3,5K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ακολουθεί ο δεκάλογος του επιτυχημένου κολατσιού που το πρωί θα γεμίζει το καλαθάκι για το σχολείο και το μεσημέρι θα γυρίζει άδειο…
Από τη στιγμή που ξεκινά το σχολείο ξεκινά και η έγνοια των μαμάδων -καμιά φορά και των μπαμπάδων- για το τι θα βάλουν στο καλαθάκι του σχολείου. Η έγνοια καμιά φορά μπορεί να μετατραπεί σε πανικό, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι απλά. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός, οργάνωση και σκέψη.
Τα σύνεργα:
- Lunchbox λειτουργικό με πολλές θέσεις και καλό κλείσιμο
- Χαρτοπετσέτες
- Αλουμινόχαρτο
- Πλαστική μεμβράνη
- Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
- Δοχείο νερού πλενόμενο
- Πλαστικό πλενόμενο ποτηράκι
Πώς πρέπει να είναι το κολατσιό που θα βάλουμε μέσα;
- Να είναι εύκολο στην προετοιμασία του.
- Να μεταφέρεται εύκολα και με ασφάλεια χωρίς να ανησυχούμε πως μπορεί να λερώσει την τσάντα, τα ρούχα ή τα βιβλία και τετράδιά του. Άρα αποφεύγουμε τις σάλτσες, τις σος αλλά και τις παρασκευές που μπορούν να διαλυθούν εύκολα.
- Να μπορεί να μένει ασφαλές εκτός ψυγείου χωρίς τον φόβο να αλλοιωθεί, άρα αποφεύγουμε τους ζεστούς μήνες τα φρέσκα λευκά τυριά και τα αλλαντικά.
- Να είναι υγιεινό και εύπεπτο ώστε να μη βαραίνει το στομάχι των παιδιών και να μην τα περιορίζει από τις δραστηριότητες του σχολείου.
- Να μην είναι κάθε μέρα ίδιο ώστε να μην το βαριέται το παιδί.
- Να είναι νόστιμο και να περιέχει υλικά που του αρέσουν γιατί αλλιώς θα επιστρέφει πίσω όπως έφυγε…
- Να τρώγεται εύκολα με το χέρι μέσα σε μια χαρτοπετσέτα ή έστω ένα πλαστικό κουτάλι ή πιρούνι.
- Να μην είναι ούτε πολύ ώστε την ώρα που γυρίζει το παιδί σπίτι να μπορεί να φάει με ευχαρίστηση το μεσημεριανό του, αλλά ούτε και λίγο ώστε να μένει πεινασμένο.
- Να περιέχει πάντα κάποιο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό, φτάνει να μεταφέρεται και να καταναλώνεται εύκολα παραμένοντας φρέσκο και λαχταριστό.
- Να περιέχει που και που κάποιο υγιεινό σνακ της αγοράς ή κανένα γλυκάκι (κουλουράκι, κεκάκι, κλπ) από τα χεράκια σου.
Και μερικές νόστιμες ιδέες…
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Σταδιδόψωμο
- Τυρόψωμο
- Ελιόψωμο
- Τσουρεκάκι
- Τοστ με ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί
- Σάντουιτς διάφορα με ψωμί, ψωμάκια ατομικά, μπαγκέτες ή τορτίγιες και αραβικές πίτες
- Πίτες και πιτάκια διάφορα (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κοτόπιτες κλπ)
- Αλμυρά και γλυκά κέικ ή μάφινς
- Κουλουράκια διάφορα (μουστοκούλουρα, βουτύρου, λαδιού, ταχινιού, μελιού, κούκις κλπ)
- Φρούτα ολόκληρα ή κομμένα και τοποθετημένα σε δοχεία (μπανάνα, μήλο, σταφύλι, ροδάκινα, κλπ)
- Λαχανικά (ντοματίνια ολόκληρα, αγγουράκι, καρότο, σελινόριζα, κόκκινη πιπεριά κομμένα σε μπαστουνάκια)
- Αυγό βραστό ή ομελέτα σε σάντουιτς
- Ξηροί καρποί ανάλατοι και ξερά φρούτα (καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, φουντούκια, κράνμπερις, σύκα ξερά, δαμάσκηνα κλπ)