|  | 

Κουζίνα

Φοιτητής πεινασμένος;

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


3-4 πανεύκολες συνταγές για να μην πεινάσει ποτέ ξανά…

 

 

Κοτόπουλο με λαχανικά στο φούρνο

Ξέχνα το ολόκληρο κοτόπουλο της μαμάς και φτιάξε το δικό σου με το κομμάτι (μπούτι σαν να λέμε) και τα λαχανικά της επιλογής σου.

 

Υλικά

  • 3 μπούτια κοτόπουλο κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι σε χοντρές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 8 μπουκετάκια μπρόκολο
  • 2 πατάτες σε φέτες μακρόστενες
  • 2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κολοκύθια σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Δεντρολίβανο ή ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Κόβουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνουμε σε ταψάκι εκτός από τη μια σκελίδα σκόρδο
  2. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή δεντρολίβανο, περιχύνουμε με τη μια κουταλιά μουστάρδα και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε την υπόλοιπη μουστάρδα με το ελαιόλαδο και το σκόρδο και αλείφουμε το κοτόπουλο. Τοποθετούμε το κοτόπουλο ανάμεσα από τα λαχανικά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό.
  5. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

 

 

Ομελέτα φούρνου με ντομάτες κρεμμύδι και φέτα

Η πιο εύκολη και νόστιμη ομελέτα, γίνεται στο φούρνο, να το θυμάσαι!

 

Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι

  • 8 αυγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
  • 150γρ. φέτα τρίμμα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τον μισό μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τη φέτα, ανακατεύουμε και απλώνουμε στο ταψί.
  3. Τοποθετούμε από πάνω τα ντοματίνια και ψήνουμε την ομελέτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η ομελέτα.
  4. Πασπαλίζουμε την ομελέτα με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση: Αν στρώσεις το ταψί σου με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος πριν ρίξεις μέσα την ομελέτα, θα γίνει ακόμη πιο εύκολο το πλύσιμο του σκεύους σερβιρίσματος.

 

 

Ζυμαρικά με τόνο και ντομάτα

 

Υλικά για 2-3 άτομα

  • ½ πακέτο ζυμαρικά κοντά (πένες, κοχύλια, ριγατόνι)
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες σε κυβάκια
  • 1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή λάδι στραγγισμένη, σε κομμάτια
  • Μερικά φυλλαράκια αϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα υλικά μας όπως περιγράφονται στα υλικά και βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε.
  2. Στο μεταξύ βάζουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα κυβάκια της ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να στεγνώσει η ντομάτα από τα ζουμιά της.
  4. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας λίγο από το νερό τους και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την ντομάτα μαζί με τον τόνο. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με λίγη φέτα και φυλλαράκια βασιλικού.

 

 

Εύκολη κοτόσουπα

Μια πανεύκολη κοτόσουπα που γιατρεύει την πείνα, το συνάχι και την κακή διάθεση.

 

Υλικά

  • 2 στήθη κοτόπουλου με το κόκκαλο και την πέτσα τους
  • 1 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
  • 2 πατάτες σε κύβους
  • 2 καρότα σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλινο σε κομμάτια
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο σε 2 ½ λίτρα νερό για μισή ώρα, ξαφρίζοντας από την επιφάνεια τον αφρό με τρυπητή κουτάλα και μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά.
  2. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά ακόμη και αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα. Αφού κρυώσει λίγο πετάμε το κόκκαλο και την πέτσα και το ψιλοκόβουμε. Το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά.
  3. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογο αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού σύμφωνα με τη γεύση μας.

Σημείωση: Αν θέλουμε μπορούμε πριν επιστρέψουμε το κοτόπουλο στην σούπα να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κατσαρόλα, τηγάνι, ραβδομπλέντερ.

 

Δείτε ακόμη