Δέκα μυστικά για επιτυχημένα πασχαλινά κουλουράκια

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όποια συνταγή κι αν επιλέξουμε για τα πασχαλινά κουλούρια μας, είτε τα κάνουμε μόνο με βούτυρο ή βούτυρο και λάδι, είτε τα αρωματίσουμε με βανίλια, λεμόνι, μαστίχα ή πορτοκάλι ή όποιο μπαχαρικό μας αρέσει, υπάρχουν κάποια βασικά μυστικά που μας χαρίζουν σίγουρη επιτυχία στο αποτέλεσμα.

 

 

1. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα επιλέγουμε αλεύρι μαλακό και το κοσκινίζουμε πάντα πριν το χρησιμοποιήσουμε για να πάρει αέρα και να αφρατέψει.

2. Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας βούτυρο και ελαιόλαδο, ολόφρεσκα αυγά και φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά, όχι πολυκαιρισμένα στο ντουλάπι.

3. Πρώτα απ’ όλα χτυπάμε καλά στην κουζινομηχανή το βούτυρο με τη ζάχαρη (όσο πιο λεπτή γίνεται) ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη πριν συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

4. Αν ακολουθούμε συνταγή για αφράτα κουλούρια που περιέχει πολλά αυγά, τότε ξεκινάμε από το χτύπημα αυγών και ζάχαρης για τουλάχιστον 10 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει και να ασπρίσει καλά το μείγμα για να μην μυρίζουν μετά το ψήσιμο τα κουλούρια.

 

5. Το αλεύρι είναι συνήθως το τελευταίο υλικό που ρίχνουμε στη ζύμη. Από τη στιγμή που θα το ρίξουμε όλο και το πάρει η ζύμη, δεν ζυμώνουμε παραπάνω γιατί το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τα κουλούρια.

6. Αν μας φαίνεται πως δεν είναι αρκετό το αλεύρι που μας ζητά η συνταγή γιατί δεν πλάθεται εύκολα, αφήνουμε πρώτα τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Μόνο μετά από αυτή την αναμονή μπορούμε να κρίνουμε αν χρειάζεται ή όχι.

7. Πλάθουμε τα κουλούρια μας όσο πιο όμοια γίνεται σε μέγεθος έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν και απλώνουν στο ψήσιμο.

 

 

8. Δεν ξεχνάμε να αλείψουμε ομοιόμορφα τα κουλούρια πριν το ψήσιμο με αυγό καλά χτυπημένο με λίγο νερό ώστε να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC στον αέρα για 20-25 λεπτά περίπου την κάθε φουρνιά και αν αρπάζουν γρήγορα τον χαμηλώνουμε.

10. Αν ψήσουμε ανά δύο τα ταψιά, στη μέση περίπου του ψησίματος αλλάζουμε θέση στα ταψιά.

 

Εδώ μπορείς να βρεις και μια συνταγή για να φτιάξεις τα δικά σου κουλουράκια! 

Μπορείς να δεις ακόμη