Τα μυστικά του lunchbox

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ακολουθεί ο δεκάλογος του επιτυχημένου κολατσιού που το πρωί θα γεμίζει το καλαθάκι για το σχολείο και το μεσημέρι θα γυρίζει άδειο…

Από τη στιγμή που ξεκινά το σχολείο ξεκινά και η έγνοια των μαμάδων -καμιά φορά και των μπαμπάδων- για το τι θα βάλουν στο καλαθάκι του σχολείου. Η έγνοια καμιά φορά μπορεί να μετατραπεί σε πανικό, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι απλά. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός, οργάνωση και σκέψη.

 

Τα σύνεργα:

  • Lunchbox λειτουργικό με πολλές θέσεις και καλό κλείσιμο
  • Χαρτοπετσέτες
  • Αλουμινόχαρτο
  • Πλαστική μεμβράνη
  • Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
  • Δοχείο νερού πλενόμενο
  • Πλαστικό πλενόμενο ποτηράκι

 

 

Πώς πρέπει να είναι το κολατσιό που θα βάλουμε μέσα;

  1. Να είναι εύκολο στην προετοιμασία του.
  2. Να μεταφέρεται εύκολα και με ασφάλεια χωρίς να ανησυχούμε πως μπορεί να λερώσει την τσάντα, τα ρούχα ή τα βιβλία και τετράδιά του. Άρα αποφεύγουμε τις σάλτσες, τις σος αλλά και τις παρασκευές που μπορούν να διαλυθούν εύκολα.
  3. Να μπορεί να μένει ασφαλές εκτός ψυγείου χωρίς τον φόβο να αλλοιωθεί, άρα αποφεύγουμε τους ζεστούς μήνες τα φρέσκα λευκά τυριά και τα αλλαντικά.
  4. Να είναι υγιεινό και εύπεπτο ώστε να μη βαραίνει το στομάχι των παιδιών και να μην τα περιορίζει από τις δραστηριότητες του σχολείου.
  5. Να μην είναι κάθε μέρα ίδιο ώστε να μην το βαριέται το παιδί.
  6. Να είναι νόστιμο και να περιέχει υλικά που του αρέσουν γιατί αλλιώς θα επιστρέφει πίσω όπως έφυγε…
  7. Να τρώγεται εύκολα με το χέρι μέσα σε μια χαρτοπετσέτα ή έστω ένα πλαστικό κουτάλι ή πιρούνι.
  8. Να μην είναι ούτε πολύ ώστε την ώρα που γυρίζει το παιδί σπίτι να μπορεί να φάει με ευχαρίστηση το μεσημεριανό του, αλλά ούτε και λίγο ώστε να μένει πεινασμένο.
  9. Να περιέχει πάντα κάποιο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό, φτάνει να μεταφέρεται και να καταναλώνεται εύκολα παραμένοντας φρέσκο και λαχταριστό.
  10. Να περιέχει που και που κάποιο υγιεινό σνακ της αγοράς ή κανένα γλυκάκι (κουλουράκι, κεκάκι, κλπ) από τα χεράκια σου.

 

 

Και μερικές νόστιμες ιδέες…

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Σταδιδόψωμο
  • Τυρόψωμο
  • Ελιόψωμο
  • Τσουρεκάκι
  • Τοστ με ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί
  • Σάντουιτς διάφορα με ψωμί, ψωμάκια ατομικά, μπαγκέτες ή τορτίγιες και αραβικές πίτες
  • Πίτες και πιτάκια διάφορα (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κοτόπιτες κλπ)
  • Αλμυρά και γλυκά κέικ ή μάφινς
  • Κουλουράκια διάφορα (μουστοκούλουρα, βουτύρου, λαδιού, ταχινιού, μελιού, κούκις κλπ)
  • Φρούτα ολόκληρα ή κομμένα και τοποθετημένα σε δοχεία (μπανάνα, μήλο, σταφύλι, ροδάκινα, κλπ)
  • Λαχανικά (ντοματίνια ολόκληρα, αγγουράκι, καρότο, σελινόριζα, κόκκινη πιπεριά κομμένα σε μπαστουνάκια)
  • Αυγό βραστό ή ομελέτα σε σάντουιτς
  • Ξηροί καρποί ανάλατοι και ξερά φρούτα (καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, φουντούκια, κράνμπερις, σύκα ξερά, δαμάσκηνα κλπ)

Μπορείς να δεις ακόμη