3 πανεύκολα σνακ με ελάχιστα υλικά
Από την Ιωάννα Σταμούλου Όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι στα γρήγορα για τις μικρές πείνες της ημέρας
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε, ακόμα και στο τραπέζι της Λαμπρής που κυριαρχούν μαζί ή πότε το ένα και πότε το άλλο. Άλλοι προτιμούν το μεν και άλλοι το δε, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ας δούμε τα κοινά και τις διαφορές τους ώστε να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο για τις μαγειρικές μας.
Κάθε χρόνο, περίπου στα μέσα του Γενάρη γεννιούνται τα αμνοερίφια που προορίζονται για το τραπέζι της Λαμπρής τα οποία μεγαλώνουν τρώγοντας χορταράκια, ενίοτε και συμβατικές ζωοτροφές προκειμένου να αποκτήσουν τη σωστή ανάπτυξη και το επιθυμητό βάρος μέχρι το Πάσχα. Ο οβελίας φέτος το Πάσχα φαντάζει όνειρο απατηλό, γι’ αυτό ο φούρνος και η κατσαρόλα είναι μονόδρομος. Αν εξαιρέσεις την κοινωνικότητα που φέρνει μαζί της η σούβλα –την οποία για λόγους σκοπιμότητας θα αποφύγουμε φέτος- κατά τα άλλα δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα αφού οι επιλογές που έχουμε στο μαγείρεμα είναι πολλές, ότι κι αν αποφασίσουμε να βάλουμε στο τραπέζι. Αν θα επιλέξουμε αρνί ή κατσίκι πρώτα μετρά το γούστο του καθενός. Σε θέματα γούστου κανόνες δεν υπάρχουν, ούτε επιχειρήματα. Ας το εξετάσουμε λοιπόν από διαφορετικές πλευρές.
Αρνί: Το αρνάκι κατά μέσο όρο έχει 210 θερμίδες/100 γρ. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, όλα τα βασικά αμινοξέα κι ακόμη σελήνιο και ψευδάργυρο. Τα εντόσθια και ιδιαίτερα το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνη Α. Δυστυχώς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος το αρνάκι έχει και αρκετή χοληστερίνη γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και πιο σπάνια από άτομα που έχουν πρόβλημα χοληστερίνης ή ακολουθούν ισορροπημένο διαιτολόγιο. Το καλό νέο είναι ότι μόνο το 35% από το λίπος του αρνιού είναι κορεσμένο, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά που είναι πιο υγιεινά. Υπάρχουν κι άλλα θετικά όμως. Το άπαχο, ψαχνό κρέας του αρνιού περιέχει περίπου 80μg χοληστερίνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο κοτόπουλο είναι 70μg. Επίσης, το αρνί έχει λιγότερο ενδομυϊκό λίπος με το περισσότερο να βρίσκεται στο εξωτερικό του μέρος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε την πετσούλα του μπορούμε πολύ εύκολα να μειώσουμε κι άλλο τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη.
Κατσίκι: Περιέχει 110 θερμίδες /100 γρ., χαμηλότερα λιπαρά από τα οποία μόλις το 10% είναι κορεσμένα, τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αλλά μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου από ό,τι το αρνί. Η χοληστερίνη του φτάνει κοντά στα 75μg. Δεν μένει παρά να συνδυάσουμε το μαγείρεμά του με πρασινάδες και λαχανικά μειώνοντας έτσι την κακή χοληστερόλη, καθώς οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Κατά την αγορά, καλό είναι να κοιτάμε προσεκτικά τις σφραγίδες που φέρουν τα αμνοερίφια στο δέρμα τους γιατί δηλώνουν την προέλευση και την ποιότητά τους.
Αν και φέτος ψήνουμε μέσα στο σπίτι κι όχι έξω, το αρνάκι γάλακτος και το αρνί είναι οι καλύτερες επιλογές για σούβλα.
Για φούρνο
Τόσο το αρνάκι όσο και το κατσίκι ενδείκνυνται για ψήσιμο στον φούρνο. Ιδιαίτερα το μπούτι και το μπροστινό μέρος με λίγα παϊδάκια είναι ιδανικές επιλογές για γάστρα και ταψί. Το μπούτι μπορεί να είναι ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες, το μπροστινό καλύτερα κομμένο. Τα ίδια κομμάτια, αν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε τυλιγμένα στο χαρτί (κλέφτικο) καλό είναι να είναι κομμένα σε όμοιου μεγέθους μπουκιές.
Επίσης ολόκληρη η πλάτη μαζί με το μπροστινό μέρος είναι κατάλληλη για γέμισμα και ψήσιμο στο ταψί. Τα εντόσθια τυλιγμένα μαζί με τα εντεράκια σε κοκορετσάκια καθώς και οι τσιγεροσαρμάδες (ψιλοκομμένα εντόσθια ανακατεμένα με μυρωδιά και ρύζι, τυλιγμένα μέσα σε αρνίσια μπόλια ψήνονται αποκλειστικά στον φούρνο.
Για σχάρα
Για κατσαρόλα
Στο τηγάνι