Διαχειριστείτε σωστά τα αντίγραφα ασφαλείας της επιχείρησής σας

by Aggeliki Tsoukana

H δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτική βάση είναι απαραίτητη για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Η απώλεια σημαντικών δεδομένων της επιχείρησής σας μπορεί να σας κοστίσει σε χρόνο και χρήμα. Έτσι, όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις μιας επιχείρησης τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για πιο εξειδικευμένες λύσεις αποθήκευσης.

 

 

Τι σημαίνει «δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας»

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα λόγων όπως ακούσιες διαγραφές αρχείων ή προσβολή του υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό. Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι αντίγραφα πρωτότυπων δεδομένων υπολογιστών όπως έγγραφα, αρχεία πολυμέσων (φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου), λειτουργικά συστήματα κ.λπ. που δίνουν τη δυνατότητα για άμεση ανάκτηση του πρωτότυπου σε περίπτωση απώλειάς τους για οποιονδήποτε λόγο.

 

 

Διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας

Κάθε εταιρεία και οργανισμός έχει πολιτικές για τα αντίγραφα ασφαλείας. Ανάλογα με τις ανάγκες για ασφάλεια, καθορίζεται η συχνότητα για τα αντίγραφα ασφαλείας, ο όγκος και ο χρόνος διατήρησης των αντιγράφων, οι διαφορετικές τοποθεσίες αποθήκευσης και, τέλος, τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αυτά.

 

Επιλέξτε τα κατάλληλα μέσα αποθήκευσης

Υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης, σε σύγκριση με το παρελθόν. Μπορεί οι επιλογές να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες που έχει μία επιχείρηση, όμως ο στόχος είναι κοινός για όλους, η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

 

 

Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι επαγγελματικής χρήσης

Οι εξωτερικοί δίσκοι αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων και δεδομένων. Όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξετε τα κατάλληλα μέσα αποθήκευσης για την επιχείρησή σας, θα πρέπει να επενδύσετε σε μονάδες που παρέχουν βελτιστοποιημένη απόδοση για μεγάλους φόρτους εργασίας.

Σε όλες τις κατηγορίες σκληρών δίσκων συναντάμε προτάσεις που έρχονται με διάφορα «εργαλεία» και υπηρεσίες όπως βοηθητικές εφαρμογές και αυτοματοποιημένα λογισμικά δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, προσφέροντας ακόμη πιο βελτιωμένη λύση backup του υπολογιστή και των δεδομένων.

 

 

Συστήματα NAS και File Servers

Τα συστήματα NAS μπορούν να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να δίνουν τοπική ή απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία από όλες σας τις συσκευές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ασφαλές προσωπικό cloud για τα δεδομένα σας και είναι η καλύτερη λύση για χρήστες που αναζητούν οικονομική μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης, χωρίς μηνιαίο κόστος. Παράλληλα, παρέχουν ευκολία χρήσης, κοινή χρήση αρχείων σε πολλαπλές συσκευές όπως smartphone και tablets, και αυτοματοποιημένες λειτουργίες για την προστασία των δεδομένων σας όπως εφεδρεία δίσκου RAID (Redundant Array of Independent Disks, πλεονάζουσα συστοιχία ανεξάρτητων δίσκων) και αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας σε πολλαπλούς υπολογιστές στο δίκτυό σας.

 

Σκληροί δίσκοι για συστήματα NAS

Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία RAID σε κάποιο σύστημα αποθήκευσης, μπορείτε να συνδέσετε στο σύστημα δύο ή περισσότερες μονάδες σκληρού δίσκου ώστε να λειτουργούν ως μία γρήγορη μονάδα μεγάλου τόμου ή να τις ρυθμίσετε ως μία μονάδα συστήματος που θα χρησιμοποιείται για την αυτόματη και στιγμιαία δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων (ή τον κατοπτρισμό) των δεδομένων σας για να έχετε αντίγραφα ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα συγκεκριμένα συστήματα θα χρειαστείτε τους κατάλληλους δίσκους, δηλαδή δίσκους NAS. Προτάσεις όπως η σειρά WD Red Pro της Western Digital είναι σχεδιασμένες ώστε να ανταπεξέρχονται πλήρως στις απαιτήσεις μίας επιχείρησης 24/7, προστατεύοντας τα πολύτιμα δεδομένα σας και ελαττώνοντας τις αστοχίες του δίσκου στις RAID εφαρμογές.

 

 

Λύσεις για κέντρα δεδομένων

Αν έχετε υψηλές απαιτήσεις σε χώρο αποθήκευσης και σε ταχύτητα διαχείρισης των δεδομένων σας, τότε θα χρειαστείτε μια πιο ολοκληρωμένη λύση όπως είναι η πρόταση της Synology NAS RS2418RP+ File Server. Είναι ιδανική λύση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί ως κεντρικός διακομιστής μεγάλου όγκου αρχείων, ή backup στόχος για σταθμούς εργασίας των εργαζομένων σας.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε σκληρούς δίσκους ΗDD υψηλής ακρίβειας όπως είναι η σειρά Western Digital Gold. Πρόκειται για μονάδες ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε κέντρα δεδομένων μικρών επιχειρήσεων. Κατασκευάζονται για τις ανάγκες συνεχούς πρόσβασης, εγγραφής και παράδοσης δεδομένων όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στο κομμάτι διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου, αφού είναι διαθέσιμες σε χωρητικότητες έως 18ΤΒ.

 

Σκληροί δίσκοι για συστήματα παρακολούθησης μέσω βίντεο

Για τις ανάγκες συστημάτων παρακολούθησης μέσω βίντεο, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, συνιστάται να επενδύσετε σε μονάδες που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά. Μονάδες όπως οι σειρές Seagate Skyhawk Surveillance και Western Digital Purple Surveillance HDD, προσφέρουν αποδοτική αποθήκευση για έξυπνη καταγραφή βίντεο που βοηθά στη μείωση της απώλειας καρέ, ενώ μπορούν να καταγράψουν ανάλυση HD.

 

 

Επεκτείνετε τον αποθηκευτικό σας χώρο στον υπολογιστή σας

Εκτός από τα συστήματα file servers – NAS, ίσως χρειάζεστε και ένα αξιόπιστο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο για να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο του υπολογιστή σας. Με προτάσεις όπως η σειρά WD My Passport SSD Εξωτερικός Δίσκος ή τα SanDisk Ultra Fit USB 3.1 Flash Drive της SanDisk, εξασφαλίζετε απόδοση που ενισχύει την παραγωγικότητά σας. Ιδανικές λύσεις αποθήκευσης για τους επαγγελματίες που βρίσκονται συχνά εν κινήσει για να έχετε πρόσβαση στον ψηφιακό σας κόσμο κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκονται.

Μπορείτε πάντα να συνδυάσετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο με μια υπηρεσία cloud όπως OneDrive, Dropbox, Google Drive. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι το αρχικό back up μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο και ίσως χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Κάτι που οφείλεται στην ταχύτητα upload της ευρυζωνικής σύνδεση σας και στον όγκο των αρχείων που επιθυμείτε να αποθηκεύσετε. Επομένως, αυτός ο συνδυασμός συνιστάται κυρίως για μικρό όγκο δεδομένων όπως π.χ. σημαντικά έγγραφα.

Μπορείς να δεις ακόμη