Ζεστή σοκολάτα – Κάνε την σαν επαγγελματίας

by K-Admin 1

 

Ο καιρός άρχισε να γίνεται πιο κρύος και παρόλο που μπορεί να μην σου αρέσει, υπάρχει μια συνήθεια που λατρεύεις. Αυτή του να κάθεσαι στον καναπέ με μια ζεστή μαλακή κουβέρτα και να πίνεις μία ζεστή κούπα σοκολάτα, βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά.

Αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο χαλαρωτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις με αυτόν τον καιρό. Παρόλο όμως που είσαι λάτρης της σοκολάτας και συμβιβάζεσαι με τα έτοιμα ροφήματα που απλά προσθέτεις γάλα ή νερό, τίποτα δεν μοιάζει με εκείνη τη σοκολάτα που παραγγέλνεις στο αγαπημένο σου καφέ.

Παρακάτω θα σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές αλλά κι ιδέες για να περάσεις τη ζεστή σοκολάτα στο επόμενο επίπεδο.

 

Οι πρώτες ύλες

Το πρώτο κι ίσως το μοναδικό πράγμα που πρέπει να προσέξεις στην παρασκευή σοκολάτας είναι η ίδια η σοκολάτα. Δυστυχώς τα έτοιμα ροφήματα σοκολάτας που απλά προσθέτεις γάλα (ή νερό στις light εκδοχές), παρόλο που είναι νόστιμα, δεν συναρπάζουν καθώς δεν έχουν τη ρευστή υφή της σοκολάτας των ονείρων σου.

Για το λόγο αυτό απόφυγε τη σκόνη κι επίλεξε σοκολάτα στερεή που θα τη λιώσεις σε ένα κατσαρολάκι με γάλα. Η ιδανική επιλογή είναι η κουβερτούρα ή σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Αλλά κι η πραλίνα ή η γάλακτος είναι καλές επιλογές αν προτιμάς κάτι πιο γλυκό. Όμως θυμήσου στην περίπτωση που δεν επιλέξεις κουβερτούρα, να μην προσθέσεις ζάχαρη καθώς οι άλλες σοκολάτες είναι ήδη γλυκές.

Η αναλογία σοκολάτας και γάλακτος είναι 2 κούπες ανά 100 γραμμάρια σοκολάτας. Αυτό βέβαια είναι και κάτι που θα βρεις με τον πειραματισμό καθώς μπορεί να σου αρέσει πιο παχύρευστη και να προτιμάς περισσότερη σοκολάτα. Για έξτρα παχύρευστη υφή μπορείς να βάλεις κρέμα γάλακτος αντί για γάλα. Φυσικά, αφού θα την κάνεις που θα την κάνεις την «αμαρτία», το γάλα πρέπει να είναι πλήρες κι όχι χαμηλών λιπαρών.

 

 

Η μαγική συνταγή

Η βασική συνταγή λοιπόν θέλει σοκολάτα στερεή κι όχι σε σκόνη, γάλα και χρόνο. Αυτός ίσως είναι κι ο λόγος που η έτοιμη σοκολάτα καθιερώθηκε. Αν βρεις σοκολάτα κομμένη ή σε μικρά μπαλάκια προτίμησέ την αλλιώς θα χρειαστεί να την κόψεις εσύ. Αυτό γίνεται για να λιώσει πιο εύκολα. Στη συνέχεια καθώς το γάλα αρχίσει να βράζει και πριν «φουσκώσει» πρόσθεσε τη σοκολάτα και ανακάτεψε καλά. Εναλλακτικά, μπορείς να ζεστάνεις τη σοκολάτα ξεχωριστά στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μέθοδο “μπεν μαρί” και μετά να την προσθέσεις στο γάλα που έβρασε. Έτσι έχεις τη βασική συνταγή σοκολάτας. Μια άλλη βασική συνταγή θέλει να προσθέτεις δύο κουταλιές πραλίνα φουντουκιού σε μια κούπα με γάλα όταν βράζει.

Όταν αποφασίσεις ποια είναι η αγαπημένη σου βασική συνταγή, μπορείς να συνεχίσεις με τις προσθήκες. Αν δεν έχεις κάποια συγκεκριμένη κατά νου θα τις βρεις με πειραματισμό. Οι προσθήκες των υλικών θα πρέπει να γίνονται όταν το γάλα έχει ζεσταθεί και αρχίζει να δημιουργεί φουσκάλες στις άκρες, αλλά πριν «φουσκώσει». Μπορείς να προσθέσεις λίγη  βανίλια στη διάρκεια του βρασίματος και σαντιγί από πάνω καθώς και ζαχαρωτά τύπου marshmallow στο σερβίρισμα.

Μια άλλη παραλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να προσθέσεις ¼ κουταλάκι κανέλλας και πολύ λίγο αλάτι. Για κάτι πιο πικάντικο, πρόσθεσε πιπέρι, πιπερόριζα και μοσχοκάρυδο. Γενικά ξεκίνα με μικρότερες ποσότητες και προσθαφαίρεσε αναλόγως.

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας με μέντα, μιας παραλλαγής που κάνει θραύση στο εξωτερικό, τότε στη βασική συνταγή πρόσθεσε λίγο έλαιο μέντας. Είναι μια τολμηρή ιδέα, που όμως μπορεί να λατρέψεις. Μια άλλη ιδέα, αν σου αρέσουν τα γλυκά που έχουν μια νότα αλκοόλ, είναι να προσθέσεις κάποιο λικέρ όπως Baileys, Bourbon ή κάποιο κονιάκ. Σερβίρισέ το με σαντιγί.

Αν σου αρέσει το φιστίκι σίγουρα θα λατρέψεις δύο κουταλιές φυστικοβούτυρο μέσα στη σοκολάτα σου, με τριμμένα φιστίκια πάνω στη σαντιγί. Βατόμουρο, κάρδαμο, μπισκότα; Εσύ αποφασίζεις.

Σε γενικότερο πλαίσιο οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις, περιορίζονται μόνο από τη φαντασία σου. Μην ξεχνάς όμως, ότι εκτός από τη σοκολάτα, χρειάζεται και το κατάλληλο σκεύος. Προμηθεύσου ένα κατάλληλο αντικολλητικό κατσαρολάκι (στον Κωτσόβολο θα βρεις την τέλεια κατσαρόλα γάλακτος και ετοιμάσου να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου και να γίνεις ο master της σοκολάτας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη