Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα βραστά λαχανικά, ή το ψάρι κι η ψητή μπριζόλα μας μπορεί ν’ απογειωθούν γευστικά με μία μόλις κουταλιά φρέσκο βούτυρο που έχουμε αρωματίσει προηγουμένως με φυσικό τρόπο, κι έτσι να κάνουμε πολύ εύκολα τη διαφορά στο τραπέζι μας.
Με αρωματικό βούτυρο μπορούμε να συνοδεύσουμε ψητά κρεατικά, ένα φιλέτο σολομού, βραστά λαχανικά όπως πατάτες, καλαμπόκι, φασολάκια, αρακά, μπρόκολο και κουνουπίδι, ψωμί φρέσκο, ή φρυγανισμένο κλπ. “ανεβάζοντας” πολύ ψηλά το επίπεδο της γεύσης. Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολλά και διαφορετικά, η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή κι ο τρόπος που μπορούμε να σερβίρουμε το αρωματισμένο βούτυρο είναι είτε σε σχήμα σαλαμιού που θα κόψουμε σε φέτες, είτε μέσα σε πορσελάνινα μπολ που κρατάμε σκεπασμένα στο ψυγείο με σελοφάν, ή μέσα σε παγοκυψέλες.
Τα απαραίτητα υλικά:
- Βούτυρο καλής ποιότητας
- Χοντρό αλάτι
- Σκόρδο φρέσκο λιωμένο, ή αποξηραμένο σε σκόνη
- Φρέσκα μυρωδικά: μαϊντανός, άνηθος, δεντρολίβανο, ρίγανη, δυόσμος, κλπ.
- Αποξηραμένα βότανα: ρίγανη, θρούμπι, μέντα, λεβάντα, εστραγκόν, κλπ.
- Μπαχαρικά: πάπρικα, πιπέρι χοντροαλεσμένο, τσίλι, μπούκοβο, κλπ.
- Μέλι
- Ξύσμα εσπεριδοειδών
- Μουστάρδα σε σκόνη
- Blue cheese
Πώς φτιάχνουμε το αρωματικό βούτυρο
- Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει καλά και το ρίχνουμε σ’ ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας κι ανακατεύουμε καλά μ’ ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Το απλώνουμε πάνω σ’ ένα κομμάτι σελοφάν κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό στρίβοντας τις δυο άκρες σαν καραμέλα.
- Με τη βοήθεια ενός ψάθινου σουπλά το ρολάρουμε για να του δώσουμε κυλινδρικό σχήμα.
- Εναλλακτικά μεταφέρουμε το αρωματισμένο βούτυρο σε 1, ή περισσότερα ραμεκέν, ή μικροσκοπικά μπολάκια για ντιπ και σάλτσες και σκεπάζουμε με σελοφάν.
- Τα διατηρούμε στο ψυγείο κι όποτε τα χρειαστούμε τα σερβίρουμε είτε με τα μπολάκια για να παίρνει ο καθένας όσο θέλει, ή κόβουμε φετούλες από το «σαλάμι».
Προτάσεις για αρωματικό βούτυρο:
- Βούτυρο, χοντρό αλάτι, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο λιωμένο, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, σχοινόπρασο και μαϊντανός.
- Βούτυρο, χοντρό αλάτι, καπνιστή πάπρικα, μουστάρδα σε σκόνη και ρίγανη.
- Βούτυρο, λίγο μέλι, μερικά λουλουδάκια λεβάντας, λίγοι κόκκοι θαλασσινού αλατιού. Συνδυάζεται ιδανικά με ψωμί.
- Βούτυρο, σκόρδο λιωμένο, εστραγκόν και χοντρό αλάτι.
- Βούτυρο, ροκφόρ και σχοινόπρασο.
Tips για το σερβίρισμα:
- Με τα μπολάκια, ή σε φέτες από το «σαλάμι» πάνω σε ζεστό φαγητό.
- Μια-δυο κουταλιές πάνω από βρασμένες πατάτες, λαχανικά, ή καλαμπόκια που είναι ακόμη ζεστά ώστε να λιώσει.
- Μια κουταλιά πάνω από ένα ζεστό φρεσκοψημένο φιλέτο, ή μια μοσχαρίσια μπριζόλα.
- Ένα κομματάκι πάνω από μια φέτα ψημένου σολομού που βγήκε μόλις από το τηγάνι, ή το φούρνο.
- Ένα κομμάτι πάνω σε φρεσκοψημένο, ή φρυγανισμένο ψωμί, ή μπαγκέτα.