Αξιοποίησε τη λειτουργία “Burst” της μηχανής σου

 

Η λήψη ευκρινών εικόνων δράσης με γρήγορη κίνηση μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση με μία φωτογραφική μηχανή ή την κάμερα του smartphone σου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντικείμενα που κινούνται γρήγορα μπορεί να είναι θολά και δύσκολα ξεχωρίζουν στην εικόνα. Ωστόσο, η φωτογράφιση ριπής (λειτουργία ριπής, ή burst mode) έρχεται να διευκολύνει την κατάσταση, παρέχοντας αψεγάδιαστη λήψη σκηνών δράσης. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία burst και πώς μπορείς να την αξιοποιήσεις.

 

Τι είναι η λειτουργία ριπής

Η λειτουργία ριπής επιτρέπει τη φωτογράφιση ενός αριθμού διαδοχικών λήψεων πολύ γρήγορα, κρατώντας πατημένο το κουμπί του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής. Χρησιμοποιείται συχνά για τη φωτογράφιση θεμάτων που κινούνται γρήγορα, όπως π.χ. αθλητικά γεγονότα, κατοικίδια ζώα, ή για να εξασφαλίσεις ότι θα το θέμα σου θα καταγραφεί ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να μοιάζει αρκετά με τη λήψη βίντεο, αλλά διαφέρει, αφού έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί μια σειρά ευκρινών εικόνων όπου ακόμη και με την εγγραφή βίντεο θα φαινόντουσαν θολές.

 

Πώς λειτουργεί

Για να κατανοήσεις τη λειτουργία ριπής, πρέπει να καταλάβεις πώς λειτουργεί η μηχανή σου. Μπροστά από τον αισθητήρα της μηχανής υπάρχει ένα μικρό πτερύγιο που ονομάζεται κλείστρο. Όταν τραβάμε φωτογραφία, αυτό ανοίγει και κλείνει για να αφήσει το φως να φτάσει στον αισθητήρα, δημιουργώντας την εικόνα μας. Η τιμή αυτή ονομάζεται διάφραγμα, που είναι ανάλογο της ίριδας του ματιού. Όσο περισσότερο ανοίγει, τόσο περισσότερο φως περνά στον αισθητήρα και τόσο πιο έντονη είναι γενικά η εικόνα. Σε αυτό βοηθάνε οι φακοί, εστιάζοντας όλο το φως που εισέρχεται στην κάμερα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον αισθητήρα. Ωστόσο, εάν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά το διάφραγμα για λήψη κινούμενου θέματος, μπορεί να δημιουργήσει θολή εικόνα. Γι’ αυτό και, κατά γενικό κανόνα, η λειτουργία ριπής συνδυάζει μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Έτσι, περνάει η κατάλληλη ποσότητα φωτός στον αισθητήρα, ώστε να έχουμε ευκρινείς εικόνες.

 

Πώς θα καταλάβεις ότι η μηχανή σου διαθέτει λειτουργία ριπής

Η λειτουργία ριπής δεν αποτελεί χαρακτηριστικό για όλες τις φωτογραφικές μηχανές. Ωστόσο τη συναντάμε συχνά σε μηχανές mirrorless με εναλλάξιμους φακούς ή μηχανές DSLR, όσο και σε μηχανές “point and shoot“, ειδικά σε πιο σύγχρονα μοντέλα με δυνατότητα λήψης βίντεο. Έλεγξε το εγχειρίδιο χρήσης, ή την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή, για να δεις εάν η μηχανή σου διαθέτει λειτουργία ριπής.

 

Burst mode στα smartphones

Η λειτουργία ριπής αποτελεί πλέον κανόνα για το iOS camera app και είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε συσκευή της Apple με λειτουργικό iOS 7 ή μεταγενέστερη έκδοση. Κράτησε πατημένο το κουμπί κλείστρου ή το κουμπί έντασης και η κάμερα θα μεταβεί αυτόματα σε λειτουργία ριπής, μέχρι να σηκώσεις το δάκτυλό σου. Στην οθόνη της συσκευής, μπορείς να δεις και τον αριθμό φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί με το Burst mode.

Σε ό,τι αφορά στο λειτουργικό Android, το αν διαθέτει ή όχι Burst mode ένα smartphone, εξαρτάται από την ενσωματωμένη camera app και τις φωτογραφικές δυνατότητες της συσκευής που διαθέτεις. Ωστόσο μπορείς πάντα να προσθέσεις τη λειτουργία ριπής κατεβάζοντας μια εφαρμογή τρίτων, που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.

 

Χρήσιμα tips για καλύτερες φωτογραφίες ριπής

Αρχικά, προτίμησε τη φωτογράφιση ριπής σε μέρη με άφθονο φως. Οι ηλιόλουστες μέρες είναι ιδανικές για φωτογράφιση ριπής. Διαφορετικά, όσο λιγότερο φως υπάρχει διαθέσιμο, τόσο λιγότερο ευκρινείς θα είναι και οι φωτογραφίες σου. Εάν βρίσκεσαι σε εσωτερικό χώρο, άναψε όσο το δυνατόν περισσότερα φώτα, ή αξιοποίησε όσο μπορείς το φυσικό φως (π.χ. άνοιξε τις κουρτίνες).

Επιπλέον, προσπάθησε να κρατάς, όσο αυτό είναι εφικτό, τη μηχανή σου ή το smartphone σταθερό, ειδικά αν σκοπεύεις να τραβήξεις πολλές φωτογραφίες. Για φωτογράφηση σε εξωτερικό χώρο, εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε ένα μονόποδο, τρίποδο φωτογραφικής μηχανής, ή selfie-stick, ή στήριξε τα χέρια σου σε μια σταθερή επιφάνεια κατά τη λήψη.

Απόφυγε, επίσης, τη χρήση της λειτουργίας ζουμ με φωτογράφιση ριπής. Η μεγέθυνση καθιστά δυσκολότερη την εστίαση της κάμερας, ειδικά εάν μετακινείσαι διαρκώς. Αυτό είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει θόλωση. Βέβαια, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας μετά τη λήψη, για να διορθώσεις τη θαμπάδα ή και να ελέγξεις την εστίαση στις φωτογραφίες σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη