουιτς, αλλά και τάρτα ή μια χορταστική σαλάτα.

  1. Τάρτα σφολιάτας με μανιτάρια: Απλώνεις ένα κομμάτι έτοιμης ζύμης σφολιάτας σε ταρτιέρα ή ταψάκι, κόβεις ότι περισσεύει και την τρυπάς με πιρούνι παντού. Σοτάρεις 250 γρ. μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο και δυο ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκια. Τα ανακατεύεις με 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ψαχνά ψητής γαλοπούλας και τα ρίχνεις στη βάση της τάρτας. Χτυπάς 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα και δύο αυγά και τα περιχύνεις. Ψήνεις την τάρτα για 40 λεπτά περίπου.
  2. Σαλάτα τύπου Ceasar’s: Θα τη φτιάξεις ανακατεύοντας σε μια μεγάλη σαλατιέρα χοντροκομμένο μαρούλι, φλέικς παρμεζάνας, κρουτόν, τραγανό μπέικον, ψαχνά γαλοπούλας και θα την περιχύσεις με μια ωραία σος που θα φτιάξεις πολτοποιώντας 2 αντζούγιες με ½ φλιτζάνι μαγιονέζα, χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι, 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα και 2 κ.σ. Worcestershire sauce.

 

 

Τυριά και αλλαντικά κομμένα

Ευκαιρία να φτιάξουμε μια ωραία πίτα με μακαρόνια ή ένα σουφλέ.

  1. Τεμπελομακαρονόπιτα: Ανακατεύεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (ωμό) με 1 τριμμένο κρεμμύδι και όσα αλλαντικά και τυριά σου έχουν περισσέψει από το πάρτι, όλα ψιλοκομμένα κι η φέτα ή το ανθότυρο πατημένα με πιρούνι. Χτυπάς σε ένα μπολ 4 αυγά με 1 ½ λίτρο γάλα μαζί με ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνεις το περιεχόμενο του ταψιού. Ανακατεύεις και ψήνεις την πίτα στους 180οC στον αέρα για 45 λεπτά.
  2. Ψευτοσουφλέ ψωμιού: Αν εκτός από τυρί και αλλαντικά σου έχει περισσέψει και πολύ ψωμί, το κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες και αφού αφαιρέσεις την κόρα, το στρώνεις σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ψιλοκόβεις και ανακατεύεις όσα τυριά κι αλλαντικά σου έχουν περισσέψει και τα απλώνεις πάνω από το ψωμί. Σκεπάζεις με δεύτερη στρώση ψωμιού και περιχύνεις με 600 ml γάλα χτυπημένο με 3 αυγά. Αν έχεις περισσότερο ψωμί κι αλλαντικά κάνεις και δεύτερη στρώση. Τότε χτυπάς 4 αυγά με 1 λίτρο γάλα για το περιχύσεις. Σε κάθε περίπτωση αφήνεις να φουσκώσει το ψωμί για 1 ώρα και ύστερα ψήνεις το σουφλέ στους 180οC στον αέρα για 45 λεπτά.

 

Μελομακάρονα

Τσιζκέικ μελομακάρονο: Απλώς τα τρίβεις στον πολυκόφτη και στρώνεις τον πάτο μιας φόρμας αποσπώμενης πατώντας τα με την ανάποδη ενός κουταλιού. Φτιάχνεις την κρέμα του τσιζκέικ ως συνήθως, αντικαθιστώντας μέρος της ζάχαρης με μέλι και αρωματίζοντας με ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα. Σερβίρεις περιχύνοντας με λίγο μέλι και πασπαλίζοντας με τριμμένα καρύδια.

 

Κουραμπιέδες 

Τriffle με mousse σοκολάτας: Σπάσε τους κουραμπιέδες με ένα πιρούνι και μοίρασε ψίχουλα κομμάτια κι αμύγδαλα σε 4-5 μπολ. Ψιλοκόβεις 200 γρ. κουβερτούρα, την περιχύνεις με 200 γρ. καυτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει. Προσθέτεις 1 κ.σ. ποτό της αρεσκείας σου και αφού κρυώσει το μείγμα το ανακατεύεις με 200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί. Μοίρασε τη μους πάνω από τους σπασμένους κουραμπιέδες και αφήνεις τα trifle στο ψυγείο να πήξουν οι μους. Τις σερβίρεις πασπαλισμένες με λίγη επιπλέον ψιλοκομμένη σοκολάτα και αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς ψημένα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη