Πώς αξιοποιούμε τα αποξηραμένα φρούτα
Από την Ιωάννα Σταμούλου Εκτός από σοβαρούς λόγους να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ξερά φρούτα έχουμε
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ανακυκλώνοντας το υπόλοιπο των υλικών και το φαγητό που περίσσεψε γιατί τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
Είναι φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά τα νούμερα είναι πλέον ανησυχητικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρόλο που θα μπορούσε να καταναλωθεί. Την ίδια στιγμή 868 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από πείνα κι ασιτία. Η ποσότητα που πάει στα σκουπίδια θα μπορούσε να καλύψει 4 φορές τις ανάγκες τους. Στην Ευρώπη η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σε 179 κιλά ανά κάτοικο! Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οικονομικό, περιβαλλοντικό, ηθικό και μας αφορά όλους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πλέον, οργανισμοί κι άνθρωποι που έχουν σχέση με το φαγητό έχουν κινητοποιηθεί ήδη για ν' αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει όλοι να υποψιαστούμε και ν' αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούσαμε ως τώρα. Ας πράξει, λοιπόν, ο καθένας το καλύτερο που μπορεί, κάνοντας την αρχή από το σπίτι του. Ας ψωνίζουμε μόνο ότι χρειαζόμαστε κι ας μην αποθηκεύουμε φαγητό που μπορεί να χαλάσει. Ας διδαχτούμε από τα νούμερα κι ας διδάξουμε τα παιδιά μας πως η σωστή κι έλλογη διαχείριση της τροφής δεν είναι τσιγκουνιά αλλά ήθος, κοινωνική ευθύνη, περιβαλλοντική ευαισθησία κι ευθύνη όλων μας. Κι επειδή άνθρωποι είμαστε, αν "πέσουμε έξω" στα ψώνια ας δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στα υλικά μας, ή, το μαγειρεμένο φαγητό μετατρέποντάς τα σε κάτι νόστιμο και λαχταριστό.
Αγοράζουμε πάντα με σύνεση και σε λογικές ποσότητες, αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε και μπορεί να καταλήξουμε στο ψυγείο με περισσότερα και να κινδυνέψουν να χαλάσουν θα τα καταναλώσουμε φτιάχνοντας:
Αν ξέμειναν στο ψυγείο σου λαχανικά και κινδυνεύουν να χαλάσουν μπορείς να φτιάξεις:
Με φρούτα που περίσσεψαν χρησιμοποιώντας τα είτε κατά είδος, ή σε συνδυασμό μ' άλλα μπορείς να φτιάξεις:
Τα κομμάτια που περισσεύουν μπορείς να τα κόψεις σε φετούλες, ή να τα ξεψαχνίσεις αφαιρώντας κόκκαλα και πέτσα και να τα προσθέσεις σε:
Αν περίσσεψαν λίγα μακαρόνια μπορείς να φτιάξεις:
Μπορείς να τον αφήσεις ως έχει, ή να τον κάνεις πιο πικάντικο προσθέτοντας μπαχαρικά και να φτιάξεις:
Με κεφάλια και κόκκαλα ψαριών που περίσσεψαν από φιλετάρισμα φτιάχνεις:
Τα κελύφη και κεφάλια από γαρίδες, καραβίδες κλπ. που περισσεύουν τα καθαρίζεις και φτιάχνεις:
Ανοιγμένα βαζάκια με μαρμελάδα που ξεμένουν στο ψυγείο γίνονται: